Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina iz Donjeg Srema
  • 27.03.2016. 15:00

Prva prodajna Galerija vina u Petrovčiću

Zamišljena da bude, ne samo prodajno mesto, već i deo sve bogatije turističke ponude Donjeg Srema, Galerija vina, po privilegovanim cenama posetiocima je ponudila isključivo vina Udruženja vinara Surčina, dajući tako sopstveni podsticaj, kako sadašnjim tako i potencijalnim vinogradarima.

  • 345
  • 25
  • 0

"Pij sa usana, to je strast i lepota, pij, ostalo će vino udesiti", ove reči su obeležle prvu prodajnu Galeriju vina u selu Petrovčiću nadomak Surčina. Zbog čega je ova izložba tako posebna i šta je ponudila posetiocima?

Zamišljena da bude, ne samo prodajno mesto, već i deo sve bogatije turističke ponude Donjeg Srema, Galerija vina, po privilegovanim cenama posetiocima je ponudila isključivo vina Udruženja vinara Surčina, dajući tako sopstveni podsticaj, kako sadašnjim tako i potencijalnim vinogradarima.

Takmičenjima vina Sremu vraćen deo tradicije

Zahvaljujući takmičenjima za najbolje vino, u ovaj deo Srema vraćen je jedan deo tradicije. "Nekada je svaka treća kuća u Petrovčiću imala svoj vinograd. U ovom malom mestu od hiljadu i po stanovnika, mi danas imamo dva vinogradara koji imaju preko hiljadu zasadjenih čokota vinograda, imamo jednog koji je već dobio nagradu za kvalitet vina, a dosta mladih vinogradara se odlučilo od prošle godine da sami krenu u proizvodnju vina, zato smo odlučili da organizujemo Galeriju vina kako bi podstakli nove, a sadašnje proizvođače vina zainteresovali da obnove tu staru i pomalo zaboravljenu tradiciju", ističe Živko Sekulić , predsednik Udruženja "Klub vina" Surčin.

Italijanski rizling, Merlot, Roze, za svakog ponešto. Duga tradicija uzgajanja vinove loze i pet godina proizvodnje vina svrstale su kuću vina "Čobanović" u sam vrh izlagača. "Ove godine smo prvi put kao udruženje učestvovali na Sajmu vina u Temerinu, dobili smo četiri medalje, jedno od nagrađenih vina je baš vino koje je napravljeno u Petrovčiću i to je dokaz da i u Donjem Sremu može da bude dobrih vinograda, i dobrh vina", istako je Lazar Čobanović, iz vinarije "Čobanović".

Osim vina, Sremci poznati po dobrim šunkama i čvarcima

Već dvanaest godina postoji udruženje "Klub vina" Surčin sa ciljem da se šire zasadi vinske loze, ali i vinske kulture, jer ko ima partnera u vinu, ima ga i u ljubavi. Sremci ističu da je Donji Srem poznat i još po nečemu. "Proglasili su nas za Donji svinjski Srem, zapravo, eto i naše prilike da pokažemo da pored vina imamo i dobre šunke, i dobrih čvaraka", zaključuje Sekulić.

Jedanasest izlagača domaćih napitaka predstavilo je svoje proizvode, a dobro raspoloženje upotpunili su i stihovi pesama koji slave ovo božansko piće.


Tagovi

Vinarija Vino Galerija vina Merlot Roze Italijanski rizling Surcin Petrovcic Donji Srem Vinarija Cobanovic


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.