Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Feketićka višnja
  • 20.06.2025. 10:30

Gazdinstvu Simić crni mraz uništio skoro ceo rod feketićke višnje. Dobri ljudi se javili da pomognu

Veliki broj ljudi se već javilo da pomogne kako donacijama, tako i kupovinom postojećih proizvoda od višnje koje imaju u ponudi.

Gazdinstvu Simić crni mraz uništio skoro ceo rod feketićke višnje. Dobri ljudi se javili da pomognu
Foto: AK grafika
67
0
0

Štete od prolećnog mraza se i dalje zbrajaju, a talas niskih temperatura u aprilu nažalost nije zaobišao ni zasade i pojedinačna stabla stare autohtone sorte višnje u Feketiću, poznate pod starim nazivom feketićka crna višnja. Meštani ne pamte da se nešto slično desilo, a na poljoprivrednom gazdinstvu Simić od 650 stabala mraz je obrao oko 95 odsto ovogodišnjeg roda.

Na instagramu poznati pod profilom samo.višnje, supružnici Jelena Topalović i Vladan Simić, o kojima smo ranije pisali, već 15 godina gaje ovu izvanrednu sortu koja je od 2013. godine priznata pod nazivom "Prima". Jedinstvena je i ima skoro duplo više antioksidanasa od bilo koje druge sorte višanja na svetu.

Od njenih plodova na ovom gazdinstvu proizvode matični sok, voćni pire, a od koštica ulje koje ima široku primenu u kozmetičkoj industriji. Međutim, ove godine susreli su se sa raznim izazovima, ostali su i bez kuće u selu, a preminuo je i tehnolog uz čiju pomoć su prerađivali višnju u obližnjoj fabrici.

Crni mraz za jednu noć "obrao" ceo rod

Jelena nam kaže da ih je zadesio takozvani crni mraz koji je 12. aprila tokom noći uništio čitav rod višnje.

"Termometar u voćnjaku je sat vremena nakon ponoći pokazao 2,2 stepena ispod nule. Najniža temperatura je bila -4,8 usled čega je došlo do propadanja cvetova", kaže ona i dodaje da je procenjena šteta blizu 95 odsto, a preživelo je samo ono što je naknadno cvetalo.

Specifičnost ovog mraza je to što ovo nije običan prizemni mraz koji polazi iz hladne zemlje i kreće se u visini oko dva metra, već dolazi iz atmosfere prodorom jakog vetra. Zaštita zasada u ovom slučaju je bila gotovo nemoguća, jer pri udarima takvog vetra ne pomaže ni orošavanje, ni zadimljavanje.

"Prijatelj koji ima 75 godina pamti da samo jedne godine nije bilo višanja u selu, i sada. Nažalost, nije se moglo protiv ove klimatske katastrofe."

Berba trajala jedan dan

Berba onoga što je ostalo, počela je i završila se 10. juna, a kvalitet ploda je uprkos situaciji bio dobar. Višnje, kaže ona, nisu izgubile sočnost i slatkoću, a uspeli su da proizvedu nešto malo matičnog soka, džema i hladno ceđenog ulja od koštica. Takođe u ponudi imaju i i pulpu koja se koristi za proizvodnju sladoleda, ali u nekim manjim količinama.

Iz Beograda među feketićke višnje - prave organski sok i jedinstveno ulje od koštica

"S obzirom na to da posedujemo sertifikat za organsku proizvodnju svi naši proizvodi su bez aditiva i konzervansa, potpuno prirodni i zdravi. Ova višnja je zapravo toliko slatka da nije ni potrebno dodavati šećer ili druge zaslađivače", kaže ona.

Bore se da opstanu

Međutim, ove godine, usled vremenskih neprilika, ali i drugih situacija koje su zadesile poljoprivredno gazdinstvo Simić neće biti dovoljno proizvoda u ponudi, samim tim se javlja novi problem - opstanak proizvodnje.

Prema rečima ove preduzetnice, veliki broj ljudi se već javilo da pomogne kako donacijama, tako i kupovinom postojećih proizvoda koje imaju u ponudi.

Feketićka višnja
Feketićka višnja je autohtona sorta poznata po slatkoći i sočnosti (foto: Jelena Topalović)

"Kupovinom proizvoda pomažu našu priču i naš projekat, kao i opstanak gazdinstva, jer je naš cilj da ovu višnju ispromovišemo i proširimo zasad zbog izuzetnog kvaliteta koji ona poseduje."

Ono što je takođe dobro u celom ovom projektu je iskoristivost celog ploda višnje, s obzirom da se ništa ne baca, čak se i peteljke koriste za čaj, tako da je ceo jedan proizvodni krug potpuno zatvoren.

Ostali i bez prostora za preradu

Dve godine unazad višnju su prerađivali u jednoj fabrici u Feketiću. Međutim, tehnolog sa kojima su imali divnu saradnju iznenada je preminuo, nakog čega im je vlasnik saopštio da ne mogu više tu da ostanu, jer će prostor otkupiti neko treći.

Jelena Topalović i Vladan Simić
Uprkos brojnim izazovima, Vladan i Jelena se bore da sačuvaju proizvodnju

Ostavljeni bez prostora za preradu morali su pronaći neko rešenje, jer je višnja jako osetljiva i treba je što pre transportovati u hladnjaču. Srećom, poznanik im je omogućio da kod njega u Vrbasu odrade preradu te male količine koju su imali.

Zato, ukoliko želite da podržite trud i rad ovih vrednih ljudi možete im pomoći uplatom na račun ili kupovinom njihovih proizvoda kako bi nesmetano mogli da nastave proizvodnju i sačuvaju gazdinstvo. U Možete ih kontaktirati putem instagram profila samo.višnje.

Naslovna fotogtafija: AK grafika/Jelena Topalović


Tagovi

Mraz Crni mraz Feketićka višnja Jelena Topalović Samo.višnje


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Dupli master inženjer poljoprivrede iz oblasti ratarstva i fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.