Najzastupljeniji način ovakvog razmnožavanja je kalemljenje, a tu su i razmnožavanje potapanjem čokota, položenicama i reznicama.
Vegetativni način razmnožavanja vinove loze primenjuje se kada je u pitanju komercijalna proizvodnja loznih kalemova. Potomstvo koje se dobija je potpuno slično roditelju. Najzastupljeniji način ovakvog razmnožavanja je kalemljenje, a tu su i razmnožavanje potapanjem čokota, položenicama i reznicama.
Poslednja tri načina razmnožavanja su u upotrebi u starijim zasadima, od četiri i više godina, kada se vrši popuna praznih mesta ili u vinogradima na živom pesku, gde je pojava filoksere svedena na najmanju moguću meru.
Kalemljenje može da bude na stalnom mestu u procep, procep sa strane ili polu procep, ukoliko je debljina podloge veća od debljine vijoke. Takođe, primenjuje se englesko spajanje na jezičak, kada imamo istu debljunu.
"Savremena proizvodnja kalemova se bazira na kalemljenje 'iz ruke', koja ima više faza od izbora i pripreme reznica i vijoka za kalemljenje, spajanjem na jezičak, stratifikovanja i na kraju prporenja", objašnjava dipl.inž. polj. Boban Marković iz PSSS Smederevo.
Razmnožavanje potapanjem obavlja se potapanjem čitavog čokota, na kome se ostavljaju dva lastara koji štrče iz zemlje, privezani za kolac.
Razmnožavanje reznicama se vrši njihovom sadnjom u zemlju, gde će se razviti koren, a u nadzemnom delu lastar i to se naziva korenjak ili prporak.
Za položenicu se koristi lastar sa susednog čokota, koji ima najbolji ugao i optimalnu dužinu i debljinu. U zemljište se polaže središnji deo i vrši se prekraćivanje pri vrhu na tri, četiri okaca iznad zemlje.
"Drugi način je razmnožavanje strmoglavom položenicom, gde se vrh lastara pobada u zemlju i pričvršćuje za kolac", objašnjava Marković.
Foto: abeldomi / Pixabay
Izvori
Tagovi
Autorka