Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj trešnje
  • 16.09.2016. 13:30

Bezvodna Šumadija pogodna za trešnju

Region Šumadije, koji inače odlikuje malo vodotokova, bio bi odličan za gajenje trešnje. Stručnjaci kažu da ta voćna vrsta zahteva malo vode, a ima dobru cenu.

  • 4.455
  • 907
  • 0

Trešnja bi u budućnosti mogla da preuzme primat u voćarstvu u Šumadiji, najviše zbog pogodne klime u ovom regionu, ali i zbog relativno dobre cene na tržištu. Profesor Dragan Radivojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu kaže da je ovo voće pogodno za gajenje, jer ne traži mnogo vode. Za region Šumadije koji "kuburi" sa vodom to bi možda bila idealna voćka. S druge strane, pogodna je, jer sazreva pre perioda velikih suša u julu i avgustu.

Da li će trešnje zameniti šljive i jabuke?

Profesor dr Dragan Radivojević

Sudeći po posećenosti na stručnom predavanju koje je u Kragujevcu održao profesor Radivojević, voćari iz ovog kraja zainteresovani su da se oprobaju u gajenju trešnje, koja je sada prisutna na gotovo neznatnim površinama.

"Šumadija je područje koje odgovara trešnji, čak više nego jabuci, koja je pored šljive najzastupljenija u ovom kraju. Njene potrebe za vodom su male, a ovaj region ima relativno malo vodotokova. Zbog toga trešnja ima perspektivu. Ona uspešno može da se gaji i bez zalivanja, samo što u tom slučaju proizvođači moraju da idu na bujnije podloge koje lakše podnose sušu, a rastojanja moraju da budu veća, kaže profesor Dragan Radivojević, sa katedre za voćarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

Presudan kvalitet ploda

Ono na šta proizvođači moraju da obrate pažnju je da se kod trešnje sve više vodi računa o kvalitetu ploda, rečeno je na ovom predavanju. Plod mora da ima odgovarajuću krupnoću. Minimalni standard je 26mm u prečniku. Ako su plodovi preko te krupnoće, oni mogu da postignu jako visoku cenu na tržištu. "Pošto mi nismo u finansijskoj mogućnosti da štitimo trešnju od kiše tokom perioda sazrevanja proizvođači moraju da biraju sorte čiji su plodovi otporni na kišu i na pucanje jer se kod trešnje traži izuzetno kvalitetan plod", navodi profesor Dragan Radivojević.

Jedan evro po kilogramu dovoljan za profit

Predavanje profesora Radivojevića u Kragujevcu

Cena trešnje od 1 €/kg obezbeđuje solidan profit po jedinici površine, smatra Radivojević. On ovdašnjim voćarima za što veći i kvalitetniji prinos preporučuje sorte kordija i regina zbog njihovog kasnijeg sazrevanja i čvrstih plodova.

Da li će se Šumadinci preorijentisati na voće koje do sada nisu gajili zavisi od mnogo faktora. Zasada je jedino sigurno da ove godine nisu zadovoljni cenom jabuka i šljiva na tržištu. Skoro ceo rod otišao je u preradu po veoma niskim cenama, a ove godine osetno je pao i izvoz na strano tržište. S druge strane, novi zasadi traže i nova ulaganja.

Naslovna fotografija: bigstockphoto.com, boggy


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se gaji za potrošnju u svežem stanju, manji broj gaji se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se gaje... Više [+]

Tagovi

Trešnja Vreme sazrevanja Jabuke Šljive Otporne na kišu Kvalitet ploda Kordija Regina Šumadija Kraguejvac Vodotokovi Bezvodna zemlja Profesor Dragan Radivojević Poljoprivredni fakultet Zemun


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u