Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Botritis jagode
  • 24.05.2023. 07:30

Botritis: Kako sprečiti, a kako lečiti sivu plesan jagode?

Koristite preventivne mere, a s fungicidima budite jako oprezni. Imamo recept i za prirodni preparat protiv botritisa.

Foto: Depositphotos/Art_rich
  • 1.108
  • 75
  • 0

Sočne, meke jagode "odlična" su sredina za infekcije i razvoj raznih bolesti. Posle kiše i na vlažnom zemljištu česta je pojava botritisa. Ovo oboljenje je poznato kao siva plesan, a izaziva je gljivica Botrytis cinerea koja živi u zemlji i na biljnim ostacima. Prezimljava u formi micelijuma, a na proleće stvara spore koje se raznose vetrom i vodom.

Razvoju bolesti doprinose povoljni uslovi kakvi su ove godine. Pogoduju joj visoka vlažnost i slabo prozračivanje. Najpovoljnija temperatura za razvoj bolesti je od 15 do 20ºC. Jaka zaraza se može razviti kada je kišno vreme i temperatura od 13 do 15ºC. Na temperaturi 0ºC infekcija se razvija za jedan dan, a na temperaturi od 20ºC za pet sati.

Infekcija se brzo širi

Simptomi se javljaju na listovima, peteljkama, pupoljcima, cvetovima i zrelim plodovima, sadnicama. Najčešće se javlja na plodovima koji dodiruju zemlju. Prvo se javljaju manje smeđe ili sive pege koje se šire i zahvataju celi plod. Zeleni plodovi postaju mumificirani, a zreli brzo trule. U povoljnim uslovima na površini jagoda se javlja pahuljasta micelija. Može se desiti da uberemo one koje nemaju vidljive simptome oboljenja, a da veoma brzo sve propadnu.

Ima više reproduktivnih ciklusa što omogućava širenje infekcije u usevu. Smanjenje prinosa se kreće od 40 do 70 odsto, a ponekad celi usev može biti uništen.

Kako prevenirati bolest?

U sprečavanju pojave veliku ulogu igra uzgajanje otpornih sorti, izbor lokacije, dobro provetravanje i vremenski uslovi. Tamo gde voda stagnira, gde je visoka vlažnost zemljišta i vazduha ne treba uzgajati jagode. One traže zemljište dobrih vodno-vazdušnih osobina, ocedno, gde je dobra ventilacija. Usev ne sme biti pregust. Sade se što dalje od malina koje su često izvor spora botritisa. Sa zalivanjem ne treba preterivati.

Bolest se razvija pre plodonošenja i zbog toga su važne preventivne mere u svim fazama razvoja jagoda. Pridržavajte se plodoreda. Biljke se sade na međuredni razmak oko 70 cm i u redu na razmak od 20 do 30 cm. Korov iz useva treba redovno uklanjati. Na prve znakove infekcije ukloniti zaražene biljne delove. Koristiti suvi malč ili materijale koji se brzo suše.

Nekada simptomi nisu vidljivi (Foto: Depositphoto/kvddesign)

Oprez s fungicidima - koje su prirodne metode?

Kod primene fungicida treba obratiti pažnju na dužinu karence. Primenjuju se u proleće pre aktivnog rasta listova, u periodu pred cvetanje ili tokom cvetanja, a pre formiranja plodova, posebno ako je godina kišna, i nakon berbe jagoda.

Kada se bolest pojavi u periodu zrenja to zahteva mnogo više truda, primenu prirodnih metoda, mnogo vremena i uspeh nije zagarantovan.

Efikasno je uklanjanje i iznošenje plodova na kojima primetite simptome. Odnesite ih što dalje, jer će spore izazvati nove infekcije. Odvođenje suvišne vode i postavljanje suvog malča će sprečiti kontakt plodova i zemlje. Koristite prirodne preparate koji sprečavaju trulež na bazi belog ili crvenog luka, joda, drvenog pepela, gorušice u prahu.

Tokom cvetanja i dok su plodovi još zeleni efikasno je sredstvo koje se priprema kada se u 10 l tople vode doda oko 150 gr usitnjenog belog luka, 100 gr gorušice u prahu, 20 gr katranskog sapuna i sve se dobro promeša. Da bi dejstvo bilo jače može se dodati kašika ekstrakta bora. Posle berbe se koriste pripravci na bazi korisnih bakterija i gljivica.


Tagovi

Jagode Trulež jagode Truli plodovi jagode Botritis jagode Bolest jagode Siva plesan jagode


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prema podacima iz eAgrara, svaki sedmi poljoprivrednik potpada u kategoriju “mladih”. Da raste broj onih koji žive od poljoprivrede u Srbiji, a imaju ispod 40 godina, potvrdila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. Prema njenim reč... Više [+]