Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Delta Holding
  • 23.09.2019. 08:00
  • Zaječarski okrug, Zaječar

Jabuka pink lady gaji se samo u četiri države - Srbija među njima

Delta Agrar ove godine očekuje proizvodnju oko 17.400 tona jabuka, od čega 9.240 tona klupskih sorti posebno cenjenih na izvoznim tržištima.

Foto: Marinko Petković
  • 3.469
  • 101
  • 0

Delta Agrar ove godine očekuje proizvodnju oko 17.400 tona jabuka, od čega 9.240 tona klupskih sorti posebno cenjenih na izvoznim tržištima. Voćnjak kod Zaječara, koji smo obišli u društvu kolega novinara iz Slovenije, Bugarske, Severne Makedonije i BiH, podignut je pre tri godine i ima 182ha, a prinose veće od 50 tona po hektaru. Ukupna površina pod voćnjacima koju poseduje Delta agrar ima više od 500 hektara, a najveći je u Čelarevu.  

Luka Popović iz Delta Agrara kaže da su njihovi prinosi u agraru iznad proseka u regiji, pa tako imaju pšenicu 7,3 tone po hektaru, kukuruza 12,4 tone, a soje 4,4 tone po hektaru. Izvoz Delta Agrara prošle godine bio je 58 miliona evra, a jabuke i drugo voće završavalo je na tržištima Skandinavije, Rusije, Kanade i arapskih zemalja. "Iako smo prepoznatljivi po jabukama, koje će uskoro krenuti i prema Kini, naše trešnje će se za godinu-dve prodavati u Londonu, UAE i Kataru", ističe Popović.

Navodnjavanje voćnjaka preko mobilnog telefona

Upravnik voćarske proizvodnje u Delta Agraru Zoran Đogić kaže da posla u voćnjaku uvek ima jer već krajem maja kreće berba trešnje, a završava se u novembru, berbom jabuka, kad dozreva sorta pink lady, koje ima 60ha, a daje 30 odsto veće prinose nego konvencionalne sorte jabuka. Njena sadnica košta 12 evra, a sadnice drugih sorti su prilično jeftinije, već od četiri evra po komadu, a za jedan hektar potrebno je 5.000 sadnica.  

Miroslav Mišković: Poljoprivreda ne može da živi samo od podsticaja

Jabuka pink lady se gaji samo u četiri države u kojima firme imaju licencu: Francuska, Španija, Italija i Srbija, a ona se ilegalno proizvodi i u Hrvatskoj, što su nam potvrdili u Hrvatskoj voćarskoj zajednici. Tako proizvedena jabuka, teško može da se izveze na otvoreno tržište, što se već događalo u praksi.  

Savremeni voćnjak od 182 hektara obišli su novinari iz pet zemalja 

U Delta Agraru se uzdaju i u sortu modi, karakteriše je intenzivna crvena boja i tvrdoća, a tu je i jabuka iz bombonjere, koju zovu još i dečija jabuka, kaže upravnica voćnjaka Jovana Knjeginjić. Nemaju svi potrebe za izlaskom na globalno tržište, pa će u ovom voćnjaku biti mesta i za desetak autohtonoh sorti jabuka.

U kompaniji su uvereni da srpski agrar, posebno u prozvodnji voća, gde smo lideri na evropskom tržištu malina i dunja, dok proizvodnja jabuka iznosi 400.000 tona - ima veliki potencijal, ali da se još uvek proizvodi na tradicionalan način i bez primene novih tehnolgija.

Neke od tih "smart" tehnologija smo videli u voćnjaku, kao što je sistem za navodnjavanje i prihranu voćki, koji košta 100.000 evra, a potpuno je digatilizovan pa se aktivira putem pametnog telefona. "Pre toga je potrebno proveriti kakvo će biti vreme, putem meteorološke stanice, ali na plus 40 stepeni Celezijusovih i navodnjavenje kap po kap malo pomaže", ističe Đogić. 

Od voća, šljive u Srbija ima najviše, 400.000 do 500.000 tona, a nekad je bilo i 700.000 tona, ali jabuka ima stabilnu cenu. To je globalno voće i izvoz iznosi 200.000 tona, koliko i domaća potrošnja jabuka. 

Berači su "domaći", ali i njih ima sve manje

Na području Zaječara, uz granicu sa Bugarskom, kompanija ima 140 kooperanata u proizvodnji voća, a imaju dva modela kooperacije. Zasadi trešanja iznose u voćnjaku 31,5ha, a za vreme naše posete voćnjaku, nekoliko radnika je obavljalo korektivnu rezidbu zasada. Inače, najviše radnika se angažuje u berbi jabuka, koja kreće već sredinom leta, a traje sve do zime. Berači su, kaže Đogić, još uvek domaći, ali i njih ima sve manje, od 60 do 160 u voćnjaku, a plaćeni su po učinku.

Naravno, svi zasadi su pokriveni mrežama, pa čak i devet hektara vinograda, sa 12 sorti stonog grožđa i tri hektara pljosnatih breskvi, čija je zemlja porekla Španija. Voćnjak ima puno zaštitne opreme koja pomaže i u borbi protiv štetočina, a čuli smo da su betonski stubovi domaće proizvodnje.

Upravnik voćarske proizvodnje Zoran Đogić u Delta agraru

"Sa druge strane nastojali smo da uzmemo najbolje od proizvođača iz drugih zemalja, od Italije i Austrije u proizvodnji jabuka do Čilea i Belgije, kad se radi o trešnjama. Kad je u pitanju voće, svaka veća zemlja ima svoj način proizvodnje, u zavisnosti od podneblja i zemljišta. Mraza ima, a više pogađa zasade trešanja nego jabuka", kaže Đogić.    

Na srpskom tržištu jabuka, sorta gala gubi trku, jer je u deset godina pala sa 65 na 40 odsto udela, a penju se polako neke druge sorte: idarer, zlatni delišes, pink lady, granny smith. 

Na lokaciji voćnjaka kod Zaječara Delta Agrar nema hladnjaču, ali i ona je u planu, iako se radi o velikoj investiciji. 


Foto prilog


Tagovi

Delta Agrar Uzgoj jabuka Pink lady Uzgoj trešanja Uzgoj šljiva Luka Popović


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka, prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas izveštava za brojne medije. Predsednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P