Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine jabuke
  • 05.08.2021. 12:00

Jabuka na "udaru" bolesti i štetočina - kako je zaštititi?

Na području Srbije registruje se aktivnost treće generacije jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella).

Foto: Depositphotos/ChWeiss
  • 174
  • 7
  • 0

Proizvodni zasadi jabuka se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u različitim fazama razvoja plodova i sazrevanja. Na području Srbije registruje se aktivnost treće generacije jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella). U regionima Jagodine, Kikinde, Kragujevca, Kraljeva, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Pančeva, Rume i Sente započelo je piljenje larvi, beleži Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

U ostalim regionima ovaj biološki događaj se očekuje za dva do sedam dana.

Jabukin smotavac: Karakteristike i način suzbijanja

Podsetimo, smotavac je tamno smeđi leptir sa tamnom poprečnom prugom na prednjim krilima zbog koje ga je lako poznati. Aktivan je noću, a danju je skriven ispod lišća ili grančica. Rasprostranjen je u svim krajevima gde se jabuka gaji. U našim uslovima ima dve generacije godišnje, a ponekad i treću.

Vremenski uslovi pogoduju razvoju štetočina

Takođe, u pojedinim zasadima jabuka registruje se prisustvo grinja: običnog paučinara (Tetranychus urticae) i crvene voćne grinje (Panonychus ulmi). Vremenski uslovi u kojima se trenutno odvija proizvodnja i koji su pred nama veoma su povoljni za razvoj ovih štetočina.

Sa ciljem sprečavanja ubušivanja larvi jabukinog smotavca u plodove i nastanka šteta usled ishrane grinja, proizvođačima se preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije hlornatraniliprol+abamektin u koncentraciji 0,075-0,11% sa karencom od 14 dana. 

U zasadima gde se ne utvrdi prisustvo grinja, a kod ranog sortimenta, za suzbijanje jabukinog smotavca je moguća primena nekog od sledećih insekticida sa kratkom karencom, poput cijantraniliprola (0,06%, 14 dana), indoksakarba (0,5 l/ha, sedam dana), emamektin benzoata (0,25-0,3%, sedam dana).

Zaštititi jabuku od skladišnih bolesti

U fazama sazrevanja plodova jabuku treba zaštititi od skladišnih bolesti - čađave krastavosti plodova (Venturia inaequalis), smeđe ili mrke truleži plodova (Monilinia fructigena), gorke truleži plodova (Colletotrichum gleosporoides), meke truleži plodova (Penicillium spp.) i drugih.

Sa ciljem zaštite plodova od skladišnih patogena kod sorti koje se nalaze u fazama sazrevanja, preporučuje se primena nekog od navedenih fungicida, na bazi: trifloksistrobina (150 g/ha, 14 dana), tebukonazol+fluopirama (0,075%, 14 dana), boskalid+piraklostrobina (0,8 kg/ha, sedam dana).

U zasadima u kojima je berba u toku ili se uskoro očekuje, ne preporučuje se primena hemijskih mera zaštite.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Čađava krastavost Jabukin smotavaca Štetočine jabuke Bolesti jabuke Prognozno-izveštajna služba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u