Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja i prerada šljive
  • 12.09.2016. 11:00

Kad šljiva rodi svašta se od nje može

U duhu tradicije svojih predaka i koristeći sve mogućnosti koje šljiva pruža, Simići vredno rade tokom čitave godine i osvajaju nagrade.

Kad šljiva rodi svašta se od nje može
3.334
1.135
0

Osečina važi za jedan od najznačajnijih šljivarskih regiona Srbije. Iz tog kraja, odnosno iz sela Gornje Crniljevo je i porodica Simić, koja je generacijama unazad odana šljivi. Simići od šljive žive, rade i stvaraju. Na 5 ha zasada, sa preko 2.200 sadnica, najzastupljeniji su stenlej, čačanska rana i čačanska rodna. Godišnje osuše oko 60 tona šljive. Deo količine, potrebne za preradu, podmiruju iz otkupa.

U znaku šljive tokom cele godine

Posla ima tokom čitave godine, počev od održavanja voćnjaka, pa do prerade šljive i stvaranja finalnih proizvoda. Da bi svaka obaveza bila urađena u pravom trenutku, uz desetak angažovanih radnika vredno rade i svi Simići: domaćin Goran, supruga Valentina, njihova deca i Goranova majka Mladenka.

Goran Simić voćar iz Gornjeg Crniljeva

"Poslednjih nekoliko godina smo se malo usavršili novim tipom sušare kapaciteta od 10 t i mašinama koje su potrebne za preradu. Došli smo do tog stadijuma da sa šljivom radimo čitave godine. Evo, pre dva dana smo završili sušenje, sledi 10 dana pauze i odmah krećemo na preradu. Dan u sezoni sušenja nam počinje doručkom u 7 sati, koji spaja noćnu i dnevnu smenu. Zatim, deo ekipe ide u naše voćnjake u berbu, deo na sušaru a neko odlazi uz kazane da peče rakiju. U sezoni prerade kreće se od mašine zvane kalibrator, koja klasira šljivu po veličini. Zatim proces kuvanja, izbijanja koštica iz šljive i finalno pakovanje", objašnjava Goran.

Dukat osvojen po drugi put

Simići na sajmu u Osečini

Sajam šljive u Osečini održan poslednje nedelje avgusta, za Simiće je bio odlična prilika da posetiocima predstave kvalitet svojih proizvoda, ali i da za uloženi trud osvoje i po koje priznanje. Na ovoj privredno-turističkoj manifestaciji Simići su prisutni od samog osnivanja i tokom jedanaest godina njenog postojanja, nije prvi put da su ostvarili zapažene rezultate.

"Svake godine učestvujemo na Sajmu raznovrsnim asortimanom tradicionalnih proizvoda - suva šljiva, rakija, kolač od šljiva, slatko, džem. Konkurenciju nemamo, jer ne radimo za titule, već da bismo narodu s ponosom predstavili naše proizvode. Ove godine smo osvojili prvu nagradu (dukat) za najviše suve šljive iz svog voća i drugu nagradu, odnosno srebrnu medalju, za rakiju od pasirane šljive sa košpom. Inače smo dvostruki osvajači dukata, 2006. i ove godine", pričaju nam Simići.

Rakija po recepturi predaka

Pečenje šljivovice

Šljiva, kao jedan od simbola Srbije od davnina je prisutna u životu našeg seljaka. Umeće pečenja rakije, naročito šljivovice, prenosi se sa kolena na koleno i usavršava kroz generacije, pa je tako i u domaćinstvu Simića. O kvalitetu govori činjenica da sva rakija koja potekne iz njihovih kazana nađe put do kupaca.

"Rakiju, kao i sve ostalo, pravimo po recepturi koja nam je od predaka ostala. Ove godine ćemo ispeći oko 4.500 l rakije, kako šljivovice od pasirane šljive bez košpe, tako i viljamovke i rakije od suvih šljiva. Potražnjom smo zadovoljni. Sve je namenjeno domaćem tržištu. Isto važi i za plasman suve šljive, mada se ove godine nadamo i stranom tržištu", napominje Goran na kraju razgovora.


Tagovi

Goran Simić. Gognje Crniljevo Osečina Sajam šljiva Suva šljiva Rakija Šljivovica


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hyalopterus pruni na šljivi! Ukoliko primetite kolonije ovih lisnih vaši primenite neki od registrovanih preparata na bazi acetamiprida, cipermetrina, deltametrina ili flonikamida. Lisne vaši sisaju biljne sokove što uzrokuje hlorozu, kasni... Više [+]