Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest loze
  • 03.03.2024. 16:00

Simptomi eske mogu da se jave samo na lišću ili samo na bobicama: Kako je suzbiti?

Reč je o kompleksnoj i veoma destruktivnoj bolest drveta vinove loze, prouzrokovana većim brojem različitih vrsta gljiva.

Foto: PIS Vojvodina
  • 357
  • 48
  • 0

Eska je jedna od najstarije opisane bolesti vinove loze, koja je verovatno pratila ovu kulturu od početka njenog gajenja. To je, kako navodi savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Smederevo Nikola Trikić, kompleksna i veoma destruktivna bolest drveta vinove loze, prouzrokovana većim brojem različitih vrsta gljiva (Phaemoniella chlamydospora, Phaeoacremonium aleophilum, Fomitiporia mediterranea i dr.). Najčešće se javlja u uslovima toplije klime, suvog i toplog vremena.

"Simptomi ove bolesti mogu se pojaviti na svim delovima vinove loze. Eska se u vinogradima manifestuje kao hronični i akutni oblik bolesti. Hronični tip bolesti karakterističan je po tome što se u zoni između nerava lista javljaju izdužene žute ili crvenkasto-smeđe nekroze. Na listu samo glavni nerv zadrzava zelenu boju", kaže ovaj savetodavac i dodaje da list dobija specifičan izgled "tigrovih šara", uvija se, suši i opada pre kraja vegetacije.

Eska izaziva sušenje vinove loze

Akutni tip se manifestuje iznenadnim sušenjem čokota, pa je u upotrebi za ovu bolest često naziv i apopleksija. Do ove pojave dolazi najčešće tokom letnjih meseci u periodima kada je toplo vreme. Hronični tip bolesti se češće javlja.

Kako da zaštitimo lozu od patogena?

Bobice se, kako Trikić kaže, ne razvijaju pravilno i ne dozrevaju blagovremeno, mogu ispucati i osušiti se. Simptomi bolesti se mogu javiti samo na lišću ili samo na bobicama. Na zeljastim organima simptomi se ne moraju obavezno ispoljiti svake godine.

"Na čokotu se mogu pojaviti uzdužne pukotine. Na poprečnom preseku stabla uočava se centralni, oštećeni deo svetle boje, meke konzistencije oivičen tamnijom zonom tvrdog drveta", kaže ovaj stručnjak i dodaje da čokoti sa ovakvim simptomima žive po nekoliko godina, nakon čega nastupa akutna apopleksična faza (ubrzano propadanje biljke).

Kako zaštititi čokote vinove loze od eske?

Infekcija najčešće nastaje prilikom rezidbe, pogotovo primenom oštre rezidbe ili kroz povrede nastale kao oštećenja nakon grada.

"U cilju zaštite od ovog patogena najvažnije je sprovoditi preventivne mere i to: sadnja sertifikovanih loznih kalemova, prilikom rezidbe ne praviti velike rezove, tokom rezidbe dezinfikovati alat, makaze i drugi pribor 70-procentnim alkoholom sa ciljem sprečavanja širenja bolesti, nastale rane od rezidbe premazivati kalemarskim voskom, a orezane delove izneti iz vinograda i spaliti, ukloniti i uništiti zaražene čokote iz vinograda", navodi Trikić.

Podsetimo, zbog zabrane korišćenja natrijum arsenita za zaštitu vinove loze u Evropi, eska se sve više širi. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Eska Bolest vinove loze Nikola Trikić Apopleksija Apopleksična faza Mere zaštite Suzbijanje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva