Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema malinjaka
  • 17.09.2021. 12:00
  • Šumadijski okrug, Jarmenovci, Topola

Dobra godina za malinu i kupinu, počele pripreme za sledeću sezonu

Voćari iz podnorudničkih sela ne pamte bolju godinu za malinu i kupinu, ovogodišnja cena opravdala je dugogodišnja ulaga.

Foto: Marija Lazarević
  • 353
  • 154
  • 0

Nema sumnje da je ovo bila jedna od boljih godina kada je proizvodnja maline i kupine u pitanju. Dobra cena napokon je izmamila osmeh na lice voćarima koji gaje sočne bobice, a jedan od njih je i Saša Savić iz Jarmenovaca kod Topole. Ovaj domaćin se već godinama bavi uzgojem maline i kupine, jer ovo voće dobro uspeva u selima ispod planine Rudnik, ali niska cena koja je zadnjih godina pratila pomenute voćarske vrste nije ga pokolebala i ostao je istrajan da zasade ne poseče

"Godinama je cena kupine bila loša, svedok sam da su mnogi svoje zasade posekli, jer narod više nije video nikakvu računicu da ostane u toj proizvodnji. Sa malinom je bila slična priča, nikako nismo mogli da dođemo do cene koja bi pokrila naša ulaganja i opravdala uloženo. Međutim, ove godine 'sunce nas je ogrejalo', cena maline dostigla je 400 dinara, kupina je bila oko 300 što je možda i rekordna cena do sada", kaže Savić i dodaje da je lično prezadovoljan i iskreno ne pamti tako dobru godinu kada je cena maline i kupine u pitanju. 

Kupinu navodnjavao

Naš sagovornik ističe da je godina bila izuzetno problematična i da je bilo teško odnegovati malinu i kupinu, a da se zadrži visok prinos i dobar kvalitet. 

Godina je bila problematična za negu kupine

"Prvo je proleće zadavalo glavobolju, kasni mrazevi, kasnije i grad, srećom to smo prošli ali onda je došlo izuzetno sušno leto. Kupinu sam jedno vreme morao da navodnjavam, jer je bilo par kritičnih momenata kada bi zbog suše izgubio kvalitet. Nekako sam se izborio da zadržim solidan prinos i dobar kvalitet, pa je ova godina bila berićetna i nemam dilemu da li ostati u voćarskoj proizvodnji, samo da je sreće i više ovakvih godina."

Priprema malinjaka za sledeću sezonu

Posle berbe, a u okviru jesenjih radova u voćnjaku, počinje se sa pripremom voćnjaka za narednu sezonu. Samo oni koji se blagovremeno pripreme mogu u sledećoj vegetaciji očekivati zadovoljavajući prinos i kvalitet plodova, zbog toga ovdašnji domaćini sa pravom kažu da za njih odmora nema.

"Za nas ima uvek posla, iako je berba prošla, nema odmora, odmah se sprema za sledeću vegetacionu sezonu. Izuzetno je važno, da odmah posle berbe maline, isečemo i iz malinjaka iznesemo mladare koji su doneli rod, oni su sazreli i iznesemo ih van parcele. Ostavljamo sve mladare koji su dobri, a na proleće ćemo ostaviti pet do sedam po dužnom metru, onih koji su najbolji i privezaćemo ih uz žicu", objašnjava naš sagovornik i dodaje da su mladice za sada u odličnom stanju, hemijski će ih tretirati da bi se sprečio razvoj nekih biljnih bolesti kojih za sada nema, a na zimu će odraditi đubrenje stajnjakom i osnovnim veštačkim. 

Odmah posle berbe krenuti sa pripremom voćnjaka za narednu sezonu

Kada se radi jesenje sređivanje voćnjaka, uklanjaju se osušena stabla, suve i polomljene grane, truli plodovi, i drugi biljni ostaci jer su upravo oni česti izvori zaraze za narednu godinu.

Bitna mera zaštite u voćnjaku tokom jeseni je takozvano "plavo prskanje" voćaka. Ovom merom zaštite suzbijaju se mnoge bolesti na voćkama. Tretiranje se izvodi u jesen, neposredno posle opadanja lišća, obično posle prvog mraza, kupanjem svih delova voćke fungicidima na bazi bakarnih jedinjenja.  


Tagovi

Cena kupine Cena maline Priprema malinjaka Plavo prskanje Saša Savić


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u