Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodno đubrivo
  • 30.04.2020. 18:00

Đubrivo od koprive odlično deluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

Kopriva doprinosi boljem zdravlju biljaka i plodonošenju, a od nje se pripremaju i prirodna sredstva za zaštitu bilja.

Foto: Maja Celing Celić
  • 45.386
  • 878
  • 1

Kopriva (Urtica dioica) je poznata lekovita i jestiva biljka koja je rasprostranjena na širokom području, a ljudi je često smatraju nepoželjnim korovom i nesavesno je čupaju i kose, zaboravljajući na njene prednosti.

Ona doprinosi boljem zdravlju biljaka i boljem rodu, a osim đubriva, od nje se pripremaju i prirodna sredstva za zaštitu bilja. Većina biljaka u bašti dobro reaguje na đubrenje koprivom, a posebno paradajz. Međutim, treba upozoriti da postoje neke biljke koje nisu njeni ljubitelji, a to su crni i beli luk, pasulj i grašak.

Uzgojite koprivu za sebe i svoju biljnu proizvodnju!

Priprema đubriva 

Uberite jedan kilogram sveže koprive i to najbolje pre cvetanja, a ako nemate svežu, možete koristiti i 200 gr sušene. Potopite je u 10l vode, pri čemu je najbolje koristiti odstajalu vodu ili kišnicu. Za pripremu đubriva koristite plastične kante ili kamene posude, jer bi se metalne mogle oštetiti zbog hemijskih reakcija koje nastaju tokom fermentacije. Kante nemojte puniti do vrha, ostavite slobodan prostor jer će tečnost tokom vrenja zapeniti. 

Sve dobro promešajte, te pustite da odstoji. Tokom fermentacije nastaje hranljiv preparat za biljke, a da je spremna za đubrenje možete prepoznati po tome kad više ne peni, a i tečnost će postati tamne boje. Proces traje od 1,5 do tri nedelje.

Proceđena tečnost se razređuje s vodom

Fermentacija može trajati i kraće, pogotovo kada su visoke letne temperature, ali najbolje je pratiti penušanje i boju pa ćete znati kada je đubrivo spremno za korišćenje. Kante smestite na mestu gde ima puno sunca, a sadržaj povremeno promešajte.

Nekoliko puta tokom fermentacije promešajte tečnost

Kante je najbolje prekriti mrežicom ili tkaninom poput gaze kako u nju ne bi upadali razni insekti i manje životinje. Budući da sadržaj zbog fermentacije razvija vrlo neugodan miris, posudu smestite negde gde vam neće smetati, najbolje na kraj bašte.

Kada je fermentacija gotova, sadržaj kante se procedi. Pre primene važno je pripremljen preparat od koprive razrediti s vodom. Ukoliko planirate zalivati zemlju, onda se razređuje u razmeri 1:10, a kod folijarne primene se koristi tečnost razređena u razmeri 1:50.

Kod ceđenja, ostatke nemojte baciti već ih koristite kao prihranu u kompostu pazeći da ga kasnije ne dodate u ranije navedene biljke koje nisu ljubitelji ove vrste đubriva.

Prirodnim materijalima malčirajte paradajz i istovremeno obogatite zemljište

Ovo ekološki pripremljeno đubrivo će ojačati biljke koje će biti zdravije i manje podložne napadu patogena i štetnih insekata.

Koristi se i kao insekticid u borbi s lisnim vašima

Koprivu možete koristi i kod pripreme sredstava za zaštitu biljaka, a pogotovo kod zaštite od lisnih vaši.

Priprema sredstva je ista kao i kod đubriva, jedina razlika je u trajanju fermentacije. Ovo ekološki pripremljeno sredstvo koristi se nakon 12 do najviše 24h od potapanja, jer se dužom fermentacijom gube materije koje 'žare'. Preparat koristi se nerazređen, a za razliku od hemijskih insekticida za njegovo delovanje je potrebno više strpljenja. U slučaju najezde treba prskati nekoliko dana zaredom.


Tagovi

Kopriva Prirodno đubrivo Đubrivo od koprive Insekticid od koprive


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.