"Sve je više onih koji se bave ovim poslom, a samo u opštini Blace ima oko 100 sušara. Cena je niska, a potražnja slaba", kaže proizvođač Ivan Gmijović.
Na teritoriji opštine Blace šljiva je najzastupljenija voćna vrsta i gaji se na oko 5.000 hektara. S obzirom na to da je poslednjih godina otkupna cena ovog voća niska, sve je više proizvođača koji se odlučuju za neki vid prerade kako bi možda nadoknadili troškove proizvodnje, ali i zaradili. Međutim, od nedavno, nekim proizvođačima ni to ne polazi za rukom.
Jedan od njih je poljoprivrednik Ivan Gmijović iz Gornjeg Kaševara kraj Blaca koji decenijama uzgaja šljivu na površini od oko 10 hektara, a od 2001. godine deo roda prerađuje u suve plodove dok deo ide za rakiju.
"U pitanju su mladi zasadi starosti šest do sedam godina, redovno obrađivani i blagovremeno tretirani protiv bolesti i štetočina", kaže ovaj proizvođač.
Ove godine je zadovoljan kvalitetom, a prinos je bio sedam do osam tona po hektaru.
Odmah nakon berbe, kao i obično, usledila je prerada skoro celokupnog roda u sušari na njegovom imanju. Sam proces sušenja odvijao se u sušari tunelskog tipa koja je ujedno i najrentabilnija od svih. Plodovi su na lesama i sukcesivno se, uz pomoć kolica ubacuju na sušenje. Sam proces traje oko 24 sata, a plodovi se suše do 20 odsto vlage.
"Šljiva se suši zajedno sa košticama, jer je potpuno neisplativo raditi drugačije. Naravno da se nakon sušenja može odraditi i odkoštavanje."
Međutim, poslednjih godina, grad koji pada tokom letnjih meseci znatno smanjuje kvalitet i prinos na teritoriji Blaca, pa je Gmijović prošle godine u sušari imao tuđu, ali ne i svoju šljivu.
Ove godine je situacija drugačija, ali on ima drugi problem. Potražnja za suvom šljivom je jako mala, a pitanje je kako će se prodaja odvijati i naredne godine, jer monopol drže veliki proizvođači.
"Pre tri godine suvu šljivu sam prodao za 2,5 evra po kilogramu, ali je cena od tada znatno pala, jedva 1 evro što ne pokriva troškove proizvodnje. Poslednje dve godine imamo dosta problema sa prodajom, jer nijedan proizvođač ne želi da da svoj proizvod po tako niskoj ceni", ističe Gmijović.
Kako dalje napominje, da bi proizvodnja bila isplativa, neophodno je da se ovaj proizvod proda po minimalnoj ceni od 1,4 evra.
"Ne želim da odustanem, jer je u ovaj posao uloženo mnogo ljubavi, a isto toliko truda, novca i rada."
Na lageru je trenutno čak 25 tona suve šljive, a prema rečima ovog poljoprivrednika, ona se pod ovim uslovima može čuvati najviše dve godine.
"Prema informacijama koje dobijamo, nadamo se da ćemo početkom godine prodati ove zalihe. Sve nas je više koji se bavimo ovim poslom. Samo u opštini Blace ima oko 100 sušara", objašnjava naš sagovornik.
Za kraj, kaže, ono što mu preostaje jeste da sačeka potražnju kako bi mogao da pokrije troškove proizvodnje, ali i da ostvari dobit.
Tagovi
Autorka