• Proizvodnja i prerada šljive
  • 12.09.2016. 11:00

Kad šljiva rodi svašta se od nje može

U duhu tradicije svojih predaka i koristeći sve mogućnosti koje šljiva pruža, Simići vredno rade tokom čitave godine i osvajaju nagrade.

  • 3.145
  • 1.135
  • 0

Osečina važi za jedan od najznačajnijih šljivarskih regiona Srbije. Iz tog kraja, odnosno iz sela Gornje Crniljevo je i porodica Simić, koja je generacijama unazad odana šljivi. Simići od šljive žive, rade i stvaraju. Na 5 ha zasada, sa preko 2.200 sadnica, najzastupljeniji su stenlej, čačanska rana i čačanska rodna. Godišnje osuše oko 60 tona šljive. Deo količine, potrebne za preradu, podmiruju iz otkupa.

U znaku šljive tokom cele godine

Posla ima tokom čitave godine, počev od održavanja voćnjaka, pa do prerade šljive i stvaranja finalnih proizvoda. Da bi svaka obaveza bila urađena u pravom trenutku, uz desetak angažovanih radnika vredno rade i svi Simići: domaćin Goran, supruga Valentina, njihova deca i Goranova majka Mladenka.

Goran Simić voćar iz Gornjeg Crniljeva

"Poslednjih nekoliko godina smo se malo usavršili novim tipom sušare kapaciteta od 10 t i mašinama koje su potrebne za preradu. Došli smo do tog stadijuma da sa šljivom radimo čitave godine. Evo, pre dva dana smo završili sušenje, sledi 10 dana pauze i odmah krećemo na preradu. Dan u sezoni sušenja nam počinje doručkom u 7 sati, koji spaja noćnu i dnevnu smenu. Zatim, deo ekipe ide u naše voćnjake u berbu, deo na sušaru a neko odlazi uz kazane da peče rakiju. U sezoni prerade kreće se od mašine zvane kalibrator, koja klasira šljivu po veličini. Zatim proces kuvanja, izbijanja koštica iz šljive i finalno pakovanje", objašnjava Goran.

Dukat osvojen po drugi put

Simići na sajmu u Osečini

Sajam šljive u Osečini održan poslednje nedelje avgusta, za Simiće je bio odlična prilika da posetiocima predstave kvalitet svojih proizvoda, ali i da za uloženi trud osvoje i po koje priznanje. Na ovoj privredno-turističkoj manifestaciji Simići su prisutni od samog osnivanja i tokom jedanaest godina njenog postojanja, nije prvi put da su ostvarili zapažene rezultate.

"Svake godine učestvujemo na Sajmu raznovrsnim asortimanom tradicionalnih proizvoda - suva šljiva, rakija, kolač od šljiva, slatko, džem. Konkurenciju nemamo, jer ne radimo za titule, već da bismo narodu s ponosom predstavili naše proizvode. Ove godine smo osvojili prvu nagradu (dukat) za najviše suve šljive iz svog voća i drugu nagradu, odnosno srebrnu medalju, za rakiju od pasirane šljive sa košpom. Inače smo dvostruki osvajači dukata, 2006. i ove godine", pričaju nam Simići.

Rakija po recepturi predaka

Pečenje šljivovice

Šljiva, kao jedan od simbola Srbije od davnina je prisutna u životu našeg seljaka. Umeće pečenja rakije, naročito šljivovice, prenosi se sa kolena na koleno i usavršava kroz generacije, pa je tako i u domaćinstvu Simića. O kvalitetu govori činjenica da sva rakija koja potekne iz njihovih kazana nađe put do kupaca.

"Rakiju, kao i sve ostalo, pravimo po recepturi koja nam je od predaka ostala. Ove godine ćemo ispeći oko 4.500 l rakije, kako šljivovice od pasirane šljive bez košpe, tako i viljamovke i rakije od suvih šljiva. Potražnjom smo zadovoljni. Sve je namenjeno domaćem tržištu. Isto važi i za plasman suve šljive, mada se ove godine nadamo i stranom tržištu", napominje Goran na kraju razgovora.


Tagovi

Goran Simić. Gognje Crniljevo Osečina Sajam šljiva Suva šljiva Rakija Šljivovica


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar