Zelene i nedozrele nemaju puni nutritivni potencijal, pa su sklonije kvarenju tokom skladištenja
Jesen stiže, dunjo moja, kaže pesma, ali, jesen jedva da je prag prešla, a već ima onih koji su pre vremena krenuli sa branjem ovoga voća.
Dunje se obično beru u oktobru ili početkom novembra, zavisno od vremenskih uslova i lokaliteta. S obzirom na to da je ove godine sve poranilo, moguće je da će i dunja. Ipak, njeni plodovi uglavnom još uvek nisu dovoljno zreli za branje.
Ako su ubrani zeleni, kiseli su i tvrdi, bez karakteristične zlatno-žute boje i intenzivnog mirisa koji ispuni svaku prostoriju. Takođe, izostaje i ukus, kao i pektin koji je važan u pripremi pekmeza, marmelada, slatkog ili kitnikeza (sira od dunja, op.ur.).
Pored toga, prerano ubrane ne postižu puni nutritivni potencijal te su sklonije kvarenju tokom skladištenja. Zrele dunje koje su pravilno ubrale, zlatne boje i čvrste, bolje se skladište i imaju duži rok trajanja.
Dakle, optimalno je pričekati da potpuno sazreju na stablu kako bi imale kvalitet koji omogućava duže skladištenje.
Ako ste bili nestrpljivi i ubrali ih nezrele ili dobili takve, ipak ih možete iskoristiti na nekoliko načina.
Nedozrele dunje možete staviti na tamno i hladno mesto kako bi postepeno sazrele. Idealno je staviti ih u papirnu vrećicu s nekoliko jabuka ili banana, jer ti plodovi ispuštaju etilen, gas koji ubrzava sazrevanje. Redovno ih proveravajte i ako počnu da trunu, izdvojte ih od ostalih.
Zelene, tvrde i kisele možete iskoristiti za pripremu kompota, džema, marmelade, sirupa ili kitnikeza. Kuvanje omekšava plod i čini ga slađim. Ipak, kako imaju manje pektina, u pripremi džema ili marmelade, možete dodati prirodni pektin iz jabuka, trnjina i sl., ili ga kupiti kako biste skratili vreme kuvanja i poboljšali strukturu finalnog proizvoda.
Pečene dunje, iako nedozrele, dobiće bogat ukus i nežniju teksturu. Možete ih peći sa šećerom, medom i začinima poput cimeta.
Možete ih koristiti u kolačima, umesto jabuka ili pomešane s njima. Odlično se slažu u kombinaciji s orasima i bademima.
Zrela dunja spremna za branje ima sledeće karakteristike:
Tagovi
Autorka