Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reznice za kalemljenje
  • 24.09.2017. 11:00

Kako skinuti lastare sa čokota?

Najkvalitetnije su reznice koje su dobijene od delova lastara debljine 7 mm -10 mm. Prekratite ih pravilno.

Foto: Stephan A. / Flickr
  • 1.424
  • 131
  • 0

Skidanje lastara sa čokota može da se izvodi na jesen i proleće, ali ne i za vreme zimskih mrazeva. Preporučuje se da se skida u jesen, posebno u mestima gde je temperatura vazduha tokom jeseni i zime znatno iznad nule, kao i u krajevima gde su vrlo često niske zimske temperature

Jesenje skidanje lastara u novembru

15 dana posle opadanja lišća u novembru, pravo je vreme za skidanje lastara. Ako oni sadrže nešto više vlage od normalne, onda ih je potrebno skinuti krajem jeseni.

Pre početka prekraćivanja lastara u reznice, potrebno je odbaciti donji deo debljine 12 mm, pa se lastar tek odatle počne prekraćivati u normalne - standardne reznice dužine 40-50 cm.

"Svaki radnik ima po jedan štapić, čija je dužina onolika kolika treba da bude i dužina reznica. Lastari se prekraćuju tako da na debljem kraju svake reznice ispod najnižeg kolenca ostane deo članka dužine 2 cm -3 cm, a na tanjem kraju presek se pravi po meri - prema dužini štapića", piše za PSSS dipl.ing. voćarstva i vinogradarstva Suzana Jerkić.

Reznice prve klase

Nakon što se ispod najnižeg kolenceta svake reznice ostavlja deo članka 2-3 cm, prilikom prekraćivanja lastara u reznice uvek se odbacuje deo svakog članka preko kojeg se pravi presek.

"Tako se lastari prekraćuju u reznice prve klase namenjene kalemljenju, sve dok se nailazi na debljinu od 6 mm. Najkvalitetnije su reznice koje su dobijene od delova lastara debljine 7mm -10 mm", napominje Jerkićeva.

Klasirane reznice vezuju se u snopove od po 100, 200 ili 250 komada. Normalne standardne reznice vežu se na dva mesta.

Foto: Stephan A. / Flickr


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Lastari Reznice Kalemljenje Vinova loza Vinograd Suzana Jerkić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.