Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest grožđa
  • 29.06.2024. 14:00

Sad je momenat za suzbijanje sive plesni grožđa

Najbolje je zaštitu vinograda izvesti pre zatvaranja grozda bobicama, kako bi suzbili saprofitnu fazu gljive i time smanjili na minimum štete, koje se dešavaju u parazitskoj fazi gljive izazivača sive plesni.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 685
  • 52
  • 0

Pravi je momenat za suzbijanje botritisa grožđa, iz razloga što je ovo ključni period zaštite. Ovo je zbog toplog perioda i visoke vlage u vazduhu, sa povremenim padavinama, koje mogu biti ključne za infekciju. Zaštita protiv botritisa počinje ranije - pre potpunog zatvaranja grozdova.

Simptomi sive plesni (Botrytis cinerea Pers.)

Vide se na grozdićima (pre, u vreme i iza cvetanja), peteljčicama i bobicama. Može zaraziti lišće i mladice. Po pravilu zaraze započinju u vreme precvetavanja, a uslovi za napad na mlade grozdiće je dugotrajno vlažno (kišovito) i prohladno vreme. Bolesni komadi imaju vodenasti izgled, vremenom se osuše i propadnu. Ako je vreme vlažno i toplo grozdiće prekriva obilna siva prevlaka sporonosnih organa. Taj je simptom poznat kao siva plesan.

Razvoj bolesti teče kroz tri faze:

  • I faza - precvetavanje - gljiva naseli procvali grozdić i živi kao saprofit, ali u tom stadijumu treba početi sa zaštitom;
  • II faza - zatvaranje i zbijanje grozdića, tzv. zelena ili kisela faza - nastaje infekcija peteljčica i samih bobica;
  • III faza - dozrevanje - posmatramo sivu plesan u užem smislu, dolazi do propadanja delova grozda ili celog i štete mogu biti vrlo značajne.

Pored brojnih istraživanja nema potpunog rešenja u suzbijanju. Pored klasičnih preventivnih mera (agrotehničke mere) suzbijanje se u većini zemalja provodi po fenološkim fazama i to fungicidima - botricidima, u četiri fenološke faze.

Suzbijanje

Da bi se smanjili uslovi za razvoj bolesti potrebno je voditi računa o zaštiti prilikom podizanja vinograda, ali i kasnije. Pri tome treba voditi računa o sledećim preporukama:

  1. Saditi manje osetljive kultivare (sorte). Obično su sorte zbijenih grozdova osetljivije. Među osetljivije su kraljevina, rajnski rizling, burgundac sivi, carignan, kaberne, sovinjon, semilion i drugo,
  2. Koristiti manje bujne podloge, pogotovo za terene dobro snabdevene hranivima;
  3. Vinograd podignuti tako da su redovi usmereni u pravcu u kojem duvaju vetrovi. Na taj način će se smanjiti relativna vlaga, a grozdovi će biti kraće vreme vlažni;
  4. Pravovremenim zakidanjem zaperaka i skidanjem listova u zoni grozdova takođe se smanjuje relativna vlaga, grozd je više izložen suncu pa su svi prilikom prskanja bolje zaštićeni;
  5. Đubrenje, posebno azotom, svesti na potrebne količine;
  6. Izvesti zaštitu od štetočina i bolesti koje oštećuju bobice (grožđani moljci, pepelnica).

Kada primeniti fungicide?

Nakon izvedenih spomenutih preventivnih mera, treba odlučiti o vremenu primene fungicida. Najčešća, a uz to i dugo korišćena, je fenološka metoda. Po toj metodi prskanja se provode po stadijumima razvoja vinove loze i to:

I prskanje - završetak cvetanja;

II prskanje - pred zatvaranje grozda; sada je pravi momenat za suzbijanje sive truleži!

III prskanje - kod obojenih sorata promena boje ploda, odnosno kod belih sorata omekšavanje bobica;

IV prskanje - tri do četiri nedelje pred berbu, zavisno od karence fungicida.

***Najbolje je zaštitu grožđa izvesti pre zatvaranja bobicama, kako bi suzbili saprofitnu fazu gljive i time smanjili na minimum štete, koje se dešavaju u parazitskoj fazi gljive izazivača sive plesni. 

Klimatska metoda

Na sortama (rajnski rizling, silvanac) na kojima dolazi do zaraze peteljke cvasti pre cvetanja, prvo prskanje treba obaviti pred cvetanje. "Klimatska metoda" oslanja se na dužinu vlaženja grozdova i temperature u vreme vlaženja. Poznato je da do infekcije bobica može doći kada je grozd vlažan barem 15 časova i kada su istovremeno temperature 15 do 20°C.

Plesan na bobicama (foto: Depositphotos/MilaUsmanova)

Po toj metodi treba obaviti zaštitu kada su istovremeno ispunjena oba uslova. Kombinovana metoda predlaže prskanje od cvetanja do zatvaranja grozda, kada se ispune uslovi iz "klimatske metode", a dalje se određuju rokovi na osnovu nje. Epidemiološka metoda (Etat Potentiel Infection Botrytis = EPI-Botrytis) uz spomenute klimatske pokazatelje, uzima u obzir i epidemiološke. Koristeći ovu metodu može se predvideti procenat zaraze bobica u vreme berbe.

Podela fungicida

Fungicidi bi se mogli svrstati u dve grupe:

  1. Specifični fungicidi za suzbijanje sive plesni (botricidi) - pripadaju raznim hemijskim grupama, a kod nas su registrovani: iprodion, vinklozolin, vinklozolin + TMTD, pirimetanil, fludioksinil+ciprodinil, fenheksamid i biološki preparat na bazi Trichoderma harzianum. Fungicide na bazi nabrojanih aktivnih materija možemo koristiti najviše dva puta u jednoj vegetaciji;
  2. Fungicidi šireg spektra, koji deluju na više prouzrokovača bolesti, na bazi aktivnih materija: boskalid + piraklostrobin, tebukonazol + diklofluanid; Obično se za prva dva prskanja koriste fungicidi šireg spektra, koji istovremeno suzbijaju i druge bolesti, a za ostala dva specifični botricidi.

U našim uslovima proverene aktivne materije za suzbijanje sive plesni grožđa su:

  • fenfeksamid 1,5 l/ha;
  • boskalid 1,2 kg/ha;
  • ciprodinil+fludioksonil 0,8 kg/ha;
  • pirimetanil 2,5l/ha

Tagovi

Siva plesan grožđa Faze tretiranja Agrotehničke mere Klimatska metoda zaštite Epidemiološka metoda Fungicidi za zaštitu grožđa


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.