Ukoliko uzgajate sorte trešnje sa sitnim plodovima, iskoristite ih za rakiju - trešnjevaču!
U našoj zemlji trešnje se uglavnom koriste u svežem stanju, za jelo. Veoma malim delom se prerađuju u rakiju, trešnjevaču. Ipak, ukoliko želite baš ovu rakiju, birajte sorte sa sitnim plodovima, koji su posebno bogati šećerom i aromom.
Rakija od trešnje dobija se destilacijom profermentisanog kljuka svežih plodova trešanja ili šire. Destilacija se obavlja četiri nedelje nakon završenog alkoholnog vrenja, a nekad i posle nekoliko meseci, ukoliko je kljuk prethodno bio zakišeljen. Ovo se obavlja u odsustvu vazduha.
"Dvokratnom destilacijom dobijena trešnjevača stavlja se na odležavanje u sudove koji ne otpuštaju boju, među kojima su i bačve od belog jasena. Važno je napomenuti da je vreme odležavanja najmanje jedna godina, a idealno bi bilo i preko tri godine. Ono što je razlikuje od većina rakija, jeste činjenica da za odležavanje traži mesta koja imaju promene temperature tokom godine", pojašnjava dipl.inž. prehrambene tehnologije Ana Đorđević.
Dodaje da sud ne bi trebalo da bude potpuno zatvoren, tako da mogu da ispare svi sastojci, koji bi krajnjem proizvodu dali oštar miris. Prisustvo kiseonika je poželjno tokom odležavanja.
Mekane sorte trešanja, koje imaju tanku pokožicu, na vrenje se mogu stavljati bez prethodnog dezintegrisanja. Nije obavezno ni odvajanje koštica. Važno je samo da se odvoje peteljke i lišće, kako rakija ne bi poprimila miris na travu.
"U toku vrenja trebalo bi obezbediti temperaturu oko 200°C. Da bi se ovo postiglo pri višim spoljnim temperaturama, preporučljivo je da sudovi za alkoholno vrenje budu manjih zapremina. Kada se završi vrenje, potrebno je što pre obaviti destilaciju, pogotovo ukoliko nisu odvojene koštice. U slučaju da se ovaj uslov ne može ispuniti, savetuje se da se prevreli kljuk čuva u punim sudovima, bez prisustva vazduha", dodaje Đorđevićeva i zaključuje da je destilacija dvostruka uz odvajanje frakcija, a da je finalizacija arome za dva - tri meseca odležavanja.
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka
spomenko paric
pre 6 godina
Ljudi rakija preko 39-40% stepeni nije za ljudsku ishranu ili prevedeno nije za konzumiranje sve preko 40% je mnogo stetno za organizam jedna casa rakije od 40% je lek ali jedna to poredite kao lekove ili tablete jedna je lek u pravo vreme puna saka ili casa je otrov i stetno vrlo stetno za organizam