• Izvoz šljive
  • 13.07.2015. 13:00

Čačanska lepotica ide za Rusiju

Rane sorte šljiva u Levču, zauzimaju oko 100 hektara od 1.450 koliko je pod zasadom šljive. Ovih dana kreće berba i otkup Čačanske lepotice, čiji rod najvećim delom završava na tržištu Ruske Federacije.

Foto: depositphotos.com
  • 268
  • 10
  • 0

"Voćari opštine Rekovac, privode kraju berbu šljive Čačanske rane i počinju berbu Čačanske lepotice, čiji rod, najvećim delom završava na tržištu Ruske Federacije", izjavio je danas direktor Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Rekovac Aleksandar Ristić.

"Kvalitet je dobar, a prinos solidan, osim u selima gde je bilo grada", rekao je Ristić Tanjugu.

"Berba Čačanske rane počela je pre šest ili sedam dana, a početna otkupna cena bila je 100 dinara za kilogram, da bi sada, par dana pred završetak brbe i otkupa pala na 60 dinara za kilogram", istakao je Ristić i dodao da sve količine koje su otkupile hladnjače u Lepojeviću i kod Varvarina idu na tržište Rusije. Potvrdio je i da berba i otkup čačanske lepotice kreće ovih dana, a da rane sorte šljiva u Levču, izrazito voćarskom i vinogradarskom kraju Srbije, zauzimaju oko 100 hektara od 1.450 hektara koliko je pod zasadom šljive.

Najveće površine, oko 800 hektara zauzima sorta Stenlej, koja sve više potiskuje staru dobru Požegaču, a berba Stenleja kreće oko polovine avgusta.

Foto: depositphotos.com; LCalek


Izvori

Tanjug


Tagovi

Izvoz šljive Rusija Čačanska lepotica Čačanska rana Stenlej Aleksandar Ristić Rekovac Rane sorte Požegača Voćarsko vinogradarski kraj

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi