Pretraživanje tekstova
One obavljaju apsorpciju jednog dela sunčeve svetlosti. Time mogu da nam pomognu u smislu, ranijeg ili kasnijeg sazrevanja plodova, jačeg razvoja dopunske boje ili obrnuto, objašnjava profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Dragan Radivojević.
Poznato je da se mreže duže vreme koriste kao deo aktivne borbe za očuvanje i povećanje prinosa poljoprivrednih kultura. Ispod natkrivenih površina smanjuju se temperaturne razlike, te zbog smanjenog isparenja tlo zadržava vlagu.
Mraz se formira na zaštitnoj mreži, a ne na stablu, ublažavaju se naleti vetra, velike kapi kiše se razbijaju na njoj, a ono što je najvažnije u ovom periodu - zaštita su od ožegotina pri visokim temperaturama.
Na plantažama borovnice u Gruži postavljen je demo ogled fotoselektivnih mreža. Čemu služe i kada ćemo imati konkretne podatke kojoj voćnoj vrsti koja mreža u boji odgovara pitali smo profesora na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Dragana Radivojevića.
"One obavljaju apsorpciju jednog dela sunčeve svetlosti, određene talasne dužine koja može da podstakne određene fiziološke procese voćaka koje se ispod nje nalaze. Time mogu da nam pomognu u smislu, ranijeg ili kasnijeg sazrevanja plodova, jačeg razvoja dopunske boje ili obrnuto", objašnjava Radivojević i dodaje da time u izvesnoj meri utiču i na sam prinos.
Međutim, na prve opipljive rezultate moramo sačekati bar tri godine, kaže profesor.
"Zašto tri godine? Zato što se meteorološke prilike iz godine u godinu menjaju. Kod nas su uslovi promenljivi, imamo izražene jače ekstremne pojave kad su u pitanju meteorološje prilike. Posle tog perioda, mi možemo da ih preporučujemo u određenoj boji, za određenu voćnu vrstu ili sortu."
Detaljnije o fotoselektivnim mrežama, u prilogu:
Tagovi
Fotoselektivne mreže Protivgradne mreže Dragan Radivojević Fiziološki procesi
Autor
Više [+]
Ljubitelj poljoprivrede i dugogodišnji autor priloga i emisija o najnovijim agrarnim dešavanjima u Srbiji.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Poljoprivrednik Ivan Gmijović iz Gornjeg Kaševara kraj Blaca na površini od 10 hektara gaji šljivu koju prerađuje u suvu. Za nju kako kaže i dalje nema potražnje, ali se nada da će je početkom naredne godine prodati po ceni koja zadovoljava... Više [+]
Poljoprivrednik Ivan Gmijović iz Gornjeg Kaševara kraj Blaca na površini od 10 hektara gaji šljivu koju prerađuje u suvu. Za nju kako kaže i dalje nema potražnje, ali se nada da će je početkom naredne godine prodati po ceni koja zadovoljava potrebe proizvodnje i prerade. Više o tome čitajte na Agroklub-u!