Zaperci su definitivno potrebni i korisni za vinovu lozu, a pravim odnosom prema njima, vinogradar može imati višestruke koristi.
Vrlo često vinogradari ne poznaju dovoljno važnost zaperaka na vinovoj lozi. Štaviše, mnogi čak smatraju kako oni nisu ni važni ni potrebni.
A, šta je zapravo zaperak na vinovoj lozi (ili čak i zaperak generalno)? Mi ljudi, kada nažalost izgubimo deo tela (prst, ruku, nogu…) izgubljeni deo ne možemo nadoknaditi nekim novim rastom. Biljka može. Zaperak je osiguravajući (rezervni) potencijal novoga rasta iz pazuha lista, koji pod određenim uslovima "potera“.
Ukupan broj, intenzitet teranja kao i zelena masa zaperaka, poteralih u vegetaciji, zavise od opterećenja čokota, vrste podloge, stanju obezbeđenosti tla hranivima, do neke mere i od sorte kao i od klimatskih uslova.
Uslovi pod kojima biljka (u ovom slučaju vinova loza) potera novi rast mladice iz zaperka su mnogi:
Iz priloženih primera vidljivo je kako je zapravo rast zaperaka mera kojom biljka ispravlja sve za nju pogubne faktore: od prirodnih nepogoda, do onih uzrokovanih ljudskom greškom.
Štaviše, uvreženo je mišljenje među mnogim vinogradarima kako su zaperci potpuno štetni i nepotrebni pa ih u celosti uklanjaju. Uklanjanje (otkidanje ili rezanje) zaperaka u praksi kontinentalnog vinogradarenja vrlo je raširena pojava. Pri tome se često ne vodi računa o vremenu, nameni kao ni o vrsti izvođenja ove tehničke operacije. Ipak, svako prodiranje u živo tkivo ima za posledicu napad patogena (važna op.a.) pa bilo bi poželjno obuzdavati se od nestručnog uklanjanja zaperaka.
Zaperci se uklanjaju najčešće:
Stoga najtoplije preporučujemo uklanjanje samo bočnih zaperaka; ne i terminalnog zaperka koji nadoknađuje (iz bilo kog navedenog razloga) stradalu glavnu mladicu. Uklanjanje zaperaka preporučujemo oštrim sečivom alata (ručnog ili mašinskog) koji svakako pre rada, a ponekad i tokom rada, treba dezinfikovati. Prekasno uklanjanje zaperaka, posebno kada se zaperak "otrgne“ povlačenjem prema dole, može doći do povlačenja floemskog tkiva biljke i time i oštećenja mladoga pupa (koji nam treba za sledeću godinu) kao i lakšeg smrzavanja zimi na mestu mehaničkog oštećenja tkiva u blizini pupa.
Kako bi se grožđu osigurali najbolji uslovi (a to su: dobra osunčanost, pravovremeno prekrivanje putujućom senom, dobra provetrenost unutar čokota, dovoljna produkcija šećera) ovim putem preporučujemo vinogradarima (hobistima, amaterima i profesionalcima) da bočne zaperke uklanjaju na način da:
Koje su dobrobiti (benefiti) ostavljanja baš ta dva lista na bočnim zapercima:
Zaključak: zaperci su definitivno potrebni i korisni za vinovu lozu, a pravim odnosom prema njima, vinogradar može imati višestruke koristi.
Autor: diplomirani inženjer agronomije, Tomislav Božičević, Ministarstvo poljoprivrede
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera
Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]Tagovi
Mita Filipov
pre 5 godina
Кратко,јасно и надасве поучно.