"Naša borovnica je veoma sočna i ukusna i zato se vrlo brzo prodaje", kaže nam Milena Stojmenović iz sela Pavlovac kod Vranja
Otkako je početkom ovog meseca otpočela berbu borovnice sorte djuk u svom zasadu, Milena Stojmenović iz sela Pavlovac kod Vranja sve je podredila ovom poslu. Berbu započinju isključivo posle sedam sati ujutru kada se sa sadnica podigne rosa, a u ovom poslu, osim nje, učestvuju i suprug, deca i dever.
Prekidaju je u 11 časova i tada opet složno krenu da pakuju ubrane plodove koje negde oko ručka šalju kupcima. Berbi se vraćaju ponovo u 17 časova, a zavrašavaju je nešto posle 20. Tu borovnicu kupcima isporučuju u ranim jutarnjim satima kako bi je u svežem stanju ponudili na svojim tezgama.
Sadržaj tih paketa čine isključivo zreli plodovi koje članovi ove porodice pažljivo skidaju sa formiranih grozdova. Zbog toga su prinuđeni da više puta ponove berbu. Oni se, međutim, nimalo ne žale, jer znaju da će na kraju berbe od svakog tako ubranog zrna zaraditi na težini, ali i da će u njihovim plodovima uživati svako ko ih sebi priušti.
"I ove godine imamo borovnicu odličnog kvaliteta uprkos tome što nam je aprilski mraz umanjio rod za oko 15 odsto. Tada su tri dana bile izložene temperaturi od minus četiri stepena. Jedan dan su bile i na minus sedam, a potom i na minus tri", priča naša sagovornica.
Proizvedeno voće ova porodica prodaje po ceni od 500 dinara za kilogram. Nadali su se i boljoj ceni, ali je višak borovnice na našem tržištu učinio svoje. Njihovu borovnicu hteli su neki otkupljivači da otkupe po 300 dinara za kilogram, ali oni nisu hteli da im je prodaju po tako bagatelnoj ceni. Posebno zato što je proizvode gotovo bez korišćenja sredstava za zaštitu iz poljoprivredne apoteke.
I upravo zato su njihovi plodovi svakodnevno dostupni svakom članu porodice, a pogotovo deci koja mogu njima da se zaslade kad god požele.
"Naša borovnica je veoma sočna i ukusna i zato se vrlo brzo prodaje", tvrdi Milena i ističe da na lokalu ima dosta proizvođača ovog voća koji bi otkupljivaču koji bi im ponudio dobru cenu mogli zajedno da isporučuju značajne količine ovog voća.
Svoj zasad ova porodica tretira rastvorom koprive čim procveta. Kada prođe 15 do 20 dana ponavljaju prskanje i nastavljaju kako se stabla borovnice razvijaju. Njihov koren zalivaju kada plod dostigne veličinu od oko pet milimetra.
"Da bismo postigli dobre rezultate u rastvor koprive znamo da dodamo i kokošije đubrivo, ali i list od rena. Kada se koristi ren nikako ne sme da se pretera, da se ne dobije suprotan efekat. Inače, on je odličan protiv biljnih vaši koje se javljaju na voću i povrću", navodi ona.
Ističe da će berbu privesti kraju u julu. Da završe ovaj veliki posao pomoći će im prijatelji koji će za uzvrat dobiti plodove ovog voća. Tada će početi i sa takozvanim julskim rezanjem stabala borovnice, a koje je veoma važno obaviti u tom periodu zbog formiranja plodova u narednoj sezoni.
"Prilikom ovog rezanja odstranićemo sve zelene grane koje štrče. Na taj način onome ko obavlja rezidbu omogućićemo da lakše odstrani stare grane i otvori put za razvoj mladim", ističe na kraju Milena.
Foto prilog
Tagovi
Autorka