Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unapređenje kvaliteta vina
  • 15.06.2018. 16:00

Vinski analizator vodi do kvalitetnijeg vina

Najsavremenija analiza vina gotova za nekoliko minuta. Za vina koja nose oznaku geoporekla analiza će koštati nekoliko stotina dinara, dok će ostali plaćati 1.200-1.500 dinara.

Foto: Mihailo Berček
  • 677
  • 64
  • 0

Konačno je na Departmanu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima počeo da radi vinski analizator. Zadužen za analize na oglednom dobru, Siniša Ostojić (naslovna fotografija), kaže da je reč o najsavremenijem uređaju na svetu za brze analize vina:

"Za jako kratko vreme možete da dobijete ogroman broj podataka. Konkretno, za vino, to je 18 podataka za dva minuta rada uređaja. Primera radi, samo za jedan parametar, slobodan sumpor i ukupan sumpor-dioksid tradicionalnom metodom potrebno je 40 minuta. Između ostalih dobijemo podatke za alkohol, šećere, limunsku, vinsku, jabučnu, mlečnu kiselinu, pH vrednost, što bi se reklo - kompletna krvna slika".

Približna procena berbe

Ostojić kaže da će vinarima uređaj biti interesantan pre svega zbog kontrolisanja šire u fermentaciji. Da na vreme primene potrebne korekcije. Da odrede lako pristupačan azot. Znaće kolike su kiseline, koliko imaju šećera, kakvo to vino ima potencijal. I što je najvažnije, moći će približnije da odrede sam momenat berbe, što je od velikog značaja u procesu proizvodnje vina.

Pomoć za pravljenje boljeg vina

Direktor Departmana za voćarstvo i vinogradartvo Dragoslav Ivanišević potvrđuje da sam uređaj može da pomogne u tome da naši vinogradari i vinari naprave bolje vino:

"Ono što posebno odlikuje uvaj uređaj je velike preciznost i ponovljivost i, naravno, kratak period analize. Ne treba ni naglašavati šta znači kada vinogradari i vinari brzo dobiju rezultate i mogu da reaguju istog dana. Nakon berbe, u grožđanom soku može se utvrditi tačan sastav svih parametara i na osnovu toga definisati postupci u enologiji. Dodavanje kvasaca i drugih stvari koje su neophodne. Kasnije, mogu se pratiti vina u toku fermentacije i usmeriti tok u željenom smeru. Dalje se može pratiti stabilizacija i odležavanje vina. Time se može uticati na poboljšanje kvaliteta vina, a time i na njegovu mogućnost za odležavanje".

Cene od nekoliko stotina do 1.500 dinara

Ono što je važno reći za ovaj savremeni vinski analizator je da ima dobre kalibracije. To je jedan od razloga što je ovaj uređaj danskog proizvođača Foss skup - Pokrajinska vlada je izdvojila 17 miliona dinara. Postoje analizatori koji rade na sličnom principu, ali bez adekvatnih kalibracija, što umanjuje njihovu efikasnost. Ivanišević kaže da su se pri određivanju cena analiza rukovodili ciljem da se kroz krajnju cenu pokriju troškovi rada uređaja.

"Uz naučno-istraživačku delatnost, uređaj je namenjen za poboljšanje kvaliteta vina sa geografskim poreklom od grožđa koje je proizvedeno u Vojvodini. U tom smislu, svi proizvođači vina sa geografskim poreklom će analize plaćati po povlašćenim cenama. One će biti na nivou od nekoliko stotina dinara. Reč je o analizama koje bi u jednom vinu trebalo ponoviti nekoliko puta. Ostali proizvođači će moći da analiziraju vina po cenama za koje smatramo da su takođe povoljne - na nivou od 1.200 do 1.500 dinara", otkriva Ivanišević.


Tagovi

Vinski analizator Foss Siniša Ostojić Dragoslav Ivanišević Kontrolisanja šire Analiza vina Sremski Karlovci


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."