Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mere zaštite i nege
  • 08.06.2015. 13:00

Koliko je važno zalamanje lastara?

Zalamanje je veoma važna agrotehnička mera u kojoj mnogi greše, kažu stručnjaci. Ono se vrši na osmom do dvanaestom kolencu iznad gornjeg grozda.

  • 4.643
  • 92
  • 0

Vinova loza u Sremu je u većini zasada završila fenofazu cvetanja pa je sada pravo vreme za zalamanje lastara. Zalamanje je veoma važna agrotehnička mera u kojoj mnogi greše, posebno vinogradari sa manjim površinama ili hobi vinogradari.

Pravilno zalamanje lastara

Zalamanje se vrši na osmom do 12-tom kolencu iznad gornjeg grozda. Na terenu je primetno da vinogradari zalamanje rade na četvrtom ili petom koencu, što nikako nije dobro jer se tako smanjuje fitosintetički potencijal grožđa, bude problema sa prinosom i kvalitetom, ali i kondicijom vinove loze”, kaže Lazar Klještanović, stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Rumi.

Brojne radionice o gajenju vinove loze

Lazar Klještanović
Lazar Klještanović, stručni saradnik

za voćarstvo i vinogradarstvo

O gajenju vinove loze Poljoprivredna stručna služba tokom godine organizuje brojne edukativne radionice, ali prema rečima Klještanovića mali broj vinogradara i posluša savete stručnjaka. Naravno da ima i onih kojima je dobar prinos i vrhunski kvalitet grožđa, ali i vina na prvom mestu. Jedan od njih je i Sava Odrovački, vinogradar iz Rivice, koji ima vinograd na 2,5 hektara i godišnje proizvede 10 hiljada litara vina. “U svom vinogradu ništa ne prepuštam slučaju. Redovno obilazim zasad i strogo se pridržavam saveta stručnjaka. Naravno, i moje dugogodišnje iskustvo u ovoj vrsti proizvodnje doprinosi, da ako vreme bude povoljno, u svom vinogradu proizvedem i kvalitet ali i kvantitet”, kaže Odrovački.

Novim tehnologijama do vrhunskih vina

Sava Odrovački
Sava Odrovački, vinogradar

I Živan Kasapski, proizvođač grožđa iz Rivice poštuje struku. Sada je u njegovom vinogradu u toku zalamanje vinove loze, pa onda sledi i zaštita. “Iako smo mi poznati po proizvodnji grožđa i vina, moramo da pratimo nove tehnologije i da se u potpunosti prilagodimo savetima stručnjaka. Odokativne metode u primeni hemijskih preparata odavno smo zaboravili i sada radimo samo po uputstvima ili proizvođača ili poljoprivrednih stručnjaka. Svaku agrotehničku meru u svom vinogradu sprovodim na vreme i onda mogu da očekujem i dobar rod”, govori Kasapski.

Vinova loza za sada obećava

Vremenske prilike za sada idu na ruku vinogradarima. Majska kiša je pala u poslednjem trenutku, a kažu mogla bi opet. Ako raspored padavina bude dobar, biće i fruškogorskog vina i grožđa. "Za sada vinova loza obećava. Grozdova ima i nadam se da se prošla godina neće više ponoviti. Osetimo posledice prošlogodišnjih poplava. Negde ima manje grozdova i čokoti nisu u najboljem stanju, ali ako do kraja sezone bude dovoljno kiše i sunca, možemo računati na berićet", tvrdi Kasapski.

Pravo vreme za zaštitu

Do berbe ima još dosta vremena. Dobrom rasporedu padavina nadaju se i poljoprivredni stručnjaci. Ono što vinogradari treba još da urade su i tretmani zaštite od bolesti. Sada je pravo vreme za zaštitu, a uporedo za zaštitom od bolesti, treba uključiti i zaštitu protiv cikada, koje su prenosnici fitoplazme, bolesti koja se veoma brzo širi i dovodi do izumiranja i sušenja čokota. Prepoznatljiva je po crvenom listu u jesen, i takav čokot je već za godinu ili dve osušen. Zaštitu treba obaviti u dva tretmana u roku od sedam do 14 dana, a ne treba zaboraviti ni na još jedno proređivanje vinove loze, jer špalir mora da bude čist, uređen i provetren.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Zaštita vinograda Zalamanje loze Rivica Cikada Mere zaštite Edukacija Lazar Klještanović Sava Odrovački Živan Kasapski Agrotehničke mere Grožđe Vino


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".