Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocenjivanje rakija
  • 12.02.2019. 14:00
  • Šumadijski okrug, Aranđelovac

Miomir Đorđević: Šljivovica je zaštitni znak Šumadije

U susret Svetom Trifunu,  Udruženje ljubitelja vinograda i voćnjaka "Srce Šumadije" organizovalo je smotru ocenjivanja vina i rakija u Aranđelovcu, a pred komisijom je bilo 227 uzoraka, 89 vina i 138 rakija.

Foto: Valerija Čolović
  • 445
  • 59
  • 1

U susret Svetom Trifunu, Udruženje ljubitelja vinograda i voćnjaka Srce Šumadije organizovalo je po petnaesti put smotru ocenjivanja vina i rakija u Aranđelovcu. Pred komisijom sačinjenom od eminentnih stručnjaka našlo se ove godine 227 uzoraka, 89 vina i 138 rakija.

"Šljivovica je zaštitni znak Šumadije a i više rezultata smo postigli u žestokim pićima”, komentariše predsednik Udruženja Miomir Đorđević činjenicu da je pristiglo više uzoraka rakije na ocenjivanje.

Iako je najviše uzoraka iz centralne Šumadije, tu su i proizvođači iz cele Srbije, Republike Srpske. Interesovanje za ovu manifestaciju je iz godine u godinu sve veće, a kvalitet sve bolji.

"Ovo je prilika da se uradi presek stanja, da proizvođači vide gde su i da saznaju koliko to dobro rade”, objašnjava Đorđević.

"Kada smo počeli pre 15 godina bilo je tu svašta, bilo je jakih šljivovica preko 50 stepeni, vremenom se standardizovalo pa danas imamo jaku konkurenciju i ono što posebno raduje, sve više mladih proizvođača", kaže predsednik Udruženja Srce Šumadije.

Kvalitet srpskih rakija adut za uspeh na ruskom tržištu

Trend rasta kvaliteta

"Opšti kvalitet je srednje visok u odnosu na prethodne godine, bolji je. Proizvođači slušaju naše savete, mnogo se više vodi računa o kvalitetu sirovine koja se koristi, higijeni destilacionih aparata, načinu odležavanja. Od starih sorti crvene ranke, metlaša, trnovača sve više se koriste čačanska lepotica i čačanska rodna što je automatski veći potencijal za kvalitet krajnjeg proizvoda, ocenjuje dr Ivan Urošević sa Poljoprivrednog fakulteta.

Ono na čemu kako je dalje pojasnio proizvođači u Srbiji treba dodatno da rade jeste, po njegovom mišljenju, dodatna edukacija ali to su stvari koje se mogu, za kraći vremenski rok, podići na viši nivo.

"Trend rasta kvaliteta je vidan ali može više, konstatuje on i dodaje da raduje podatak da je u proizvodnji sve više mladih ljudi koji, za razliku od starije generacije, nemaju stečene navike i lakše primaju informacije. Neko ko peče rakiju duže nego što ja imam godina, teško da može da prihvati neku sugestiju od mene", primećuje uz osmeh dr Ivan Urošević.

Kod rakije se ocenjuje: boja, miris i ukus, bistrina i tipičnost (Foto: Valerija Čolović)

Kako prepoznati dobru rakiju?

Iako je komisija sastavljena od profesionalaca i međunarodnih ocenjivača, pred njom čini se nimalo lak zadatak. Ocenjuju se najbolje šljivovice, pa onda i jabukovače, kruškovače, kajsijevače, dunjevača. Posle njih loza i komovica, a tu su i specijalne rakije, travarice, orahovače, medovače.

"Ocenjujemo pet osnovnih parametara - boju, miris i ukus, bistrinu, tipičnost. Prvo pogledamo uzorak, da li je bistar, kakve je boje. Nakon utvrđivanja boje i tipičnosti, pomirišemo uzorak koji mora da ima karakterističan miris za voćnu rakiju. Šljiva mora da miriše na šljivu, ne sme da ima stranih tonova", objašnjava dr Ivan Urošević.

Degustacija predstavlja najzanimljiviji deo ocenjivavanja. Aroma rakije ne može se primarno osetiti iz čaše, potrebno je da se proba gutljaj, promulja po ustima i uobičajeno je da se ispljune.

"Kada su uzorci dobri, neki gutljaj mora da se i proguta jer nazalni osećaj je taj koji nam govori o lepoti ili mani uzorka, objašnjava ovaj vrsni stručnjak koji se od studentskih dana bavi ocenjivanjem uzoraka.

Lukići prave kuvanu rakiju - za poneti!

"Resetovanje" uz mleko, šunku i sir 

Svaki od ocenjivača ima svoju bodovnu listu u kojoj daje ocenu za svaki uzorak za koji po pravilu ima oko pet minuta.

"Na početku malo brže ocenjujemo ali kako vreme odmiče za svaki uzorak je potrebno više vremena. Kako bi oslobodili čula,  za vreme degustacije ocenjivači koriste mleko, vodu, sir i neutralnu šunku kako bi se resetovali za sledeći uzorak. Mnogima se čini zanimljiv posao u komisiji za ocenjivanje rakija ali ovo je naporno za organizam, jer se na manifestacijama radi i do devet do deset sati", priča dr Urošević koji je prošle godine postavio i rekord od 128 uzoraka za jedan dan.

"Osečina je jedno od najjačih takmičenja u Srbiji, jako visokog kvaliteta. Te godine pristigao je poslednjeg dana veliki broj uzoraka, organizator je odlučio da ih sve uvrsti na takmičenje tako da smo za dva dana ocenili 256 uzoraka. Optimalno je oko 70 do 80 dnevno ali napravili smo presedan te godine", kaže dr Ivan Urošević.

Koji proizvođač vina je imao najviše uspeha i čija rakija je najbolja znaće se na praznik Svetog Trifuna kada će na Gradskom trgu u Aranđelovcu biti  proglašeni pobednici i dodeljena priznanja najboljim učesnicima Petnaestih susreta proizvođača i ljubitelja vina.


Foto prilog


Tagovi

Srce šumadije Rakije Vina Ocenjivanje Sveti trifun Miomir Đorđević Ivan Urošević


Autorka

Valerija Čolović

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica brojnih emisija i priloga različitih TV kuća, internet portala i štampanih izdanja. Amaterski se bavi i fotografijom.