Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita borovnice
  • 23.08.2019. 12:00

Bojan Miljanić gradski život zamenio uzgojem borovnice

Iako dete sa beogradskog asfalta, na nagovor svog prijatelja voćara, Bojan Miljanić rešio je da se oproba u poljoprivredi i to - u uzgoju borovnice. U decembru 2017. godine zasadio je 3.000 sadnica djuka (Duke) i 500 hjuron (Huron) sorte ovog voća.

Foto: Julijana El Omari
  • 2.998
  • 574
  • 0

Iako dete sa beogradskog asfalta, na nagovor svog prijatelja voćara, Bojan Miljanić rešio je da se oproba u poljoprivredi i to - u uzgoju borovnice. Na svojih 90 ari zasada prve berbe, ubrao je 4,5 tona i skoro sve je 'otišlo' za izvoz.

"Sa ljudima od kojih sam kupio sadnice imao sam dogovor da njima dajem sirovinu, hteo sam da probam da zaokružim priču sa njima. Svaki dan posle završene berbe natovarim kombi, odem do njihove hladnjače u blizini mog sela, oni borovnicu mere, klasiraju i odmah mi kažu koja klasa, koje količine i koliko para i tako sam celu berbu prošao, dok u jednom trenutku nije stao otkup. Onda sam 7., 8. jula ono što je ostalo prodao na zemunsku pijacu, samo da se pokriju troškovi radnika. Cena je varirala od 6 do 3,5 evra," kaže Bojan.

Da bi uzgoj borovnica bio uspešan i doneo zaradu, nega tokom vegetacije i nakon berbe je vrlo važna

Zasadio 3.000 sadnica 2017. godine 

Nakon što je tražio idealan plac za sadnju od Zrenjanina do Kragujevca, Orašac mu se jako dopao, a analiza na placu od 2,7ha koji je kupio, pokazala je dobre predispozicije za uzgoj borovnice. U decembru 2017. godine zasadio je 3.000 sadnica djuka (Duke) i 500 hjuron (Huron) sorte ovog voća. Prve godine je skidao rod, a ove je zvanično i brao. U proseku, svaka sadnica dala je nešto više od kilograma ploda. 

"Posle berbe krenula je i prihrana kroz sistem jer su biljke bile iscrpljene od berbe. Dosta snage je otišlo na rod i tokom berbe smo prihranjivali. Dve tri stvari smo radili u isto vreme, prskanje, prihranu i skidanje grana - kao agrotehničku meru“

Da bi uzgoj borovnica bio uspešan i doneo zaradu, nega tokom vegetacije i nakon berbe je vrlo važna. U svom zasadu primetio je pojavu septorije i paukova, pa je odmah nakon završene berbe prionuo na adekvatnu zaštitu.

"Primenili smo zaštiti od paukova i imali smo septoriju na mladarima. Prskali smo fungicidima i insekticidom protiv paukova. Zatim smo plevili travu. Posle toga je krenula letnja rezidba i uklanjanje mrtvih grana koje su se orezivale do zdravog dela. Osušene grane, listove i mumificirane plodove smo skidali, malo smo proređivali i tamo gde je izniklo dosta mladara na žbunovima. Sve orezane grane i listove koji su bolesni i isušeni iznosili smo van zasada i palili - sve to da ne bi ostali patogeni za sledeću godinu".

U proseku, svaka sadnica dala je nešto više od kilograma ploda

Kad otpadne dve trećine lista na žbunovima, primenjuje plavo prskanje

Dok se biljke redovno prihranjuju i štite, Bojan će posmatrati žbunove i pratiti njihovo stanje. Kad otpadne dve trećine lista na žbunovima, primeniće plavo prskanje, a u oktobru i sklopiti protivgradnu mrežu. Tada će zaštiti zasad i od jesenjih mrazeva. Već sledeće jeseni, planira proširenje.

"Zasad ću sledeće godine u jesen ponovo proširiti na ostatak placa. Iako je neki plan bio da posadim lešnik, jabuku, malinu ili borovnicu, analiza zemlje pokazala je da je uz neke male popravke idealna za borovnicu. Na primer, ja sam kupovao treset sa Peštera, pa kad sam obradio zemlju, na zamišljenim linijama posipao sam taj treset, pa sam opet frezirao, pa je od tog treseta i zemlje napravljen bank. U jamiće stavljao sam drugi supstrat - litvanski čist trest, nisam dodavao piljevinu. Na bankove smo stavili malč - borovu koru," kaže Bojan. 

Uz dobru zemlju, obradu i pripremu za sadnju kao i uz adekvatne tehnike nege i zaštite nakon berbe, naš sagovrnik se nada da će već sledeće godine ostvariti značajan prinos ali i zaradu iz svog zasada.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Uzgoj borovnice Borovnica Voćarstvo Berba borovnice Plod borovnice Tretiranje borovnice Bojan Miljanić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...