Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinari Topole
  • 26.09.2023. 16:30
  • Šumadijski okrug, Lipovac, Topola

Šumadija: Manje grožđa, ali ne i manje vina

Vinogradari u Topoli ove godine očekuju smanjen prinos grožđa ali to neće uticati na smanjenu količinu vina na tržištu.

Foto: Marija Lazarević
  • 578
  • 85
  • 0

Oduvek je u Šumadiji važila ona narodna "ko hoće da radi, vinograd nek sadi" pa je tako uradio i Nemanja Petrović iz topolskog sela Lipovac koji ne samo da je nastavio porodičnu tradiciju uzgoja vinove loze već je zasadio i nove površine. 

"Moji su se bavili vinogradarstvom, ja sam to nastavio i nisam se pokajao. Trenutno imamo oko pet hektara pod vinovom lozom, ali ja planiram da povećam proizvodnju, da preradim moje grožđe i da dodam još, a ako bude bolja situacija sa radnom snagom verovatno ću u narednom periodu i da zasadim još čokota", kaže Petrović koji uzgaja sorte šardone, malagu, hamburg, vranac, prokupac, merlo i kaberne. 

Dobro vino od dobrog grožđa

Za ovu vegetacionu sezonu kaže da je bila specifična i da se očekuje smanjen prinos roda. 

Nemanja nastavlja stopama svojih predaka

"Prvo se zima otegla dugo i kasnila je vegetacija, dugo je bilo hladno. Taman kad je počela vegetacija tad je i kasni mraz pričinio štetu tako da je u startu prinos bio smanjen za oko 50 odsto. Na pojedinim lokalitetima u fazi cvetanja bilo je dosta kiše i ponovo oštećenje došlo je do razvoja bolesti, plamenjače, pepelnice nejednako je bilo oprašivanje i grožđe je opadalo. Sve to je bilo dovoljno da se vinari već tada susretnu sa činjenicom da će prinos biti smanjen", kaže ovaj vinogradar. 

On ističe da je i u njegovim zasadima smanjen prinos, ali ga to ne brine jer se kod njega radi na kvalitetu, a ne na kvantitetu. 

"I prošla godina je bila posebna, ekstremna suša pa kiša u vreme berbe. Obe godine su za našu proizvodnju teške ali da bi vina bila dobra mora da se ima dobro grožđe, da se pravilno i na vreme odradi zaštita. Prinosi će nam biti srednji ali će vino biti dobro i kvalitetno."

Prilika da se izdvoje ozbiljni proizvođači

Prema njegovim rečima, na tržištu je već velika ponuda vina, a i vinogradari imaju svoje zalihe tako da se nedostaci iz ove godine neće osetiti. 

Topolski kraj poznat po vinogradima

"Samo kod nas u selu ima osam vinarija, cela ova regija je bogata vinogradima, tako da je ponuda vina i više nego dobra. Smanjen prinos se neće osetiti. Međutim, ja sam mišljenja da je ovo dobra prilika da se izdvoje ozbiljni proizvođači, vinarije sa ozbiljnim pristupom i da se dobro pozicioniraju na tržištu", kaže Petrović koji je nedavno obnovio porodičan podrum i registrovao vinariju, a u svojoj ponudi ima dva bela vina, tri crvena i jedno roze. 

Povratak malage

Malaga je introdukovana u Srbiji tokom XIX veka. Danas znamo da je malaga bila raširena na prostoru Smedereva i Šumadije. Takođe, bila je zastupljena i u zasadima Venčačke vinogradarske zadruge. Smatra se da je doneta u Srbiju upravo da bi se njom popravio kvalitet vina od smederevke

Petrović je među retkim vinogradarima koji je akcenat u svojoj proizvodnji stavio na stare sorte, a među njima je ova. 

Zalihe će nadomestiti manju ovogodišnju proizvodnju

"DNK analize su pokazale da je malaga nastala spontanim ukrštanjem tamjanike i sorte aksina de tres bias, treba znati i da je muskat hamburg nastao ukrštanjem malage i italijanske sorte skijava grosa. Kao i tamjanika, malaga je prisutna širom Mediterana i u drugim državama se od nje najčešće prave slatka vina. Neophodna je kratka rezidba kao kod smederevke i prokupca jer su prva okca pri osnovi lastara veoma rodna", kaže naš sagovornik i dodaje da obzirom da je mediteranska sorta, dobro podnosi vrućine ali pokazuje osetljivost na mrazeve.

Krupni grozdovi sa krupnim bobicama, osetljiva na botritis, nakuplja dosta šećera


Tagovi

Prinos grožđa Nemanja Petrović Kvalitet vina Zalihe vina Malaga Vinarija Kvalitet prinosa


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba voćki se polako privodi kraju, ponuda kruške na našim pijacama je odlična a kakva je godina bila po pitanju roda kruške za voćara iz Slankamnskih vinograda, iskusnog Vladimira Fabryja saznaćete u novom tekstu koji dolazi na naš portal... Više [+]