• Cene voća
  • 16.07.2017. 08:30

Dogovor postignut - cena maline 160 din/kg

Osim niske otkupne cene, 100-150 din/kg, u zavisnosti od kvaliteta i regiona, malinarima ovih dana velike probleme zadaje i suša koja je dodatno umanjila rod. S druge strane, cenama, ali ni vremenskim prilikama nisu zadovoljni ni proizvošađči drugih voćnih vrsta, naročito kupine i kajsije.

Foto: Pixel
  • 9.465
  • 1.306
  • 0

Na jučerašnjem sastanku malinara i hladnjačara s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem postignut je dogovor da akontna cena maline bude 160 dinara po kilogramu. Kako prenose Novosti, ministar je nakon sastanka izjavio da se u predstojećem periodu očekuje rast cene tog voća jer na tržištu postoje povoljne okolnosti za to. Nedimović je dodao da se još bolja cena očekuje u avgustu i septembru.

Kasnijim izbacivanjem maline na tržište postići bolju cenu

On je napomenuo da mnogi proizvođači iz okolnih zemalja prodaju jeftinu malinu, pa bi rešenje za tu situaciju bilo da se skladištenjem i čuvanjem maline, odnosno kasnijim izbacivanjem na tržište postigne mnogo bolja cena. Nedimović je objasnio da je na sastanku analiziran izveštaj radne grupe o ceni, kvalitetu i količini maline na konkurentnim tržištima, kao što je poljsko.

Nedimović: Cena maline nije mnogo veća ni na poljskom tržištu

Ministar je napomenuo da je kvalitet srpske maline bolji nego kod konkurencije, dodavši da kada je reč o ceni oni nije mnogo veća ni na drugim prostorima, što je potvrdila i radna grupa koja je boravila u Poljskoj. Branislav Nedimović je naglasio da će se u narednom periodu pratiti stanje na tržištu, rekavši da su proizvođači maline istakli da daju akontativnu cenu uz napomenu da ukoliko se dogodi da cena na tržištu poraste i oni će to ispratiti dizanjem cene maline.

Dukić: Srpska malina mnogo kvalitetnija od poljske

Milan Dukić, predstavnik Udruženja proizvođača "Vilamet" u Arilju potvrđuje da je došlo do dogovora da se akontna cena poveća na 160 din/kg, napomenuvši da to ne znači da cena neće i dalje rasti. Prema Dukićevim rečima važno je da je malina u Poljskoj mnogo lošijeg kvaliteta od naše. S obzirom na to da je cena "crvenog zlata" tamo bila kao i u Srbiji, važno je da je to sada je korigovano u korist srpskih proizvođača.

Suša u pojedinim krajevima prepolovila rod

Međutim, pored cene, malinarima je ovih dana velike probleme zadavala i suša koja je dodatno umanjila rod. Milan Radojičić, proizvođač malina iz Arilja, kaže da se cena "crvenog zlata" kretala od 120 do 150 dinara, ali i napominje da je suša u pojedinim nekim krajevima uništila preko 50% roda. Radojičić dodaje da je branje nekih sorti završeno, i to u dolini, dok maline u brdovitim predelima polako dospevaju za branje.

Neočekivani problemi u vezi s izvozom u Rusiju

Novosti javljaju da kada je reč i o drugim voćnim vrstama, pre nekoliko dana, na području Levča, počela je i berba kupina. Za sortu lohnes, otkupljivači plaćaju 230-250 din/kg, a ta kupina uglavnom je namenjena za izvoz u Rusiju. Ipak, Dejan Radulović, voćar iz Milićevaca, kaže da kada je reč o izvozu srpskog voća na rusko tržište navodno ima nekih problema. Kako kaže kamioni sa našom šljivom, kupinom i malinom su stigli u Rusiju, ali iz za sada nepoznatih razloga oni stoje u Moskvi.

Proizvođači domaćih sorti kupine očekuju višu cenu

Radulović naglašava da za sada proizvođači ne znaju koji problem je u pitanju, dodajući da kada je reč o domaćim sortama kupine, na primer čačanki, kod nas za nju plaćaju oko 40 dinara, a da bi od nje moglo da se preživi, kako on smatra cena bi trebala da bude 50-60 din/kg. Dodatni troškovi seljaka zbog aktuelna suše predstavlja i zalivanje, a na svu muku, sada im drugi određuju cenu i kroje sudbinu.

Cena kajsije prilično niska

Proizvođači kajsije, žale se da je ove godine cena tog voća prilično niska. Vrhunske sorte prodaju se po 25 din/kg, a to kako naglašavaju voćari, sramno. Ipak, cena konzumne kajsije je malo viša, proizvođačo ni sa njom nisu mnogo zadovoljni.

Foto: Pixel73/Pixabay


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Voće Voćarstvo Srbija Malina Kupina Kajsija Arilje Levač Izvoz Rusija Suša Dejan Radulović Milićevci Milan Radojičić Poljska Radna grupa Ministarstvo poljoprivrede Lohnes Čačanka


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi