Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 19.04.2023. 09:00
  • Pčinjski okrug, Buštranje, Vranje

Čiji zasad nekatarine ostalim voćarima služi za primer?

Proizvodnjom ovog voća Svetislav Stojanović iz Buštranja počeo je da se bavi kada je video da ga praktično i nema u vranjskom kraju, ubeđen da može da proizvede nektarinu boljeg kvaliteta od bilo koje uvozne.

Foto: Depositphoto/jiangtu (ilustracija)
  • 804
  • 288
  • 1

Svetislav Stojanović iz Buštranja kod Vranja, proteklih dana je više nego inače obilazio svoj zasad nektarina sorte kaldezi i nektared 4, koji se nalazio u punom cvatu, strepeći da mu mraz ne obere sav zametnuti rod. Pažljivo je pratio i sve ohrabrujuće izjave poljoprivrednih stručnjaka o tome šta voćari mogu da očekuju posle poslednjeg aprilskog mraza i neubičajenog hladnog vremena za ovo doba godine. Sve njih je, međutim, prihvatio sa rezervom ističući da će pravo stanje u svom voćnjaku videti tek kada voće precveta.

Vranjske kvalitetnije od uvoznih

Inače ovaj vredni voćar je zasad podigao pre desetak godina kada je video da ovog voća praktično i nema na vranjskom tržištu. Otuda je rešio da se sam oproba u ovoj proizvodnji ubeđen da na svom imanju, gde je nekada proizvodio prvoklasno grožđe, može da proizvede nektarine boljeg kvaliteta od bilo koje uvozne. Potrudio se i da odabere prave sorte uz pomoć svog prijatelja iz Vučja od koga je i kupio sadnice. Po njegovom savetu ih je i zasadio i negovao, a vremenom toliko napredovao u ovoj proizvodnji da je i svog učitelja prevazišao sa plodom teškim skoro pola kilograma.

Pravo stanje će se znati kad voće precveta (foto: G. Nastić)

"Pri formiranju zasada stabla sam ostavio višlja nego što treba i tu pogrešio. To mi, međutim, ne pravi problem kada treba da ostvarim željeni prinos", priča Stojanović.

On ih poslednjih godina redovno ostvaruje pa su njegove nektarine na ceni kupaca, ali i vlasnika voćarskih radnji u Vranju koji ih takođe od njega rado kupuju za svoje mušterije. Naš domaćin otkriva da glavna caka u postizanju ovakvih prinosa leži u načinu krojenja stabala ovog voća, a koji je naučio od proizvođača u Severnoj Republici Makedoniji gde je dugo godina radio kao kalemar.

U vreme orezivanja kod Svetislava

Stojanovićev voćnjak odavno služi voćarima u njegovom kraju za primer pa zato mnogi u vreme orezivanja veoma često svrate do njega da vide kako to on radi, ali i kako svoj zasad obrađuje, štiti od bolesti i štetočina. Zimska rezidba je, prema njegovim rečima, veoma važna jer se njome praktično formira budući prinos.

"Ako je orezivanje obavljeno jako, uslediće snažan izdanak u proleće, a ako se uradi suprotno biće slabo. Otuda orezivanje ima veliki uticaj na buduću berbu, a pogotovo kada se drvo nektarine pravilno orezuje oštrim makazama i neguje", kaže naš sagovornik i poručuje voćarima da drvo ovog voća treba uzgajati kao stablo grma zato što se stalno podmlađuje i ima veću zaštitu od mraza.

Kovrdžavost breskve i nektarine stara je boljka - ima li rešenja?

Sve mere nege i zaštite od biljnih bolesti i štetočine koje primenjuje u svom voćnjaku ovaj iskusni proizvođač je naučio od stručnih ljudi. Tako je i ovu proizvodnu sezonu otpočeo prskanjem plavim uljem, a potom obavio i tretman protiv kovrdžavosti i monilije i to na način na koji mu je savetovala Mica Stajić, nekadašnji savetodavac za zaštitu bilja u vranjskoj Poljoprivrednoj službi. Po njenoj preporuci on i danas prvo obavlja rezidbu voća pa onda zaštitu prskanjem plavim uljem jer na taj način štedi na količini preparata, a i zaštita je kvalitetnija.

"Ovo je uz jesenje plavo prskanje bakrom jedna od najbitnijih zaštita pa je nikako ne treba preskočiti", savetuje Stojanović.

Šta kada je kiša i sparno vreme?

On takođe naglašava da voće dobro okupa kombinacijom parafinskog ulja i bakra koji ima funkciju fungicida i primenjuje se protiv gljivičnih oboljenja dok je ulje insekticid i akaricid. Kaže da je već obavio i obavezan tretman nektarina protiv kovrdžavosti lista i dva protiv monilije.

"Ako prilikom cvetanja koštičavog voća imamo kišno vreme i visoke temperature onda ga treba zaštiti od monilia laha odnosno sušenje grančica. Tretman se obično radi u vreme kada se pupoljci nađu u fazi belih balona ili kada je pet do 10 odsto precvetalo", ističe Stojanović.

Bolja od uvozne

Ovaj voćar svoj zasad, u kome pored nektarine uzgaja razne vrste jabuka, krušaka, trešanja, dunja, površine od oko jednog hektara redovno i kultivira kako bi zadržao vlagu u zemlji.

"Nisam planirao da uzgajam svo to voće. Prilikom isporuke sadnica, da li slučajno ili namerno, proizvođač mi je uz poručene poslao i druge sadnice tako da sada praktično u svom zasadu imam sve aktuelne sorte voća koje se proizvode", kaže Stojanović ističući da je u početku bio ljut zbog toga, ali kada je od tog voća počeo da peče vrhunsku rakiju bio im je zahvalan na učinjenoj grešci.


Povezana biljna vrsta

Nektarina

Nektarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Nectarine | Latinski naziv: Prunus persica L.

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlih boja, skoro zelene i... Više [+]

Tagovi

Nektarina Zasad Rezidba nektarine Zaštita nektarine Kovrdžavost lista Monilija Težina ploda Svetislav Stojanović


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u