Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jabuke
  • 03.06.2023. 10:30

Jabuku napale zaraze - možete ih tretirati i belim lukom

Zbog neuobičajenih vremenskih prilika za ovo doba godine praćenih čestim kišama, povećanom vlažnošću i nižim temperaturama, stvorili su se uslovi za pojavu bolesti i štetočina na voćkama.

Foto: Bojan Kecman
  • 184
  • 32
  • 0

Ova godina vrlo je teška za zaštitu voća. Stalne kiše, povećana vlažnost i česte smene toplog i hladnog vremena, dovele su do idealnih uslova za pojavu bolesti i štetočina tako da se, već sada može reći da će ova godina biti jedna od najtežih što se tiče zaštite voćaka. 

U zasadima jabuka u kojima nisu pravovremeno obavljene mere zaštite, došlo je do pojave simptoma pepelnice i čađave krastavosti, a ubrzo se očekuje i napad prve generacije savijača.

Pepelnici pogoduju više temperature

Pepelnica jabuka, Podosphaera leuctricha, može da uzrokuje veliku štetu na plodovima. Zaraza se ispoljava već krajem aprila i početkom maja mada se i zaraženi cvetovi ne mogu razviti i doneti plod. Simptomi napada iz prethodne godine mogu da se vide prilikom rezidbi kada pojedine grančice na vrhovima imaju beličastu boju. U njima prezimi micelija iz koje zarazu ostvaruju konidije, u fazi bubrenja pupoljka.

Listovi počinju da žute i uvijaju se

Porastom temperatura konidije, svojim klijanjem na mladim listovima, stvaraju belu miceliju koja pokrije listove, koji počinju da žute i uvijaju se, a zatim dobijaju smeđu boju i naposletku se, u slučaju jačeg napada suše.

Efikasnost sumpora

Idealna temperatura za napad patogena je oko 20 stepeni, a bolest voli više temperature. I simptomi se brže ispoljavaju ako su prolećni dani sa temperaturama iznad 25 stepeni. Hladnije, vlažno i kišovito vreme usporava razvoj bolesti ali se čim temperature porastu, simptomi silovito ispoljavaju.

Ono što je važno istaći jeste da se pepelnica ne može lako "izbaciti" iz voćnjaka kada se pojavi, a što se tiče preparata, najbolje su se pokazali sumpor.

Kojim preparatima zaštititi voće i povrće nakon grada?

Što se tiče organskih sredstava beli luk ostvaruje dobru zaštitu. Važno je da se samelje i što više usitni i to jedan kilogram u bure od 100 litara vode. Nakon dva do tri dana iz tog bureta odvade se dve litre tečnosti, i dodaju u prskalicu od 10 litara. Potrebno je da se prskanja vrše češće, barem jednom nedeljno, u kritičnom periodu za infekciju.

Nema zaštite od krastavosti ako se ispolje simptomi

Osim pepelnice, u zasadima u kojima nije obavljena pravovremena zaštita pojavili su se i simptomi čađave krastavosti plodova jabuka, Venturia inequalis, najznačajnije i najdestruktivnije bolesti jabuka.

Čađava krastavost

Kada se simptomi pojave, zaštita više nije moguća. Jedino što može da se učini jeste da se, prskanjima sa fungicidima, u što većoj meri umanje štete od ove bolesti koje se ogledaju u tamnim mrljama na plodovima koji gube na kvalitetu i vrednosti, a u slučaju odsustva zaštite, može da dođe i do pucanja plodova.

Takođe, proizvođači bi trebalo da obrate pažnju na prvu generaciju savijača jabukaCydia pomonella, jer se ubrzo očekuje, nakon otopljenja, napad larvi prve generacije ove štetočine koje uzrokuju crvljivost plodova.


Tagovi

Zaštita jabuka Zaštita od pepelnice Zaštita od krastavosti Savijač jabuke Cydia pomonella Podosphaera leuctricha Venturia inequalis


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta