Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fiziološke bolesti
  • 20.08.2023. 10:00

Bolesti u skladištu voća došle su iz zasada?

Za uspešno rešenje ovog pitanja neophodno je dobro poznavanje biologije voćaka i načina delovanja svih mera u agro i pomotehnici voćaka.

Bolesti u skladištu voća došle su iz zasada?
Foto: Julijana Kuzmić
  • 170
  • 16
  • 0

Najveći broj fizioloških oboljenja plodova vodi poreklo iz voćnjaka. Mnoga od ovih oboljenja javljaju se na plodovima dok su oni još na stablu, a razvoj bolesti se kasnije ispoljava manjim ili većim intezitetom u skladištima, odnosno tokom skladištenja. Pregledom uzroka koji izazivaju pojavu fizioloških oboljenja plodova, jasno se može videti da je za uspešnu voćarsku proizvodnju, kako u cilju veličine prinosa, tako i u cilju određenog kvaliteta i uspešnog čuvanja, neophodno uskladiti veliki broj faktora. 

Od svih fizioloških bolesti, koje vode poreklo iz voćnjaka, najzastupljenije su: gorke pege, udubljene pege oko lenticela, jonatanove pege i staklavost plodova.

Gorke pege  

Gorke pege (bitter pit) su veoma raširena fiziološka bolest plodova. U pojedinim godinama u voćnjacima, odnosno hladnjačama, ova bolest može da zahvati i preko 30 odsto plodova. Pojavu tamnih pega na plodovima (1 - 5 mm) prati i ulegnuće pokožice koje se, kao i promena boje javlja zbog odumiranja ćelija u tkivu mesa ploda i formiranja plutastih struktura.

Zbog nekroze ćelija pege imaju izražen gorak ukus. Istraživanja su pokazala da plodove jabuke koji sadrže manje od 0,05 % Ca, ne treba skladištiti, jer će kod njih pojava gorkih pega zahvatiti od 30 do 100 posto plodova. Sa povećanjem sadržaja Ca u plodu raste i njegova sposobnost za čuvanje, odnosno smanjuju se uslovi za pojavu gorkih pega.

Gorke pege su veoma raširena fiziološka bolest (foto: PIS Vojvodina)

Preventivne mere oslanjaju se na uspostavljanje prirodne ravnoteže u ishrani voćaka, što se može ostvariti kalcizacijom, đubrenjem organskim đubrivima, uravnoteženim odnosom između biogenih elemenata i povoljnim vodno-vazdušnim režimom zemljišta, kao i odgovarajućim pomotehničkim zahvatima (pravilna rezidba i proređivanje plodova).

Kurativne mere podrazumevaju folijarno prihranjivanje voćaka sa Ca i B, ili potapanje plodova posle berbe u rastvore kalcijumovih soli (rastvor CaCl2 sa Ph 3 %).

Udubljene pege oko lenticela

Fiziološko je oboljenje ili sa nazivom "plutaste pege" (lenticel bloch pit), smatra se jednim vidom gorkih pega.

Koji su koraci do pravilno skladištenih plodova jabuke?

Najčešće se javlja zajedno sa gorkim pegama i takođe je posledica smanjenog sadržaja Ca, te se u cilju sprečavanja preporučuju iste mere i postupci kao i za gorke pege.

Jonatanove pege

Bolest (Jonathan spath) je prvi put uočena na plodovima sorte jonatan, po čemu je i dobila ime, ali javlja se i kod drugih sorti jabuke (rombjuti, zlatni delišes, baumanova reneta, grafenštajn). Ispoljava se u obliku sitnih pega na pokožici, prečnika 1 do 2 mm, tamnosmeđe do crne boje, nepravilnog oblika. Time se smanjuje izgled ploda i tržišna vrednost plodova.

Važne su agro i pomotehničke mere (foto: J. Lukić)

Smanjenje pojave bolesti postiže se: optimalnim rokovima berbe, čuvanjem plodova u kontrolisanoj atmosferi (sa nešto većom koncentracijom CO2), potapanjem plodova u CaCl2 i slično.

Staklavost plodova

Staklavost plodova (water core) je česta bolest u voćnjacima, ali je različita osetljivost pojedinih sorti na nju. Bolest se ispoljava izlivanjem ćelijskog soka u međućelijski prostor i ti delovi ploda dobijaju staklav izgled. Obično se javlja u mesu ploda, ali i odmah ispod pokožice. Može se lako uočiti na preseku ploda.

Uzrok staklavosti ploda objašnjava se poremećajem metabolizma šećera. U bolesnim plodovima onemogućeno je pretvaranje alkohola sorbitola u fruktozu (voćni šećer), zbog čega dolazi do njegovog nakupljanja u međućelijskom prostoru i poremećaju metabolizma drugih materija, što izaziva nakupljanje otrovnih isparljivih supstanci (acetaldehid i etilacetat) koje izazivaju posmeđenje mesa u toku čuvanja. Staklavo posmeđenje mesa ploda slično je staračkom posmeđenju ploda i javlja se posle dužeg skladištenja.


Tagovi

Fiziološke bolesti plodova voćaka Najraširenije fiziološke bolesti plodova Gorke pege Udubljene pege oko lenticela plodova Jonatanove pege Staklavost plodova voćaka;


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste čuli za Orašanku - polusuvu šljivu punjenu orasima, obloženu čokoladom sa dodatkom mlevenog keksa ili kokosa? Jedna greška prilikom projektovanja sušare navela je Slađana Maksića, penzionera iz Orešca da napravi ovaj srpski delika... Više [+]