Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnjevača
  • 09.06.2018. 16:30

Ispecite kvalitetnu rakiju od trešnje

Ukoliko uzgajate sorte trešnje sa sitnim plodovima, iskoristite ih za rakiju - trešnjevaču!

Foto: Flickr / David Bailey
  • 5.047
  • 289
  • 1

U našoj zemlji trešnje se uglavnom koriste u svežem stanju, za jelo. Veoma malim delom se prerađuju u rakiju, trešnjevaču. Ipak, ukoliko želite baš ovu rakiju, birajte sorte sa sitnim plodovima, koji su posebno bogati šećerom i aromom.

Idealno vreme odležavanja je više od tri godine

Rakija od trešnje dobija se destilacijom profermentisanog kljuka svežih plodova trešanja ili šire. Destilacija se obavlja četiri nedelje nakon završenog alkoholnog vrenja, a nekad i posle nekoliko meseci, ukoliko je kljuk prethodno bio zakišeljen. Ovo se obavlja u odsustvu vazduha.

"Dvokratnom destilacijom dobijena trešnjevača stavlja se na odležavanje u sudove koji ne otpuštaju boju, među kojima su i bačve od belog jasena. Važno je napomenuti da je vreme odležavanja najmanje jedna godina, a idealno bi bilo i preko tri godine. Ono što je razlikuje od većina rakija, jeste činjenica da za odležavanje traži mesta koja imaju promene temperature tokom godine", pojašnjava dipl.inž. prehrambene tehnologije Ana Đorđević.

Dodaje da sud ne bi trebalo da bude potpuno zatvoren, tako da mogu da ispare svi sastojci, koji bi krajnjem proizvodu dali oštar miris. Prisustvo kiseonika je poželjno tokom odležavanja.

Kada se završi vrenje, potrebno je što pre obaviti destilaciju

Mekane sorte trešanja, koje imaju tanku pokožicu, na vrenje se mogu stavljati bez prethodnog dezintegrisanja. Nije obavezno ni odvajanje koštica. Važno je samo da se odvoje peteljke i lišće, kako rakija ne bi poprimila miris na travu.

"U toku vrenja trebalo bi obezbediti temperaturu oko 200°C. Da bi se ovo postiglo pri višim spoljnim temperaturama, preporučljivo je da sudovi za alkoholno vrenje budu manjih zapremina. Kada se završi vrenje, potrebno je što pre obaviti destilaciju, pogotovo ukoliko nisu odvojene koštice. U slučaju da se ovaj uslov ne može ispuniti, savetuje se da se prevreli kljuk čuva u punim sudovima, bez prisustva vazduha", dodaje Đorđevićeva i zaključuje da je destilacija dvostruka uz odvajanje frakcija, a da je finalizacija arome za dva - tri meseca odležavanja.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se gaji za potrošnju u svežem stanju, manji broj gaji se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se gaje... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Trešnja Rakija od trešnje Trešnjevača Ana Đorđević Destilacija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.