Pretraživanje tekstova
Proizvodnja drvenih buradi u Srbiji se polagano vraća na staze stare slave. Kako se razvija domaće vinarstvo tako raste potražnja za domaćom buradi, koje na tržištu danas nema dovoljno
U proizvodnji vrhunskih crvenih vina važnu ulogu igraju i hrastova burad. U doba inoks sudova, ona su sačuvala svoju ulogu zbog barikiranja. Većina novih vinarija je za svoje potrebe uvezla burad iz zapadne Evrope, Francuske ili Italije, ali ima i onih koji žele da njihova vina odležavaju u hrastovini domaćih pintera. A nje nema dovoljno, jer je ovaj zanat danas deficitaran na tržištu u odnosu na potrebe Srbije.
"Zatekla nas je renesansa srpskog vinarstva, pre svega, sad kasnije i destilerstva. Ovaj zanat je zamro bio osamdesetih i devedesetih godina totalno. Moj pokojni deda je u nekom trenutku samo mogao da proizvede neku kacu za kupus. Mnogo je njih zamrlo da bi mogli lako da ožive. Sam posao kao posao je težak. Svaki ovaj elemenat ova duga, drvo, parče drveta mora da prođe čoveku 40 puta kroz ruke minimum. Nismo uspeli da uhvatimo korak sa potražnjom", kazao je za RTS Aleksandar Đorić, majstor-piter iz Donjeg Zleginja u opštini Aleksandrovac.
Za proizvodnju hrastove barik buradi sirovina mora da bude od stogodišnjih stabala, do koje mali bačvari danas teško dolaze. Jer puno domaće hrastovine odlazi u izvoz.
Enolozi i vinari koji poznaju ovaj segment tržišta opreme za vinske podrume kažu da je srpska proizvodnja buradi danas tamo gde je domaće vinarstvo bilo pre 15 godina, i da period razvoja tek sledi, uporedo sa razvojem vinske scene.
Što nije zanemarivo za ekonomiju, jer se cena jednog barik bureta od 225 litara kreće oko 360EUR-a.
Tagovi
Burad Hrast Srbija Aleksandar Đorić Majstor Pinter
Autor
Više [+]
Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjan... Više [+]
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjanje obolelih delova, njihovo iznošenje i spaljivanje daleko od zasada.