Glog se od davnina koristi u narodnoj medicini za jačanje i lečenje srca i srčanih tegoba, a u uzgoju ne zahteva veliku brigu.
Cvet, list i plod gloga su od davnina korišćeni u narodnoj medicini. Glog leči od srčanih oboljenja, reguliše rad srca i uravnotežuje krvni pritisak i puls, jača srce, pomaže u slučaju lupanja srca, nervoze, nesanice, znojenja, zujanja u ušima.
Ipak, ne valja ga uzimati u dužem vremenskom periodu. Nakon 5 do 7 dana, trebalo bi napraviti pauzu od 2 do 3 dana i biti pod nadzorom lekara.
Glog pripada porodici ruža, Rosaceae. U prirodi se susreću beli glog i crveni glog, a u baštama su brojne forme ukrasnog gloga koji privlače pažnju svojim cvetovima. Najčešće se u medicinske svrhe koristi beli glog, koji je i šire rasprostranjen.
Može da se gaji kao žbun, drvo, ukrasna živica ili kao bonsai. Raste u šumama, kraj planinskih potoka i reka, u živicama. Kao drvo naraste do 5 m, a grm do 3 m visine. Većina se odlikuje prisustvom trnova. Dobro podnosi orezivanje, stvara mnogo izdanaka. Listovi su troperi ili petoperasti sa nazubljenim ivicama. Cvetovi su bele ili crvenkaste boje, a cveta tokom maja i juna. Ne zahteva veliku brigu. Ima dobro razvijen korenov sistem koji prodire duboko u tlo. Osetljiv je na zagađenje vazduha i sušu.
Plodovi sazrevaju u septembru i oktobru i odlikuju se lepom crvenom bojom. Zadržava svojstva i tokom zamrzavanja i dugotrajnog skladištenja. Kod belog gloga plod ima jednu košticu, a plod crvenog gloga ima 2 do 3 koštice. Može biti odlična živa ograda koja je zbog svog trnja praktično neprobojna. Glog je odlična medonosna biljka i sklonište za male ptice, a može živeti i preko 300 godina.
Razmnožava se semenom, korenovim reznicama i kalemljenjem. Seme klija sporo i nejednako. Seje se na dubinu 2 do 3 cm, a razmak između redova je 20 do 25 cm. Seme gloga se odlikuje čvrstom opnom i period nicanja može trajati 1-2 godine. Sva semena neće da klijaju, jer je velik broj praznih semena. Seme se sakuplja sa gloga koji nije potpuno zreo, a zatim se seme ostavi 3 dana u vodi potopljeno. Ovako natopljeno seme skarifikovati (naprati) šmirgl papirom ili peskom. Seme potopiti u rastvor 1% kalijumpermanganata na 48h, nakon čega se seme poseje. U drugoj godini sadnica treba da je visoka 60 do 65 cm, a zatim se prikrati na 3 pupoljka uz koren. Bočni izdanci se odseku. Seme se može čuvati u pesku na temperaturi 3 do 5°C tokom 6 do 12 meseci. Ukoliko se glog dobija setvom semena treba znati da kasno počinje plodonositi i zato je bolje uzeti kalemljene sadnice.
Kod razmnožavanja koren reznicama uzeti delove korena i iseći na dužinu 9 cm i položiti u zemlju pod uglom. Može se saditi u jesen i proleće u toplom plasteniku ili nekom zaštićenom mestu. Kalemljenje se obavlja na jednogodišnju ili dvogodišnju sadnicu debljine 0,7cm. Glog može da bude podloga za kalemljenje kruške i jabuke.
Glog voli dobro osunčana, drenirana i plodna zemljišta. Sadnja se obavlja u jesen ili proleće. Sadnice su stare 2 godine. Širina sadne rupe je 40 do 50 cm, dubina sadnje je oko 50 do 80 cm.
