Pretraživanje tekstova
Najkvalitetnije su reznice koje su dobijene od delova lastara debljine 7 mm -10 mm. Prekratite ih pravilno.
Skidanje lastara sa čokota može da se izvodi na jesen i proleće, ali ne i za vreme zimskih mrazeva. Preporučuje se da se skida u jesen, posebno u mestima gde je temperatura vazduha tokom jeseni i zime znatno iznad nule, kao i u krajevima gde su vrlo često niske zimske temperature
15 dana posle opadanja lišća u novembru, pravo je vreme za skidanje lastara. Ako oni sadrže nešto više vlage od normalne, onda ih je potrebno skinuti krajem jeseni.
Pre početka prekraćivanja lastara u reznice, potrebno je odbaciti donji deo debljine 12 mm, pa se lastar tek odatle počne prekraćivati u normalne - standardne reznice dužine 40-50 cm.
"Svaki radnik ima po jedan štapić, čija je dužina onolika kolika treba da bude i dužina reznica. Lastari se prekraćuju tako da na debljem kraju svake reznice ispod najnižeg kolenca ostane deo članka dužine 2 cm -3 cm, a na tanjem kraju presek se pravi po meri - prema dužini štapića", piše za PSSS dipl.ing. voćarstva i vinogradarstva Suzana Jerkić.
Nakon što se ispod najnižeg kolenceta svake reznice ostavlja deo članka 2-3 cm, prilikom prekraćivanja lastara u reznice uvek se odbacuje deo svakog članka preko kojeg se pravi presek.
"Tako se lastari prekraćuju u reznice prve klase namenjene kalemljenju, sve dok se nailazi na debljinu od 6 mm. Najkvalitetnije su reznice koje su dobijene od delova lastara debljine 7mm -10 mm", napominje Jerkićeva.
Klasirane reznice vezuju se u snopove od po 100, 200 ili 250 komada. Normalne standardne reznice vežu se na dva mesta.
Foto: Stephan A. / Flickr
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera
Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]Izvori
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Tagovi
Lastari Reznice Kalemljenje Vinova loza Vinograd Suzana Jerkić
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Bezovog predmeta se nekada nije moglo zamisliti ni jedno domaćinstvo.
Gordana Nastić
pre 20 sati
Tako izgleda. Neki kažu da je ovaj predmet preteča mlina za kafu. Tako izgleda. Neki kažu da je ovaj predmet preteča mlina za kafu.