Pretraživanje tekstova
Biostimulatorima protiv problematičnog usvajanja hraniva kod jagoda zbog visokih letnjih temperatura.
Osvrnemo li se na sve zastupljeniju komercijalnu proizvodnju jagoda na otvorenom koja podrazumeva upotrebu malč folija (čija je svrha toplotna regulacija, kao i eliminacija korova), dolazimo do intenziteta iznošenja hraniva kod stalno rađajućih sorti.
S obzirom na to, dinamika usvajanja hraniva postaje problematična kod stresa zbog visokih letnjih temperatura ili eventualne zaslanjenosti zemljišta kao posledice nastale neophodno povećanim đubrenjem, a upravo zbog toga, dolazimo do opravdanosti upotrebe biostimulatora koji poboljšavaju usvajanje hraniva i njihovo iskorišćenje. Prednost biostimulatora, kao i moguća primena u organskoj i održivoj biljnoj proizvodnji, ogleda u smislu izbegavanja prekomernog đubrenja.
Isti se, s druge strane, sastoje od prirodnih fiziološki aktivnih materija ekstrahovanih iz biljaka, dok sinergijskim delovanjem aktivno pomažu kod razvoja korena presadnice, te povećavaju otpornost korena u slučaju tretiranog zemljišta pesticidima ili na zaslanjenom zemljištu. Zbog toga se mnogi proizvođači opredeljuju za sintetičke stimulanse za rast i prinos koji stimulišu proizvodnju fosfolipida u ćelijama i utiču na brzinu i povećanje metabolizma rasta tkiva, kao i poboljšanje hormonske regulacije.
Isto tako, mnogi uzgajivači jagoda preferiraju i tečna organska i mineralna đubriva na osnovu aminokiselina, a koji su prirodni i organski biostimulansi s funkcijom ishrane bilja. Njihova karakteristika, ogleda se u pospešivanju dozrevanja i povećanju kvaliteta i prečnika plodova jagoda.
Takođe, biostimulatori jačaju imunitet biljke i poboljšavaju hormonalnu ravnotežu, podstiču ranije sazrevanje jagoda, daju ujednačenu veličinu i zrenje plodova i smanjuju opadanje plodova posle cvetanja, znatno povećavaju prinose, smanjuju štetnost običnih mineralnih đubriva i povećavaju otpornost na stresne uslove sredine.
Foto: Bigstockhoto/Oleg_Mayorov
Tagovi
Jagode Voćarstvo Gajenje Biostimulatori Hraniva Đubriva Aktivne materije
Autorka
Više [+]
Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju!
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Šljiva u različitim fazama cvetanja. Sada je vreme da blagovremeno reagujete i zaštitite je od monilioze..