Pretraživanje tekstova
Bakterijska plamenjača dunja i ove godine preti stablima
Bakterijska plamenjača dunje, Erwinia amylovora, svake godine uzima danak u voćnjacima. Koji su simptomi i kako regovati na vreme?
Bolest se pritaji posle cvetanja kada se stabla još tretiraju. Dolaskom visokih temperatura i manjkom padavina proizvođači se opuste i preskaču tretmane nakon retkih pljuskova u julu i avgustu. Isto tako, posle berbe, često dolazi do jačeg širenja simptoma jer se pogrešno misli da zaštita više nije potrebna.
Voćari, zbog toga, u nekoliko navrata moraju da režu grane 15 do 30 centimetara ispod zaraženog mesta što dovodi i do gubitka roda jer se plodovi suše. Obavezno je, prilikom rezidbe, često dezinfikovati makaze, najbolje u varikini.
Kada se bere dunja? Evo nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju
Poznati su simptomi. Sluz koja se pojavljuje na plodovima, vrhovi mladih grana koji se povijaju i izgledaju kao pastirski štap ili drška od kišobrana okrenuta ka gore. Listovi postaju bledo žuti, a na kraju smeđi. Dolazi do sušenja grana, a ako se sušenje proširi na deblo, spasa voćki nema jer ubrzo nakon toga dolazi do sušenja dela krošnje ili celog stabla.
Dakle, odmah nakon letnjih pljuskova, bilo bi dobro da se stabla tretiraju preparatom Erwix koji nema karencu, dozvoljen je i u organskoj poljoprivredi i ima dobru efikasnost u sprečavanju širenja bolesti. Doza je jedna litra u 100 litara vode.
Takođe se mogu koristiti i fungicidi na bazi fluopirama ili tebukonazola koji imaju karencu 14 dana, kako ne bi bilo ostataka aktivnih materija posle berbe.
Prerano ubrani plodovi dunje nemaju boju, ukus, miris - kako ih ipak iskoristiti?
Sa ovim fungicidima istovremeno se obavlja zaštita i protiv Stemphylium vesicariuma, prouzrokovača smeđe pegavosti dunja koja "prati" erviniju nakon kiša i povećane vlažnosti listova.
Tagovi
Bakterijska plamenjača dunja Erwix Karenca Varikina Erwinia amylovora Smeđa pegavost
Autor
Više [+]
Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Na gazdinstvu Nekšanović nedavno je završena žetva suncokreta, a prosečan prinos je svega 1.700 kg/ha. Osim ratarstvom, ovaj mladi stočar ima 40 grla junadi u tovu, a obrađuje 50 hektara zemlje.