Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita dunje
  • 15.02.2022. 15:00

Dunju napadaju brojni prouzrokovači oboljenja - kako je zaštititi?

Smeđa pegavost, monilija i pepelnica dunje najčešće su bolesti dunje. Zaštita je efikasnija kada znamo protiv čega je štitimo.

Foto: Depositphotos/mylasa
  • 594
  • 60
  • 0

Dunja je nekada bila veoma česta voćna vrsta, ali smanjenju brojnosti stabala su doprinele razne bolesti i nesprovođenje zaštite. Ipak, ona se u zadnje vreme vraća u voćnjake na našim područjima. 

Kako sprečili smanjenje roda i propadanje stabla potrebno je poznavati simptome bolesti i optimalan momenat primene zaštitnih metoda. Zaštita je efikasnija kada znamo protiv čega štitimo dunju koju napadaju brojni prouzrokovači oboljenja.

Smeđa pegavost lista dunje

Bolest se najčešće uočava na zapuštenim stablima. Izaziva je gljivica Stemphylium vesicarium. Karakteristična je za proleće s čestim i obilnim padavinama. Na listovima se javljaju pege, a zaraza može biti izuzetno jaka i dovesti do defolijacije, gubitka listova. Zbog ove pojave slab je razvoj pupoljaka za sledeću godinu, prinos je manji. Veoma često se dešava da posle defolijacije stablo krajem leta i u jesen ponovo krene u vegetaciju što ga dodatno iscrpljuje i čini podložnim izmrzavanju tokom zime.

Prepoznaje se po karakterističnim pegama na listu koje mogu biti brojne. Sivkaste su i promera od dva do tri milimetra, a ponekad se mogu i spojiti te prekriti list što dovodi do smanjenja asimilacije hraniva.

U tom slučaju oni treba da se sakupe i spaliti, jer uzročnik prezimljava u njima. Glavni tretman zaštite se obavlja u rano u proleće pre nego što se pojave listovi. Koriste se preparati na bazi bakra ili na bazi sumpora, kao i njihove alternative.

Monilija dunje

Ovo oboljenje izaziva gljivica Monilinia linhartiana i predstavlja ekonomski najznačajniju bolest dunje. Javlja se isključivo na ovoj voćnoj vrsti. Simptomi se uočavaju na cvetovima krajem perioda cvetanja kao palež i na plodovima dolazi do pojave truleži. Na mladim listovima na početku cvetanja se javljaju promene. Oni počinju venuti, dobijaju smeđu boju i nekrozu duž lisnih nerava.

Ako je vreme kišovito na njima će se formirati micelije koje mirisom koji podseća na bademe privlače insekte. Upravo oni dalje prenose spore na cvetove. Spore gljivice rastu kroz tučak i dospevaju do plodnice cveta i posle u plod. Mladi plodovi se razviju do veličine lešnika i ostaju mumificirani na krošnji ili opadaju na zemlju. U ovom obliku gljivica prezimljava.

Dunja se vraća u na seoska imanja (Foto: Depositphotos/frimufilms)

Pogoduje joj vlažno vreme i temperatura od 15ºC. Prouzrokovač oboljenja se širi pomoću insekata, kiše i vetra.

Osnovna mera suzbijanja je da se iz zasada uklone svi mumificirani plodovi, sa stabala i s površine zemlje, kao i zaražene grane. Sve se iznosi iz voćnjaka i spaljuje. Posle rezidbe, a pre kretanja pupoljaka koriste se sredstva na bazi bakra. S njima se može ići i posle cvetanja, jer ih dunja dobro podnosi.

Pepelnica dunje

Gljivica Podosphera oxyacanthae izaziva pepelnicu na dunji. Simptomi se ispoljavaju na listovima u vidu pepeljaste prevlake, a u slučaju jake zaraze ona se javlja na plodovima. Razvoju pogoduje vlažno i toplo vreme.

Dunja: Investicija koja može biti i prilika i opasnost?

Za suzbijanje pepelnice se koriste preparati na bazi sumpora, zatim organski insekticidi. U organskoj poljoprivredi se upotrebljavaju preparati namenjeni suzbijanju ove pojave, a to su soda bikarbona, preslica, apta te biopreparati na bazi bakterija.

Pored ovih najčešćih oboljenja na dunji se javljaju crna pegavost lista i ploda, ervinija, trulež i razne druge bolesti.


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cveta (kra­jem aprila ili početkom maja) i zato vrlo retko strada od kasnih prolećnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovno rađa (što nije slučaj s većinom... Više [+]

Tagovi

Dunja Bolesti dunje Monilija dunje Pepelnica dunje Smeđa pegavost Zaštita dunje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija IMT: Fabrika traktora - 2.836 radnika; Fabrika odlivaka i modela - 3.239 radnika; Fabrika mašina i oruđa - 1.267 radnika; Fabrika motokultivatora i mašina - 1.824 radnika; Fabrika mašina i delova - 580 radnika; Fabrika opreme i pr... Više [+]