Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saveti šumadijskih stručnjaka
  • 26.04.2016. 12:30

Belim i plavim šerpama protiv rutave bube

Zbog prerane vegetacije u voćnjacima i vinogradima poljoprivredni stručnjaci iz Šumadije savetuju proizvođače da obrate pažnju na ekspanziju bolesti i štetočina. Jedan od tih saveta je i da rutavu bubu treba uklanjati mehanički i uz pomoć soka od jagoda ili malina, a iz voćnjaka ne treba odstanjivati maslačak.

  • 5.106
  • 828
  • 0

Visoke temperature u aprilu donele su voćarima i vinogradarima u Šumadiji štetočine i bolesti na koje moraju na vreme da reaguju, obzirom na to da vegetacija biljaka kalendarski odgovara polovini maja.

Prema rečima Violete Petrović Luković, savetnika u Poljoprivrednoj stanici u Kragujevcu, rani početak vegetacije znači da je već sada kasno za sadnju, a oni koji već imaju formirane zasade moraju da računaju na ekspanziju bolesti i štetočina.

"Rezidba treba da je već završena, ali mnogi nisu stigli da obave površinsku obradu zemljišta. Potrebno je blago freziranje i uklanjanje korova i štetočina i proređivanje plodova. Preporučujem upotrebu bio regulatora za pospešivanje rasta krune u momentu i kada lastari dostignu 3 centimetra trebalo bi ih prihraniti. Biljke su sada u različitim fenofazama i mora se voditi računa da imaju dovoljno hranljivih elemenata", kaže Violeta Petrović Luković.

U aprilu kao da je maj

Stručnjaci iz ove oblasti slažu se da je april karakterističan po tom što je vegetacija krenula ranije i došlo je do ekspanzije štetočina i bolesti. Jabuku treba štititi od čađave krastavosti i pepelnice i birati preparate koji odgovaraju feonfazi. Određene sorte jabuke ne cvetaju istovremeno što zavisi od nadmorske visine. U Kragujevcu je precvetala, ali u višim predelima Šumadije još nije.

Jabučni smotavac leti kao da je leto

verko kačarević
Voćnjak Verka Kačarevića

U selu Vinča kod Topole u voćnjacima se već formirao plod. Verko Kačarević iz ovog sela koji gaji jabuke i kruške na sedam hektara, kaže da trenutno vodi bitku sa jabukinim smotavcem.

"Sada dolazi do odlaganja jaja i trebalo bi voće zaštiti od njega. Najbolje je u voćnjaku postaviti kontrolne klopke sa feromonima. Tu vidite kolika je učestalost i faza razvoja smotavca. Na klopki sada može da se nađe i do šest jedinki, pa se po tom kriterijumu može reći da smo skoro na početku leta. Kod drugih voćnih vrsta sada je period intenzivnog rasta i očekuju se lisne vaši i u programu zaštite treba dodati i sredstvo protiv njih. Kod kruške mora se obratiti pažnja na kruškinu buvu. Sada je počelo odlaganje novih, svežih jaja za novu generaciju", kaže Kačarević.

Za rutavu bubu plava šerpa i sok od maline

Problem voćarima u Šumadiji gde još nije došlo do precvetavanja predstavlja i rutava buba. Stručnjaci iz Kragujevca kažu da nju nikako ne bi trebalo uništavati insekticidima, već mehanički odstraniti.

"Jednostavno se naprave klopke. One pozitivno reaguju na belu i plavu boju. I trebalo bi nabaviti takve posude. Njih voćari mogu da rasporede svuda po parceli. U posude mogu da sipaju rastvor soka od maline ili jagode sa vodom. Bukvalno, taj miris je privlači tako da ne napada voće. Ne treba uklanjati maslačak iz voćnjaka, jer on prvi privlači rutavu bubu i ona ostaje u prizemnim slojevima. Mehanička obrada tog sloja uslovljava da je uništavamo. Takođe, posude sa vodom ne treba baciti, već oko samog voćnjaka uginule bube rasporediti, jer taj miris odbija druge rutave bube", Violeta Petrović Luković.

Vinogradari već proređuju lastare

Vonograd u Vinči
Vinograd u Vinči - uskoro skidanje lastara

Vinogradari u Šumadiji već su obavili preventivnu zaštitu. Nemanja Arsenijević, vinar iz Topole i apsolvent agronomije kaže da je najvažnije uraditi preventivnu zaštitu kako grinje ne bi napale lisnu masu i da se ne pojavi plamenjača.

"Godina je takva da sada u aprilu radimo proredu lastara. Cilj je da već sada napravimo oblik i dobru provetrenost, u zavisnosti od vrste grožđa. Pre desetak dana počeli su da se otvaraju pupoljci i već krajem aprila biće potrebno prvo uvlačenje loze, nešto kasnije i zelena rezidba, takozvano zalamanje vinograda", navodi Arsenijević.


Tagovi

Poljoprivredni stručnjaci Rana vegetacija Voćnjaci Vinogradi Rutava buba Čađava krastavost Pepelnica Plamenjača Violeta Petrović Luković Nemanja Arsenijević Kragujevac Topola Vinča


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta