Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voća
  • 20.02.2021. 16:00

Kada obavljamo oštru rezidbu voća, a kada umerenu?

Dok se sa rezidbom jabuke i kruške može početi nakon opadanja lišća, sa rezidbom šljive, višnje, trešnje, breskve treba krenuti kasnije.

Foto: Bigstock/spectator
  • 450
  • 252
  • 0

S obzirom da se bližimo početku proleća i kretanju vegetacije, voće treba pripremiti za taj period. Pored agrotehničkih i rezidba kao pomotehnička mera među aktivnostima zauzima veoma visoko mesto. Poznato je da se zimska rezidba može obavljati tokom perioda mirovanja, od opadanja lista pa sve do kretanja vegetacije.

Savetuje se, navodi stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić, da se rezidba ne obavlja ukoliko su temperature niže od 0°C, zbog mogućih izmrzavanja svežih preseka i drugih nepoželjnih posledica.

Raditi samo po toplijem vremenu

Početak rezidbe zavisi od voćne vrste. Dok se sa rezidbom jabuke i kruške može početi nakon opadanja lišća, sa rezidbom šljive, višnje, trešnje, breskve treba krenuti kasnije. Zaključujemo da prednost u ovom poslu treba dati jabučastom voću, dok koštičavo voće treba rezati kasnije, pre početka vegetacije, kako bi izbegli loše posledice usled uticaja niskih temperatura. Završetak zimske rezidbe treba biti do početka vegetacije.

Mnogo je bolje i efikasnije rezidbu raditi po toplijem vremenu, zato što to pogoduje voću, a odgovara i radnoj snazi.

Rezidbu je veoma važno raditi na osnovu rodnih pupoljaka, kako nestručno izvedena rezidba ne bi dovela do značajnog smanjenja prinosa, ističe Gvozdićeva.

Ponekad, posebno kod jabučastog voća, iako pupoljci odokativno izgledaju da su rodni, to ne mora da znači, pa je najbolje rezidbu raditi na osnovu analize pupoljaka. Pod njom se podrazumeva dolaženje do procenta rodnih pupoljaka, što direktno uslovljava intenzitet rezidbe.

Na intenzitet pored toga utiče i željeni rod, kao i starost voća.

Oštra rezidba naspram bujnosti i ploda

Ako je voćka prethodne proizvodne godine slabije rodila, onda treba obaviti oštriju rezidbu, jer će u toj sezoni bolje roditi. Oštra rezidbe ide naspram bujnosti i roda. Oštro prema rodu znači da orežemo i izbacimo puno rodnog potencijala, ako vidimo da je rodnost visoka, da imamo puno rodnih pupoljaka, ili da je slab porast, onda primenimo oštru rezidbu kako bismo tu rodnost smanjili, do nivoa koji nam je potreban, da ostvarimo kvalitet i prinos, ali ne previše plodova po stablu.

Oštro prema porastu znači da ukoliko je porast jak treba da oštro orežemo, ali samo u situaciji kada imamo i neke druge mere primenjene, kao što je to podrezivanje korenovog sistema. Jer ako oštro orežemo nešto što je veoma bujno, opet ćemo imati preteranu bujnost.

Oštra rezidba produžava vek staroj kajsiji

Na primer, kako smo ranije pisali, u slučaju kajsije obavlja se podmlađivanja, odnosno oštrom rezidbom obnovlja se rodna površina krune, produžuje rodnost i poboljša kvalitet plodova. Ovo voće dobro podnosi podmlađivanje, zato što ima veliki potencijal formiranja mladara iz latentnih (spavajućih) i adventivnih pupoljaka.

Preventivno mehanički očistiti zasade

Umerenu jačinu i intenzitet rezidbe uspostavljamo ako je i rodnost određenog voća umereno pripremljena, dok ako je rodnost manje primetna i pripremljena od očekivanog nastoji se da se ostavi, a rezidbom uklone vodopije, krive ili ostale nerodne grane. U svakom slučaju važno je rasteretiti stablo nepotrebnog i nekorisnog za proizvodnu sezonu, održavajući ujedno uzgojni oblik.

Prilikom rezidbe voditi računa o potrebama i potencijalu određene sorte, kao i o načinu rađanja, odnosno na kojim rodnim granama i grančicama ta zastupljena sorta daje rod.

Koristiti dezinfikovan alat, skladan preseku grane ili grančice. Jače preseke odmah dezinfikovati, a zaštitu voća raditi odmah nakon rezidbe.

Stručnjak voćarstva napominje da iz preventivnih razloga, u cilju smanjenja prisustva bolesti i štetočina, prvo treba odraditi mehaničko čišćenje zasada, zavisno od potrebe i trenutnog stanja.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Rezidba voća Oštra rezidba Ljiljana Gvozdić Pomotehnička mera Kasnija rezidba


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...