Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jezgričavo voće
  • 02.12.2023. 13:30

Jesenji tretman na orahu i leski - čime zaštititi?

Na tržištu je mali broj fitofarmaceutskih sredstava koji deluju baktericidno i iz tog razloga, prvi i najvažniji tretman u jesen "plavo prskanje" nikako ne treba izostavljati na jezgičavom voću.

Foto: Bekir Dolić
  • 2.897
  • 168
  • 0

Preparati na bazi bakra mogu da se primene u zasadima oraha i lešnika, isti oni kao i kod jesenje zaštite koštičavog i jabučastog voća.

O bakteriozama se malo govori, a sve su prisutnije na gajenom bilju. Reč je o oboljenjima koja izazivaju bakterije, često se u simptomatici pogreši pa se biljke tretiraju kao da je bolest prouzrokovala fitopatogena gljiva.

Na tržištu je mali broj fitofarmaceutskih sredstava koji deluju baktericidno iz tog razloga prvi i najvažniji tretman u jesen "plavo prskanje" nikako ne treba izostavljati na jezgričavom voću, orahu i lješniku, kod kojih se često javljaju prvenstveno - bakterijska pegavost na orahu ili bakterijska palež i bakterijski rak na lešniku.

Koji su simptomi?

Primena bakarnih fungicida koji imaju i baktericidno delovanje preporučuje se u jesen odmah posle opadanja lišća ili tačnije 30 do 50 odsto opalog lišća, jednom ili u dva navrata u jesen, te zimsko pred kretanje vegetacije.

Bakterijska pegavost oraha je oboljenje koje prouzrokuje bakterija Xantomonas campestris pv. juglandis, a simptomi se javljaju na listovima i plodovima u vidu tamnih pega. Takođe, prepoznatljiv simptom koji potvrđuje da se radi o ovoj bolesti je pojava bakterijskog pražnjenja ili eksudata.

Na zaraženim mladarima se razvija vršna tamna palež

Početak zaštite odnosi se na bakarne preparate u toku faze mirovanja vegetacije barem dva puta, a u toku vegetacije, preventivno. 

Baktrijska pegavost je raspoređena uz lisne nerve, a kasnije pege pocrne celom dužinom lista. Na zaraženim se mladarima razvija vršna tamna palež. Najveće štete nastaju na plodovima, na zelenoj ljusci se u početku javljaju sitnije pege koje vremenom bivaju sve veće. One se udubljuju i prouzrokuju trulež celog jezgra, plod posle toga se smežura i opadne.

Onemogućite prezimljavanje parazita

Parazit prezimljava u zaraženim delovima, pre svega u letorastima i zbog toga je veoma važan jesenji tretman. Treba izbegavati sadnju osetljivih sorti. Relativno otporne sorte su: šejnovo, rasna, kasni rodni, ovčar i elita.

Od direktnih mera borbe, značajno je sakupljanje i uništavanje opalog zaraženog lišća jer parazit i u njemu može da prezimi. U toku leta, da bi se izbegle sekundarne infekcije treba sakupljati i spaljivati obolele mladare.

Bakterijski rak na lešniku izaziva bakterija, takođe, iz roda Xantomonas camestris pv. coylina uzokujući pojavu tamnih pega.

Karakteristični simptomi bakterioza su:

  • pegavost,
  • plamenjača,
  • krastavost,
  • vlažna trulež,
  • rak rane na stablima,
  • pojava izraslina, guka i tumora.

Fitofarmaceutska sredstva na bazi bakra koristite prema uputstvu proizvođača, sa malim procentom nešto veće koncentracije, ako se očekuje godina sa nešto više padavina, kao što je bila protekla.


Tagovi

Jezgričavo voće Zaštita oraha Bakarni preparati Bakterioze Fitofarmaceutska sredstva Zaštita lešnika


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.