Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnje
  • 06.07.2022. 13:30

Berba višanja pri kraju: Cena niža nego prošle godine

Niskoj ceni višnje ove godine je, kako su ocenili proizvođači, delimično doprineo dobar rod, za 15 do 20 odsto veći nego prošle godine.

Foto: Marija Lazarević
  • 314
  • 14
  • 0

Vlasnik plantaže višanja u opštini Merošina Hranislav Stojanović rekao je da je 99 odsto roda tog voća prodato otkupljivačima po ceni od 40 dinara, što je za 10 do 15 dinara jeftinije nego prošle godine, iako je mineralno đubrivo bilo dva do tri puta skuplje, a značajno su poskupeli i gorivo i zaštitna sredstva, piše Beta, a prenosi N1.

"Višnja je prošle godine prodavana po ceni od 50 do 55 dinara po kilogramu, a ove godine po 40 dinara, a troškovi proizvodnje su daleko veći. Beremo višnju, ne da bi zaradili neki dinar, već da smanjimo gubitak. Ako je ne beremo izgubićemo 100 odsto uloženog, a ako je beremo, bar ćemo donekle umanjiti taj gubitak", rekao je Stojanović koji je inženjer voćarstva i uzgaja višnje na 12 hektara.

On je istakao da su neki proizvođači iz revolta sekli stabla sa rodom, a da pojedini zapuštaju voćnjake.

Trgovcima zarada, proizvođaču mrvice

Takva cena višanja koju, kako je rekao, otkupljivači dogovore sa fabrikama uništava proizvođače, a trgovcima donosi sigurnu zaradu.

Trgovci, kako je rekao otkupe višnje po 40 dinara po kilogramu i prevezu do fabrike i na kilogramu zarade osam do 10 dinara, a kada je proizvođač doveze fabrika tu uslugu plati pet dinara po kilogramu.

"Nema slobodnog tržišta, otkupljivači i fabrike dogovorom formiraju cenu", rekao je Stojanović.

Dodao je da je drugi problem to što nema radnika i da se "puškom" traže, a da je nadnica od 4.000 do 6.000 dinara, uz obezbeđenu hranu.

Mehanizovana berba višnje (foto: Zlatko Markovinović)

Niskoj ceni višnje ove godine je, kako su ocenili proizvođači, delimično doprineo dobar rod, za 15 do 20 odsto veći nego prošle godine.

Koliko je suša uticala na veličinu ploda i prinos oblačinske višnje?

Prerađivači tog voća tvrde da su skupi energenti i tehnologija prerade i da ne mogu više od 40 dinara da plate kilogram višanja.

Prinos solidan, kvalitet solidan, cena - ne

Proizvođaču iz Gornje Trnave kod Topole Slađanu Đorđeviću, kao najisplativija pokazala se oblačinska sorta koja nije preterano zahtevna, prenosi RINA.

"Cena oblačinske višnje ove godine je malo viša nego prošle, bila je oko 45 dinara a sada je 60. Ko plaća radnike i plus ulaganja skoro ništa mu i ne ostaje, ko bere porodično ili plati jednog radnika kao mi, onda ostane oko 40 ili 50 dinara po kilogramu i može nešto da se zaradi, ali moglo bi biti i bolje", rekao je Slađan.

Oblačinska višnja (foto: Jovana Cvetković)

On dodaje da je ove godine prinos u njegovom višnjaru oko osam do 10 tona po hektaru.

"Kada bi otkupna cena bila bar oko 80 dinara, dobra zarada prodajom ovog voća ne bi izostala. Ali, šta je tu je, ne možemo da utičemo na to. Nadamo se nekim boljim godinama i višoj ceni", kaže ovaj voćar.

Cena šumadinke je bila viša za oko 40 dinara, i dostizala je cenu i oko 100 dinara po kilogramu jer je uglavnom plasirana na inostrano tržište.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Plantaže višanja Hranislav Stojanović Cena višnje Rod višnje Oblačinska Slađan Đorđević Šumadinka


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva