Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biostimulatori na jagodama
  • 12.07.2017. 18:00

Biostimulatori saveznici u uzgoju jagoda

Biostimulatorima protiv problematičnog usvajanja hraniva kod jagoda zbog visokih letnjih temperatura.

Foto: Bigstockhoto/Oleg_Mayorov
  • 2.774
  • 147
  • 0

Osvrnemo li se na sve zastupljeniju komercijalnu proizvodnju jagoda na otvorenom koja podrazumeva upotrebu malč folija (čija je svrha toplotna regulacija, kao i eliminacija korova), dolazimo do intenziteta iznošenja hraniva kod stalno rađajućih sorti.

Vrućine ometaju usvajanje hraniva

S obzirom na to, dinamika usvajanja hraniva postaje problematična kod stresa zbog visokih letnjih temperatura ili eventualne zaslanjenosti zemljišta kao posledice nastale neophodno povećanim đubrenjem, a upravo zbog toga, dolazimo do opravdanosti upotrebe biostimulatora koji poboljšavaju usvajanje hraniva i njihovo iskorišćenje. Prednost biostimulatora, kao i moguća primena u organskoj i održivoj biljnoj proizvodnji, ogleda u smislu izbegavanja prekomernog đubrenja.

Biostimulatori kao način stimulisanja rasta i razvoja jagoda

Isti se, s druge strane, sastoje od prirodnih fiziološki aktivnih materija ekstrahovanih iz biljaka, dok sinergijskim delovanjem aktivno pomažu kod razvoja korena presadnice, te povećavaju otpornost korena u slučaju tretiranog zemljišta pesticidima ili na zaslanjenom zemljištu. Zbog toga se mnogi proizvođači opredeljuju za sintetičke stimulanse za rast i prinos koji stimulišu proizvodnju fosfolipida u ćelijama i utiču na brzinu i povećanje metabolizma rasta tkiva, kao i poboljšanje hormonske regulacije.

Đubriva na bazi aminokiselina su prirodni biostimulansi

Isto tako, mnogi uzgajivači jagoda preferiraju i tečna organska i mineralna đubriva na osnovu aminokiselina, a koji su prirodni i organski biostimulansi s funkcijom ishrane bilja. Njihova karakteristika, ogleda se u pospešivanju dozrevanja i povećanju kvaliteta i prečnika plodova jagoda.

Ključ ranijeg sazrevanja jagoda i smanjivanja opadanja plodova

Takođe, biostimulatori jačaju imunitet biljke i poboljšavaju hormonalnu ravnotežu, podstiču ranije sazrevanje jagoda, daju ujednačenu veličinu i zrenje plodova i smanjuju opadanje plodova posle cvetanja, znatno povećavaju prinose, smanjuju štetnost običnih mineralnih đubriva i povećavaju otpornost na stresne uslove sredine.

Foto: Bigstockhoto/Oleg_Mayorov


Tagovi

Jagode Voćarstvo Gajenje Biostimulatori Hraniva Đubriva Aktivne materije


Autorka

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]