Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 19.04.2023. 09:00
  • Pčinjski okrug, Buštranje, Vranje

Čiji zasad nekatarine ostalim voćarima služi za primer?

Proizvodnjom ovog voća Svetislav Stojanović iz Buštranja počeo je da se bavi kada je video da ga praktično i nema u vranjskom kraju, ubeđen da može da proizvede nektarinu boljeg kvaliteta od bilo koje uvozne.

Foto: Depositphoto/jiangtu (ilustracija)
  • 811
  • 288
  • 1

Svetislav Stojanović iz Buštranja kod Vranja, proteklih dana je više nego inače obilazio svoj zasad nektarina sorte kaldezi i nektared 4, koji se nalazio u punom cvatu, strepeći da mu mraz ne obere sav zametnuti rod. Pažljivo je pratio i sve ohrabrujuće izjave poljoprivrednih stručnjaka o tome šta voćari mogu da očekuju posle poslednjeg aprilskog mraza i neubičajenog hladnog vremena za ovo doba godine. Sve njih je, međutim, prihvatio sa rezervom ističući da će pravo stanje u svom voćnjaku videti tek kada voće precveta.

Vranjske kvalitetnije od uvoznih

Inače ovaj vredni voćar je zasad podigao pre desetak godina kada je video da ovog voća praktično i nema na vranjskom tržištu. Otuda je rešio da se sam oproba u ovoj proizvodnji ubeđen da na svom imanju, gde je nekada proizvodio prvoklasno grožđe, može da proizvede nektarine boljeg kvaliteta od bilo koje uvozne. Potrudio se i da odabere prave sorte uz pomoć svog prijatelja iz Vučja od koga je i kupio sadnice. Po njegovom savetu ih je i zasadio i negovao, a vremenom toliko napredovao u ovoj proizvodnji da je i svog učitelja prevazišao sa plodom teškim skoro pola kilograma.

Pravo stanje će se znati kad voće precveta (foto: G. Nastić)

"Pri formiranju zasada stabla sam ostavio višlja nego što treba i tu pogrešio. To mi, međutim, ne pravi problem kada treba da ostvarim željeni prinos", priča Stojanović.

On ih poslednjih godina redovno ostvaruje pa su njegove nektarine na ceni kupaca, ali i vlasnika voćarskih radnji u Vranju koji ih takođe od njega rado kupuju za svoje mušterije. Naš domaćin otkriva da glavna caka u postizanju ovakvih prinosa leži u načinu krojenja stabala ovog voća, a koji je naučio od proizvođača u Severnoj Republici Makedoniji gde je dugo godina radio kao kalemar.

U vreme orezivanja kod Svetislava

Stojanovićev voćnjak odavno služi voćarima u njegovom kraju za primer pa zato mnogi u vreme orezivanja veoma često svrate do njega da vide kako to on radi, ali i kako svoj zasad obrađuje, štiti od bolesti i štetočina. Zimska rezidba je, prema njegovim rečima, veoma važna jer se njome praktično formira budući prinos.

"Ako je orezivanje obavljeno jako, uslediće snažan izdanak u proleće, a ako se uradi suprotno biće slabo. Otuda orezivanje ima veliki uticaj na buduću berbu, a pogotovo kada se drvo nektarine pravilno orezuje oštrim makazama i neguje", kaže naš sagovornik i poručuje voćarima da drvo ovog voća treba uzgajati kao stablo grma zato što se stalno podmlađuje i ima veću zaštitu od mraza.

Kovrdžavost breskve i nektarine stara je boljka - ima li rešenja?

Sve mere nege i zaštite od biljnih bolesti i štetočine koje primenjuje u svom voćnjaku ovaj iskusni proizvođač je naučio od stručnih ljudi. Tako je i ovu proizvodnu sezonu otpočeo prskanjem plavim uljem, a potom obavio i tretman protiv kovrdžavosti i monilije i to na način na koji mu je savetovala Mica Stajić, nekadašnji savetodavac za zaštitu bilja u vranjskoj Poljoprivrednoj službi. Po njenoj preporuci on i danas prvo obavlja rezidbu voća pa onda zaštitu prskanjem plavim uljem jer na taj način štedi na količini preparata, a i zaštita je kvalitetnija.

"Ovo je uz jesenje plavo prskanje bakrom jedna od najbitnijih zaštita pa je nikako ne treba preskočiti", savetuje Stojanović.

Šta kada je kiša i sparno vreme?

On takođe naglašava da voće dobro okupa kombinacijom parafinskog ulja i bakra koji ima funkciju fungicida i primenjuje se protiv gljivičnih oboljenja dok je ulje insekticid i akaricid. Kaže da je već obavio i obavezan tretman nektarina protiv kovrdžavosti lista i dva protiv monilije.

"Ako prilikom cvetanja koštičavog voća imamo kišno vreme i visoke temperature onda ga treba zaštiti od monilia laha odnosno sušenje grančica. Tretman se obično radi u vreme kada se pupoljci nađu u fazi belih balona ili kada je pet do 10 odsto precvetalo", ističe Stojanović.

Bolja od uvozne

Ovaj voćar svoj zasad, u kome pored nektarine uzgaja razne vrste jabuka, krušaka, trešanja, dunja, površine od oko jednog hektara redovno i kultivira kako bi zadržao vlagu u zemlji.

"Nisam planirao da uzgajam svo to voće. Prilikom isporuke sadnica, da li slučajno ili namerno, proizvođač mi je uz poručene poslao i druge sadnice tako da sada praktično u svom zasadu imam sve aktuelne sorte voća koje se proizvode", kaže Stojanović ističući da je u početku bio ljut zbog toga, ali kada je od tog voća počeo da peče vrhunsku rakiju bio im je zahvalan na učinjenoj grešci.


Povezana biljna vrsta

Nektarina

Nektarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Nectarine | Latinski naziv: Prunus persica L.

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlih boja, skoro zelene i... Više [+]

Tagovi

Nektarina Zasad Rezidba nektarine Zaštita nektarine Kovrdžavost lista Monilija Težina ploda Svetislav Stojanović


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.