Poželjno je prilikom sadnje u sadnu rupu dodati kreča, ali pripaziti da kreč ne dođe u direktan kontakt sa korenom. Na dnu rupe postavlja se drenažni sloj (šljunak, poljomljena cigla, lomljenog kamena), u sloju od 15 cm. Nakon sadnje je obavezno zalivanje. Za sadnju odabrati osunčana mesta. Ukoliko glog sadimo da bude u formi grma - posaditi glog 5 do 8cm dublje nego što je rastao - to će stimulisati jako bazalno razgranjenje. Ostaviti 5-6 glavnih grana, grm visine 2 do 2,5m.
Za živu ogradu kopa se rov širine 40 do 50cm i dubine 50 do 70 cm. Biljke se sadne na udaljenosti od 30 cm u cik-cak formi.
Posebna pažnja nije potrebna glogu. Redovno ukloniti suve, polomljenje grane. Rezidba se obavlja u proleće i moguće je napraviti različite oblike krošnje. Okolo gloga okopati do dubine 11 do 15 cm i ukloniti korov. Ne saditi ga blizu jabuke, kruške, šljive, trešnje jer imaju zajedničke štetočine. Tokom sušnih meseci glog treba redovno zalivati.
Sa sakupljanjem cvetova započeti kada je polovina cvetova otvorena, a druga polovina još u pupoljku. Listovi se beru dok su mladi. Osušiti ih u tankom sloju i odmah ostaviti u zatvorenoj posudi. Plodovi se beru crveni i zreli. Plodovi sadrže vitamin C, provitamin A, voćne kiseline (limunska), šećere, pektin i pogodni su za pripremu džemova, sirupa, likera, rakije. Za terapeutske svrhe koriste se cvet, list, plod i kora. Sa jednog grma može da se prikupi od 15 do 20 kg ploda. Plodovi se sabiraju bez peteljke.
Sastojci: 500g gloga, 500ml vode, 1 kg šećera i sok od dva limuna.
Priprema: Plodove gloga oprati i skuvati u 300 ml vode. Skuvane bobice zgnječiti da se oslobode pulpe i koštice, dodati ostatak tople vode i procediti da se uklone koštice. Pulpu prebaciti u posudu za kuvanje dodati šećer, limunov sok i kuvati do potrebne gustine. Prema želji količina vode i šećera se može promeniti.
Sastojci: 300g plodova gloga, 1 l rakije i 150 g šećera.
Priprema: Za pripremu uzeti bocu šireg otvora i u nju staviti plodove gloga, posuti ih šećerom i preliti rakijom. Dobro zatvoriti i tokom mesec dana povremeno bocu prostresti kako bi se šećer otopio. Nakon toga sadržaj boce procediti i spremiti u bocu od tamnog stakla.Ovako pripremljen liker se ostavi da odleži još 2 sedmice. Liker se pije svaki dan po mala čašica za bolji rad srca.
Sastojci: 1kg gloga, 1l vode, 1kg šećera, sok od limuna ili limunske kiseline 5g.
Priprema: Glog oprati, ubaciti u ključalu vodu i kuvati dok ne omekša. Nakon toga sve dobro procediti kroz gazu i dodati šećer, kuvati i na kraju dodati sok od limuna ili limunsku kiselinu. Da bi sačuvali boju sirupa lonac sa još vrućim sirupom naglo ohladiti tako što ćete lonac staviti u drugu posudu sa hladnom vodom. Za dugo čuvanje potrebno je boce sa sirupom sterilisati 5 do 10 minuta. Mnogo se koristi u kulinarstvu za pripremu raznih poslastica, a odličan je i za ljude koji pate od gastritisa. I pored toga što je veoma ukusan ovakav sirup može sniziti pritisak - zato oprez sa konzumacijom.
Tinktura se priprema od 20 cvetova i lista gloga koji se usitne i 21 dan umoče u 100 mg alkohola, a zatim se procedi. Tinktura se može uzimati 3 do 5 puta dnevno na kocki šećera ili 15 kapi u 50 do 100 ml vode pre jela. Čuva se na hladnom i tamnom mestu, najbolje u frižideru. Treba je redovno koristiti tokom 3 meseca i biti pod nadzorom lekara.
Foto: pixabay.com
Tagovi
Autorka