Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Egzotično voće
  • 12.01.2020. 08:00

Čerimoja: Egzotično voće možete gajiti i kod kuće

Čerimoja je zanimljivo egzotično voće koje datira još od starih Inka, a toliko je kvalitetno da su ga nekada smeli jesti samo vladari. Poznata je još i kao tropska jabuka, a ukus joj je kombinacija banana, ananasa i kokosa, dok nekima čak ima ukus i slatke žvakaće gume.

Foto: pixabay/mayapuijati
  • 9.448
  • 105
  • 0

Čerimoja (Cherimoya) je kod nas još relativno nepoznata biljka. Ovo egzotično voće vuče korene od roda Annona, porodice Annonaceae. Voćka je poreklom iz Južne Amerike, tačnije s Anda. Uspeva u suptropskim područjima širom sveta, a najveći komercijalni proizvođač danas je Španija. 

Morfologija

Stabiljka i lišće

Listovi su joj dugi od 5 do 25 centimetara, a širine od 3 do 10 centimetara i uglavnom su zašiljeni na krajevima te zaobljeni u blizini stabljike lista. Listovi su prekriveni dlačicama. Stabljika je vlažna i drvenasta, a može narasti i do 9 metara, ali se najčešće orezuje na oko pet metara radi lakšeg negovanja.

Cveće

Stablo ima vrlo bledo zelene, mesnate cvetove. Dugi su 3 centimetra s vrlo jakim voćnim mirisom. Svaki cvet ima tri vanjske, zelenkaste, duguljaste, pupoljne latice i tri manje, ružičaste unutarnje latice sa žutim ili smeđim sitno matiranim dlačicama spolja. Cvetovi se pojavljuju na granama nasuprot listovima, pojedinačno, u paru ili grupama od po tri. Pupoljci su dugački 15-18 milimetara, pri dnu širine 5-8 milimetara.

Plod

Ovo egzotično voće veličinom je slično grejpu i ima kremasto, belo i slatko naborano meso unutar kog se nalazi dosta velikih crnih semenki. Oivičeno je zelenom, tvrdom kožom. Koža i semenke otrovne su kada se zdrobe, tako da nisu jestive kod ovog voća.

Ukus sličan banani i ananasu

Egzotika ovog voća je i u izgledu koji možemo uporediti s artičokom, ali i jagodom, dok joj je ukus sličan banani, kokosu i ananasu. Osim toga, često se upoređuje s ukusom slatke žvakaće gume.

Uzgoj

Drvo uspeva u tropskim područjima na visinama od 1.300 do 2.600 metara nadmorske visine. Iako je osetljivo na mraz, zahteva i razdoblja nešto hladnijih temperatura. U mediteranskoj regiji uzgaja se uglavnom u južnoj Španiji, Portugaliji i Italiji.

Mlada stabla trebalo bi da budu smeštena u razmacima od 7,5-9 metara obogaćena organskim materijalom. Prvih nekoliko godina mlada se stabla navodnjavaju svakih 15 do 20 dana, osim zime, kada ih treba pustiti da miruju. Idealno bi bilo oko četiri meseca. Isto tako navodnjavanje se prekida čim plod počinje sazrevati.

Drvo je u velikim količinama otporno na parazite.

Nutritivne vrednosti

Čerimoja u sebi sadrže visok nivo vlakana, gvožđa i niacina. Sadrže i snažne citotoksine, bogate su vitaminom C, prirodnim antioksidansom, ali i vitamina B6, a u sebi ne sadrže holesterol. Ovo voće pruža visok nivo kalijuma, minerala, bakra, magnezijuma i mangana, navodi Healthline.

Neka od lekovitih svojstava su da pomaže u borbi protiv raka, koristi se protiv parazita, ali i protiv kožnih bolesti. Ovo voće pomaže jačanju organizma, pomaže telu da se odupre infekcijama te u kontroli otkucaja srca i krvnog pritiska. 

Uzgoj čerimoje kod kuće

Sadnja

Crne semenke operite i ostavite nekoliko dana da se osuše. Zatim ih posadite u posudu i pokrite slojem zemlje debljine oko 1 cm. Za setvu je pogodan tresetni supstrat pomešan s peskom ili gotov setveni supstrat. Umerena vlažnost i toplina pomoći će da semenke brzo proklijaju.

Zalivanje i đubrenje

Mlade biljčice zalivajte samo dobro odstajalom, mlakom vodom, redovno i umereno, a kod starijih pustite da se zemlja između dva zalivanja malo osuši. Počnite prihranjivati tek kad se sadnice dobro razrastu, u letnjim mesecima jednom nedeljno, a zimi je dovoljno sve četiri nedelje. 

Svetlost i toplina

Za uzgoj  je najpogodnije mesto na osvetljenom prozoru. Leti joj odgovara sunčano i zaštićeno mesto na otvorenom. Mlade biljke ipak treba u početku zaštititi od direktnog sunca.

Zemlja i presađivanje

Pogodna je svaka uobičajena zemlja za lončanice, tresetni supstrat ili mešavina treseta, gline i peska. Mlade biljčice presadite pojedinačno kad izrastu do visine od 10 cm. Kasnije ih presađujte svake dve godine. Upotrebite glinene cvetne lonce. Pre presađivanja na dno naspite sloj šljunka. Budući da će biljka vremenom izrasti, savetujemo vam da je pravovremeno orezujete, navodi Sfgate.


Tagovi

Čerimoja Egzotično voće Španija Vitamini


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]