Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrastova burad
  • 28.01.2022. 09:00
  • Rasinski okrug, Aleksandrovac

Ovaj zanat je bio zamro, zatekla nas je renesansa srpskog vinarstva i destilerstva

Proizvodnja drvenih buradi u Srbiji se polagano vraća na staze stare slave. Kako se razvija domaće vinarstvo tako raste potražnja za domaćom buradi, koje na tržištu danas nema dovoljno

Foto: Vedran Stapić
  • 187
  • 86
  • 0

U proizvodnji vrhunskih crvenih vina važnu ulogu igraju i hrastova burad. U doba inoks sudova, ona su sačuvala svoju ulogu zbog barikiranja. Većina novih vinarija je za svoje potrebe uvezla burad iz zapadne Evrope, Francuske ili Italije, ali ima i onih koji žele da njihova vina odležavaju u hrastovini domaćih pintera. A nje nema dovoljno, jer je ovaj zanat danas deficitaran na tržištu u odnosu na potrebe Srbije.

"Zatekla nas je renesansa srpskog vinarstva, pre svega, sad kasnije i destilerstva. Ovaj zanat je zamro bio osamdesetih i devedesetih godina totalno. Moj pokojni deda je u nekom trenutku samo mogao da proizvede neku kacu za kupus. Mnogo je njih zamrlo da bi mogli lako da ožive. Sam posao kao posao je težak. Svaki ovaj elemenat ova duga, drvo, parče drveta mora da prođe čoveku 40 puta kroz ruke minimum. Nismo uspeli da uhvatimo korak sa potražnjom", kazao je za RTS Aleksandar Đorić, majstor-piter iz Donjeg Zleginja u opštini Aleksandrovac.

Za proizvodnju hrastove barik buradi sirovina mora da bude od stogodišnjih stabala, do koje mali bačvari danas teško dolaze. Jer puno domaće hrastovine odlazi u izvoz.

Enolozi i vinari koji poznaju ovaj segment tržišta opreme za vinske podrume kažu da je srpska proizvodnja buradi danas tamo gde je domaće vinarstvo bilo pre 15 godina, i da period razvoja tek sledi, uporedo sa razvojem vinske scene.

Što nije zanemarivo za ekonomiju, jer se cena jednog barik bureta od 225 litara kreće oko 360EUR-a.

Hrast stariji od 100 godina
Hrast stariji od 100 godina

 


Tagovi

Burad Hrast Srbija Aleksandar Đorić Majstor Pinter


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.