Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtona srpska šljiva
  • 22.04.2018. 11:00

Crvena ranka - povratak čuvene kraljice šljive

Autohtona srpska šljiva, koja je opevana i u pesmi, izgleda da će se na velika vrata vratiti na scenu.

Foto: Biljana Nenković
  • 12.659
  • 633
  • 0

Crvena ranka je skoro zaboravljena rakijska sorta, kojoj je do skoro pretilo izumiranje. Nenadano, pronašli smo stare i nove zasade ove sorte u skoro nenaseljenom delu Gledićkih planina, gde ćete pre sresti srnu ili lisicu, nego slučajne prolaznike. Oaza ranke je selo Gledić i, da li slučajno ili namerno, u zaseoku koji se simbolično zove - Rakija. Na nešto više od 500 metara nadmorske visine u predelima gde su kuće prava retkost, crvene ranke ima i u organizovanim zasadima, ali i u šumama mogu se videti stabla koja su ostala još iz pretprošlog veka, kada su voćari ovde gajili samo nju i pravili čuvenu rakiju.

Karavani rakije iz Gledića odlazili širom Srbije

Porodica Dragane Veljović iz Kraljeva bila je jedna od osam domaćinstava u zaseoku Rakija, koja je u prošlosti gajila ovu šljivu i proizvodila rakiju. Rakija se karavanima iz skoro nepristupačne planine slala kupcima širom Srbije. Dragana, inače pravnik po struci, sada pokušava sa suprugom Dejanom, ćerkom, majkom i bakom da vrati staru slavu crvenoj ranki ili kako je još zovu - srpskoj kraljici šljive.

Rakija zaseok
Rakija se karavanima iz skoro nepristupačne planine slala kupcima širom Srbije.

Ko je Crvena ranka?

Ranka spada u najbolju, nekada najzastupljeniju i najrodniju autohtonu rakijsku sortu, koja je nastala u selu Darosava kod Aranđelovca.  Zato je u narodu poznata i kao darosavka, ali i ranovača, šumadinka, crvenjača, drenovka. Crvena ranka je specifična zbog svoje koštice, koja je toliko tvrda da prilikom fermentacije i pečenja ne puca i samim tim ne luči ništa što je štetno.

"Naprotiv,  koštica daje specifičan ukus rakiji. Karakteristična je i po tome što je meso ploda bukvalno slepljeno sa košticom. Rakija koju mi proizvodimo prepoznata je od strane slowfood organizacije kao autentična i autohtona sorta i nosi njihov znak i logo kao 'prezidijum' projekat", kaže Dragana Veljović.

U rastilištu sadnice od izdanaka

Veljovići imaju oko pet hektara pod crvenom rankom, ali imaju i još jednu misiju - proširiti zasade, vratiti ovoj šljivi staru slavu. Zato aktivno rade na formiranju novih zasada širom Srbije i za sada su uspeli da animiraju desetak proizvođača da počnu da je gaje.

"Zadatak nam je da se za tri godine zasadi bar 20.000 mladih sadnica širom Srbije. Formirali smo rastilu, odnosno rasadnik sadnica, koje se dobijaju isključivo iz izdanaka. Tu ih gajimo do momenta kada su spremne za sadnju u voćnjacima. Cilj je da se okupimo oko misije povratka kraljice šljive i da zajednički zaštitimo autentičnost srpskoj šljivovici, koja je, izvorno i nastala, od autohtonih sorti šljiva crvena ranka. Mesto odakle krećemo su Gledićke planine, srce Srbije, i zaselak Rakija, kao diverzit autohtonih sorti", dodaje Dragana.

Rakija
Za rakiju se skupljaju samo šljive koje su dobre za jelo.

Rakija se pravi po tradicionalnom receptu

Rakija kod Veljovića pravi se po tradicionalnom receptu. Skupljaju se samo šljive koje su dobre za jelo. Fermentacija se obavlja u drvenim kacama od 21 do 25 dana. Kljuk se prepeče u bakarnim kazanima male litraže. Tako se dobija meka rakija, koja se odmah ili kasnije prepeče da bi se dobila ljuta. Tri meseca leži u novim hrastovim buradima, zatim šest meseci u buradima srednje starosti, a potom u starim hrastovim posudama.


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]