Registruje se brojnost poljskih glodara u drugoj kategoriji, a suzbijanje treba sprovesti primenom registrovanih rodenticida, navodi PIS
U voćnjacima je prisutan infektivni potencijal mnogih patogena, te je pred nastupajuću proizvodnu sezonu veoma važna dobro obavljena rezidba i sprovođenje sanitarnih mera nege, upozoravaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).
Na području delovanja PIS Bačka Topola zasadi voća se nalaze u fazi mirovanja. U zasadima jabučastih i koštičavih voćnih vrsta u toku je zimska rezidba.
"Rezidbom se regulišu kvalitativne i kvantitativne osobine ploda, ali i uklanjaju polomljene grane kao i grane na kojima se primećuju simptomi prisustva bolesti i štetočina. Ovim se smanjuje potencijal za razvoj patogena i omogućava efikasnija zaštita, jer se u gustim i zasenjenim krošnjama predugo zadržava vlaga, nema provetrenosti, zbog čega može doći do razvoja bolesti i štetočina", savetuje PIS.
Lake i dobre makaze, volja i znanje - sve što vam treba prilikom rezidbe voća
Kako preciziraju, ovu značajnu pomotehničku meru najoptimalnije je izvoditi kada se dnevne temperature ne spuštaju ispod 0°C.
"Usled niskih temperatura može doći do oštećenja kambijuma na preseku rana, što za posledicu ima teže zarastanje rana."
Preporuka je da biljni materijal uklonjen rezidbom, kao i mumificirane plodove i opalo lišće, iznesete iz voćnjaka i uništite. Alat i pribor za rezidbu tokom rada obavezno treba dezinfikovati (alkoholom, varikinom ili preparatima na bazi hlora).
"Preporučene mere treba sprovesti po suvom vremenu, u najtoplijem delu dana", navode iz ove službe.
Takođe, u voćnjacima se registruje brojnost poljskih glodara u drugoj kategoriji, a to je 10-500 rupa po hektaru od poljske voluharice i 10-50 rupa od poljskih miševa. Suzbijanje treba sprovesti primenom registrovanih rodenticida. U cilju zaštite divljači preporučuje se zatrpavanje rupa nakon primene rodenticida.
Kako smo ranije pisali, poljski glodari mogu naneti značajne štete u strništima, lucerištima i voćnjacima, u uslovima velike brojnosti. Do prenamnoženosti glodara dolazi usled različitih faktora, kao što su povoljni klimatski uslovi, stanište, izvori hrane. Voćnjaci i rasadnici su naročito osetljivi na štete od glodara.
Preporuka je da se voćnjaci redovno obilaze i da se obavlja pregled aktivnih rupa, na osnovu kojih se može utvrditi brojnost poljskih glodara. Oštećenja koja prave u voćnjacima, dovode do slabljenja i sušenja voćaka. Miševi su posebno štetni za mlade zasade jabuke, kruške, višnje, tokom jeseni, kada se skinu ratarski usevi. Njihova aktivnost i ishrana ne prestaju u zimskom periodu i mlado korenje i izdanci im predstavljaju jedini izvor hrane.
Naslovna fotografija: AK grafika/Shutterstock/MladenR79/PIS Srbija
Izvori
Tagovi
Autorka