Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena maline
  • 14.03.2017. 12:15

Izvoz srpske maline u zastoju

Mnoge hladnjače u Srbiji još uvek nisu uspele da plasiraju prošlogodišnji rod maline. Za ovo doba godine neuobičajene su tako velike zalihe, pa oni koji žive od ovog vida voćarstva strahuju kakva će biti ova sezona. Rešenje problema mnogi vide u povećanju domaće potrošnje i prerade.

Foto: Predrag Stojković
  • 3.916
  • 329
  • 0

Mnoge hladnjače u Srbiji još uvek nisu uspele da plasiraju prošlogodišnji rod maline. Za ovo doba godine neuobičajene su tako velike zalihe, pa oni koji žive od ovog vida voćarstva strahuju kakva će biti ova sezona. Pored zahteva da akontna cena bude 230 dinara, jedinstveni su i da se maline proglase strateškim proizvodom.

Maline - strateški proizvod

Dobrivoje Radović, prvi čovek asocijacije "Malinari Srbije" kaže da za to ima mnogo razloga:

"U Srbiji od proizvodnje malina direktno ili indirektno živi populacija od četiri i po miliona, a posle pšenice i kukuruza, to je treći izvozni adut, od koga država ostvaruje prihod od čak 240 miliona evra".

Dobrivoje Radović

Potražnja za kupinom prošle godine imala je negativan efekat po voćare koji su investirali u tu proizvodnju. Miloš Mladenović iz Prilika kod Ivanjice, od prvoklasnog zasada sorte Triple Crown nije imao nikakve koristi, već čist gubitak.

"Ubrali smo samo pet stotina kilograma, a zbog cene od 30 dinara (0,24 evra), morali smo da odustanemo od dalje berbe. Ove godine sam je povezao mnogo ređe, nego što bi trebalo da se veže, da održim kupinjak, da sačekam cenu za neku tamo godinu da nešto zaradim" nada se Miloš, koji kaže da su pojedine komšije pokosili kupinjake.

Cena niža od otkupne

Za većinu je glavni izvor prihoda od maline, koja je pokrivala i gubitke od kupina. Hiperprodukcija ovog crvenog voća prisutna je u delovima Srbije, koji ranije nisu bili poznati po malinama (Kosovo, Vojvodina), ali i u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Bugarskoj, Ukrajini.

To se osetilo na svetskoj berzi, kaže Paun Petrović iz poslovnog udruženja "Hladnjačari Srbije" i dodaje da se najkvalitetnija maline prodaje po nižoj ceni od otkupne.

Paun Petrović

"U poslednje dve godine smo imali izuzetno visoke cene u otkupu i ovaj proizvod je postao skup i za zapad, zbog čega su mnoge fabrike promenile recepturu i smanjile upotrebu maline u finalnim proizvodima. Ako se u narednim mesecima ne poveća izvoz, na lageru bi u Srbiji moglo ostati i do 30.000 tona maline. U najpesimističnijim procenama, to bi se moglo odraziti da ove sezone deo roda ne bude otkupljen", predviđa Petrović.

Povećanje domaće potrošnje

Rešenje problema mnogi vide u povećanju domaće potrošnje i prerade. Zbog toga su proizvođači okupljeni u zemljoradničkoj zadruzi "Agro eko voće" iz Arilja odlučili da grade sopstvenu hladnjaču. Uzeli su klasični investicioni kredit, jer nisu dobili novac od Fonda za razvoj. Planiraju da ove godine malinu plasiraju u nekoliko vidova, kako prerađenu, tako u svežem stanju i zamrznutu. To je ručno brana malina, koja nema konkurentnost na svetskoj berzi.

Hladnjača u izgradnji

Geografsko podneblje, idealno je za uzgoj sorti vilamet i miker, zbog čega će aroma srpske maline biti i dalje tražena, smatra dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku:

"Već duže vreme se priča o proširenju palete proizvoda od maline kod nas, a praktično se 95 procenata i više izvozi uglavnom kao smrznuta. Druge zemlje proizvođači imaju raznolikiju ponudu na svetskom tržištu i to je jedan od načina da se prevaziđu problemi u kojima se naši izvoznici nalaze".

Koji će biti prioriteti u otkupu?

Tržište je zasićeno malinom, prvenstveno zbog prošlogodišnjeg roda u Poljskoj, koji je nakon pada, prošle godine bio izražen u punom obimu. Iako se kao mogući uzrok slabe potražnje malina iz Srbije pominje i mešanje vilameta i mikera sa polkom i polanom, ipak je taj uticaj na potražnju zanemarljiv.

Ono što bi moglo da smanji ekspanziju polke i polane u Srbiji, to će biti sigurno cena, jer će prioritet u otkupu, ali i viša cena biti za vilamet i miker, procenjuju stručnjaci. Sa druge strane niža cena te dve skuplje i ukusnije sorte, mogla bi uticati da se proizvodnjom bave samo oni koji i zaista žive od malina.

Tripple Crown u Prilikama

Poslednjih godina niču brojni zasadi malina, a da pri tom mnogi vlasnici i ne kroče u voćnjak, već ostvare profit bez muke. Zastoj u izvozu, pad potražnje na tržištu sigurno će takav menadžerski princip potisnuti, a stručnjaci smatraju da ni hobi uzgoj maline neće biti isplativ.

Teška godina pred malinarima

Sezona je pred vratima, mnogi proizvođači krenuli su u pripremu malinjaka, uprkos neizvesnosti. Sa druge strane ima i onih koji su i pre starta, zbog pesimističnih procena već odustali, kako ne bi potonuli u dug. A to je noćna mora za vlasnike brojnih manjih hladnjača, kojima banke ne žele da odobre odlaganje kreditnih obaveza ni na kraći rok od tri meseca. Niske cene mogle bi proizvođače ponovo pokrenuti u proteste, pa će 2017. godina za sve koji žive od malina biti teška i neizvesna.

Foto: Predrag Stojković


Tagovi

Maline Arilje Cena Otkup Hladnjače


Autor

Predrag Stojković

Više [+]

Predrag Stojković, Požega

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]