• Vina iz Donjeg Srema
  • 27.03.2016. 15:00

Prva prodajna Galerija vina u Petrovčiću

Zamišljena da bude, ne samo prodajno mesto, već i deo sve bogatije turističke ponude Donjeg Srema, Galerija vina, po privilegovanim cenama posetiocima je ponudila isključivo vina Udruženja vinara Surčina, dajući tako sopstveni podsticaj, kako sadašnjim tako i potencijalnim vinogradarima.

  • 257
  • 25
  • 0

"Pij sa usana, to je strast i lepota, pij, ostalo će vino udesiti", ove reči su obeležle prvu prodajnu Galeriju vina u selu Petrovčiću nadomak Surčina. Zbog čega je ova izložba tako posebna i šta je ponudila posetiocima?

Zamišljena da bude, ne samo prodajno mesto, već i deo sve bogatije turističke ponude Donjeg Srema, Galerija vina, po privilegovanim cenama posetiocima je ponudila isključivo vina Udruženja vinara Surčina, dajući tako sopstveni podsticaj, kako sadašnjim tako i potencijalnim vinogradarima.

Takmičenjima vina Sremu vraćen deo tradicije

Zahvaljujući takmičenjima za najbolje vino, u ovaj deo Srema vraćen je jedan deo tradicije. "Nekada je svaka treća kuća u Petrovčiću imala svoj vinograd. U ovom malom mestu od hiljadu i po stanovnika, mi danas imamo dva vinogradara koji imaju preko hiljadu zasadjenih čokota vinograda, imamo jednog koji je već dobio nagradu za kvalitet vina, a dosta mladih vinogradara se odlučilo od prošle godine da sami krenu u proizvodnju vina, zato smo odlučili da organizujemo Galeriju vina kako bi podstakli nove, a sadašnje proizvođače vina zainteresovali da obnove tu staru i pomalo zaboravljenu tradiciju", ističe Živko Sekulić , predsednik Udruženja "Klub vina" Surčin.

Italijanski rizling, Merlot, Roze, za svakog ponešto. Duga tradicija uzgajanja vinove loze i pet godina proizvodnje vina svrstale su kuću vina "Čobanović" u sam vrh izlagača. "Ove godine smo prvi put kao udruženje učestvovali na Sajmu vina u Temerinu, dobili smo četiri medalje, jedno od nagrađenih vina je baš vino koje je napravljeno u Petrovčiću i to je dokaz da i u Donjem Sremu može da bude dobrih vinograda, i dobrh vina", istako je Lazar Čobanović, iz vinarije "Čobanović".

Osim vina, Sremci poznati po dobrim šunkama i čvarcima

Već dvanaest godina postoji udruženje "Klub vina" Surčin sa ciljem da se šire zasadi vinske loze, ali i vinske kulture, jer ko ima partnera u vinu, ima ga i u ljubavi. Sremci ističu da je Donji Srem poznat i još po nečemu. "Proglasili su nas za Donji svinjski Srem, zapravo, eto i naše prilike da pokažemo da pored vina imamo i dobre šunke, i dobrih čvaraka", zaključuje Sekulić.

Jedanasest izlagača domaćih napitaka predstavilo je svoje proizvode, a dobro raspoloženje upotpunili su i stihovi pesama koji slave ovo božansko piće.


Tagovi

Vinarija Vino Galerija vina Merlot Roze Italijanski rizling Surcin Petrovcic Donji Srem Vinarija Cobanovic


Autorka

Mirjana Stepic

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.