Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunja
  • 26.09.2024. 07:30

Prerano ubrani plodovi dunje nemaju boju, ukus, miris - kako ih ipak iskoristiti?

Zelene i nedozrele nemaju puni nutritivni potencijal, pa su sklonije kvarenju tokom skladištenja

Foto: Shutterstock/darksoul72
  • 149
  • 9
  • 0

Jesen stiže, dunjo moja, kaže pesma, ali, jesen jedva da je prag prešla, a već ima onih koji su pre vremena krenuli sa branjem ovoga voća. 

Dunje se obično beru u oktobru ili početkom novembra, zavisno od vremenskih uslova i lokaliteta. S obzirom na to da je ove godine sve poranilo, moguće je da će i dunja. Ipak, njeni plodovi uglavnom još uvek nisu dovoljno zreli za branje.

Bez boje, ukusa i mirisa

Ako su ubrani zeleni, kiseli su i tvrdi, bez karakteristične zlatno-žute boje i intenzivnog mirisa koji ispuni svaku prostoriju. Takođe, izostaje i ukus, kao i pektin koji je važan u pripremi pekmeza, marmelada, slatkog ili kitnikeza (sira od dunja, op.ur.). 

Pored toga, prerano ubrane ne postižu puni nutritivni potencijal te su sklonije kvarenju tokom skladištenja. Zrele dunje koje su pravilno ubrale, zlatne boje i čvrste, bolje se skladište i imaju duži rok trajanja.

Dakle, optimalno je pričekati da potpuno sazreju na stablu kako bi imale kvalitet koji omogućava duže skladištenje.

Kako iskoristiti nezrele dunje? 

Ako ste bili nestrpljivi i ubrali ih nezrele ili dobili takve, ipak ih možete iskoristiti na nekoliko načina. 

Nedozrele dunje možete staviti na tamno i hladno mesto kako bi postepeno sazrele. Idealno je staviti ih u papirnu vrećicu s nekoliko jabuka ili banana, jer ti plodovi ispuštaju etilen, gas koji ubrzava sazrevanje. Redovno ih proveravajte i ako počnu da trunu, izdvojte ih od ostalih. 

Zelene, tvrde i kisele možete iskoristiti za pripremu kompota, džema, marmelade, sirupa ili kitnikeza. Kuvanje omekšava plod i čini ga slađim. Ipak, kako imaju manje pektina, u pripremi džema ili marmelade, možete dodati prirodni pektin iz jabuka, trnjina i sl., ili ga kupiti kako biste skratili vreme kuvanja i poboljšali strukturu finalnog proizvoda. 

TOP 3 načina kako iskoristiti dunju

Pečene dunje, iako nedozrele, dobiće bogat ukus i nežniju teksturu. Možete ih peći sa šećerom, medom i začinima poput cimeta.

Možete ih koristiti u kolačima, umesto jabuka ili pomešane s njima. Odlično se slažu u kombinaciji s orasima i bademima. 

Evo pet znakova za proveru zrelosti

Zrela dunja spremna za branje ima sledeće karakteristike:

  1. Kada potpuno sazri, razvija intenzivnu zlatno-žutu nijansu.
  2. Zrela dunja gubi većinu sitnih dlačica koje pokrivaju nezrele plodove.
  3. Ispušta prepoznatljiv, jak i slatkast miris koji ispunjava prostoriju.
  4. Plod joj je još uvek čvrst, ali ne tako tvrd kao kod nezrele.
  5. Na zrelim dunjama mogu se pojaviti blage smeđe tačke, što je znak zrelosti, ali plod i dalje ostaje čvrst.

Tagovi

Branje dunje Nedozrele dunje Zelene dunje Pekmez od dunja Prerano ubrana Kitnikez


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.