Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sv Trifun
  • 14.02.2022. 10:00

U kakvom je stanju vinova loza na dan Svetog Trifuna?

Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi.

Foto: Dimitrije Jovanović
  • 197
  • 39
  • 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Trifuna, koji se smatra zaštitnikom vinograda, čuvarem useva od nepogoda i štetočina, ali i zaštitnikom iskrene ljubavi svih hrišćana. Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominje stradanje svetitelja Trifuna, podseća RTS.

Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi.

Vinova loza odlično prezimila

Za sada je vinova loza u regionu Subotice u dobroj kondiciji. Inteligentna biljka, koja podnosi temperaturu i do minus dvadeset ima iza sebe blagu zimu, bez perioda velikih minusa i gotovo bez perioda snežnog pokrivača. Prvi presek lastara daće ovdašnjim vinarima mnogo razloga za zadovoljstvo, piše RTV.

"Vidimo da ima lepu zelenkastu boju. Znači, to je jedna zdrava boja, nije došlo do smrzavanja, da je živa. Kada pogledamo pupoljke, isto se vidi da je zeleno, znači loza je odlično prezimila, za sada nema nikakvih posebnih problema, ali mi sada samo možemo da kažemo kako je prezimila, a šta će biti do jeseni, naravno, to je teško predvideti, ali start je dobar, to je bitno", kaže subotički vinar za ovaj medij Laslo Boni.

Za pokretanje vegetacije potrebno je da spoljašnja temperature bude u kontinuitetu iznad deset stepeni.

Narodna verovanja

Ako na svetog Trifuna pada kiša, veruje se da će uspešno roditi šljiva i da će biti dobra godina. Jedno od verovanja u narodu je da sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav.

U nekim selima Šumadije slavi se kao zavetan dan, jer se smatra da on štiti sela od grada i poplave. Prema verovanju, Sveti Trifun je čuvar bilja i štiti ga od raznih štetočina. Obično se njemu mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusenica i drugih insekata.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Laslo Boni Orezivanje vinograda Čokoti Blaga zima


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...