Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz vina
  • 27.10.2018. 12:30

Srbija ostvarila rekordnu vrednost izvoza vina prošle godine

Obnova vinogradarstva je u toku, a Srbija je u prvoj polovini 2018. vrednost izvoza vina dodatno povećala za 3,3%.

Foto: Pixabay / Pexels
  • 390
  • 30
  • 0

Nekoliko godina nakon Drugog svetskog rata u Srbiji je veliki broj porodica imao svoj vinograd. Cela porodica bila je angažovana, a na selu je bilo više radne snage. Međutim, migracija u gradove drastično je smanjila površine pod vinogradima. Sada je obnova vinogradarstva u toku, a zasadi su rasuti po Srbiji. Prema popisu poljoprivrede iz 2012. najviše ih je bilo u opštinama Trstenik, Kruševac i Aleksandrovac.

Tada je ukupno registrovano 22.150 hektara po vinogradima. Trestenik je imao 2.199 ha, Grad Kruševac 1.956 ha, a Aleksandrovac 1.531. Slede ih Vršac sa 1.433 ha i Grad Niš sa 801 ha. Na začelju su Žabari (106 ha), Čoka (103 ha) i Lebane (102 ha). Celu tabelu možete pogledati sa sajtu Makroekonomija.

Plasman u inostranstvu određuju buduće perspektive vinogradarstva

Domaće tržište za grožđa i proizvoda od grožđa relativno je malo. Zbog toga mogućnost za plasman u inostranstvu određuju buduće perspektive vinogradarstva, smatra ekonomista Miroslav Zdravković:

"U 2017. godini ostvarena je gotovo rekordna vrednost izvoza vina, u iznosu od 16,4 miliona evra (za 32.000 evra bila je veća u 2014) i u prvoj polovini 2018. vrednost je dodatno povećana za 3,3%. Osim rekordne vrednosti izvoza u Rusiju, u 2017. je udvostručen izvoz vina u Kinu, a značajno je povećan i u Hrvatsku, Švajcarsku, SAD i Nemačku".

Dodaje da je prošle godine ostvarena najveća jedinična cena izvoza u evrima: 1.498 evra po toni. Kretala se u rasponu od 11,5 hiljada evra prilikom izvoza u Japan, do 1.064 evra u Rusiju. Naša zemlja nalazi se na 43. mestu, kada je reč o izvozu. Veću vrednost izvoza iz komšiluka imaju Mađarska, Makedonija, Bugarska i Rumunija.

Srbija je još uvek neto uvoznik vina

Srbija je, još uvek, neto uvoznik vina. Tako je kumulativni deficit u prethodnih deset godina iznosio 127 miliona evra. Ipak, u prošloj godini bio je najmanji - 7,5 miliona evra.

"Svetski izvoz vina povećan je sa 20,4 milijarde evra u 2008. na 31,3 milijarde u 2017. To je relativno visoki rast vrednosti, u odnosu na druga trgovinska kretanja. Najveći snabdevači vinima su Francuska, Italija, Španija, Australija i Čile, ispred SAD i Novog Zelanda", navodi Zdravković.


Izvori

Makroekonomija


Tagovi

Izvoz vina Uvoz vina Vinograd Srbija Miroslav Zdravković Površine pod vinogradima


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.