• Vinogradarski registar
  • 09.09.2018. 09:00

Rejonizacija i Vinogradarski registar za kvalitet grožđa i vina

Svaki proizvođač koji ima 0,1 ha vinograda i manje i koji je lociran u granicama nekog od vingradarskih područja, može besplatno da se registruje.

Foto: Bigstockphoto / OlenaMykhaylova
  • 462
  • 29
  • 0

Stanje u srpskom vinogradarstvu naglo se pogoršalo tokom poslednjih decenija prošloga veka. Smanjenje površina pod vinogradima i opadanje proizvodnje grožđa posledica su promena u vinogradarskom i vinarskom sektoru kada je reč o površinama, vlasništvu, sortimentu i tehnologiji proizvodnje.

EU je zbog toga podstakla izradu nove rejonizacije i sortnih lista u Srbiji. Na ovaj način se podstiče krčenje vinograda iz kojih se dobija vino koje nije konkurentno vinima koja se sada masovno uvoze u EU. Promoviše  se podizanje zasada za dobijanje viskokvalitetnih kategorija vina.

"Nova rejonizacija podrazumeva precizno ucrtavanje granica novih vinogradarskih područja (regiona, rejona i vinogorja, kao i vinogradarskih oaza). Ukidanje nekadašnjih podrejona i uspostavljanje sadašnjih rejona omogućilo je proizvođačima da proizvedu više podkategorija vina sa geografskim poreklom na širem geografskom području", kaže mr Dejan Marinković iz PSSS Padinska Skela.

Obavezan upis u Vinogradarski registar 

Novi Zakon o vinu donet je 2012. godine. U sklopu njega je definisana i baza podataka, odnosno Vinogradrski registar. Svaki od učesnika na srpskom tržištu proizvodnje i prometa grožđa u obavezi je da se upiše. Svaki proizvođač koji ima 0,1 ha vinograda i manje i koji je lociran u granicama nekog od vingradarskih područja, može besplatno da se registruje.

Kako da se upišete: Upis u Vinogradarski registar

"Proizvođač na registrovanoj vinogradarskoj parceli takođe mora da poseduje sortiment predviđen rejonizacijom za dato područje, koji će gajiti po propisanim sistemima gajenja i u granicama dozvoljenog prinosa, kako ne bi došlo do pogoršanja kvaliteta grožđa za dobijanje raznih kvalitetnih kategorija vina. Propisani sortiment i tehnologija gajenja odnose se i na proizvodnju stonog grožđa", objašnjava Marinković.

Upisom u Vinogradarski registar proizvođač stiče pravo na državne subvencije u proizvodnji, a to ujedno omogućava i kontrolu dodele novca. Moguće je i brisanje iz registra, ukoliko se prestane sa delatnošću ili se više ne ispunjavaju potrebni uslovi. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Rejonizacija Vinogradarski registar Sortiment Grožđe Vino Vinograd mr Dejan Marinković PSSS Padinska Skela. Baza podataka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovo je Cvetna nedelja. Po starom verovanju ne seje se povrće ove nedelje, samo cveće. #mojepovrce, znala sam da će prvo kupus da nikne. Salata i šargarepa još nisu. Zato jesu njihove dobre komšije neven i bosiljak. Luk i grašak upravo okopa... Više [+]