Pretraživanje tekstova
Nepovoljne vremenske prilike tokom ove godine desetkovale su rod najzastupljenije voćarske kulture na teritoriji opštine Blace, šljive, koja je zbog dobre cene tokom berbe uglavnom prodata u sirovom stanju.
Manjak sirovina na tržištu odrazio se na rad sušara, od kojih najveći deo nije ni radio, tako da je ovogodišnja proizvodnja suvih šljiva, tradicionalnog proizvoda voćara Blaca, svedena na minimum kao retko koje godine do sada, piše RTS.
"Prošlogodišnja suša i ovogodišnja je ipak uzela strahovito veliki danak, kada je reč o rodu. Preko polovine šljiva otišlo je na zeleno, za sečenje, druga polovina za džemove koji ipak mogu da isprate neku cenu malo veću, dok za sušenje tu nije ni ostalo neke kvalitetne šljive", kaže za Javni servis voćar i proizvođač suvih šljiva iz Kaševara Ivan Gmijović.
Ivan na lageru ima 25 tona suve šljive, ali nema kome da je proda
U odeljenju za poljoprivredu Opštine Blace, ocenjuju da oni voćari, koji su imali šta da uberu, nisu želeli da rizikuju sa suvom šljivom, već su gotovo ceo rod prodavali tokom berbe, posebno i zbog sasvim solidne cene od 60, 70 dinara.
Šljiva se u Blacu gaji tradicionalno na površini od preko 6.000 hektara, a sve izraženiji problemi u proizvodnji odražavaju se i na stanje zasada zbog redukovane primene agrotehnike kao i na rod, koji je iz godine u godinu sve manji.
Naslovna fotografija: Depositphotos/blinow61/Ivan Gmijović
Izvori
Tagovi
Suva šljiva Ivan Gmijović Cena šljive Cena suve šljive Opština Blace Suša
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!