Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mreže
  • 20.03.2023. 12:00

Kako boja protivgradne mreže utiče na zrenje i prinos plodova?

U poslednje vreme se intenzivno radilo na istraživanju o uticaju različito obojenih fotoselektivnih protivgradnih mreža na proizvodna svojstva i kvalitet ploda borovnice.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 616
  • 69
  • 0

Borovnica je voćka u usponu u Srbiji. Međutim, sa povećanjem broja proizvođača, dešava se da izvestan broj njih ne primenjuje adekvatnu tehnologiju gajenja. U poslednje vreme se intenzivno radilo na istraživanju o uticaju različito obojenih fotoselektivnih protivgradnih mreža na proizvodna svojstva i kvalitet ploda borovnice. 

"One predstavljaju unapređenje klasičnih protivgradnih mreža u smislu da propuštaju svetlost i menjaju njen spektralni sastav i utiču ujedno i na disperziju rasipanja svetlosti, time pospešuju njeno prodiranje modifikovanog spektra u unutrašnjost žbunova. Time doprinose boljim parametrima rodnog potencijala, kvalitetu ploda, fiziološkoj aktivnosti biljaka i naravno postoje razlike između različito obojenih mreža", kaže prof. dr Jasminka Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta Beograd.

Boja utiče i na vreme zrenja

Objašnjava da su dobili najbolji uticaj crvene mreže koja je imala najveći uticaj u pogledu prinosa, gde je prinos po žbunu bio 5,5 kg u šestoj vegetaciji, dok je biserna imala najlošiji efekat na visinu prinosa - 2,6 kg po žbunu.

Crvena mreža dala najbolji rezultat u rodu

"Takođe, manipulacijom kvaliteta svetlosti mogu da utiču na vreme zrenja, pa je najranije bilo pod bisernom mrežom za četiri dana ranije u odnosu na crnu. Najkasniji početak zrenja bio je pod plavom mrežom."

Više o ovome i drugim "cakama" u proizvodnji borovnice, pogledajte u videu.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Boja protivgradne mreže Jasminka Milivojević Fotoselektivne mreže Borovnica Istraživanje Crvena mreža


Autorka

Vanja Milosavljević Nedić

Više [+]

Novinarka emisije Farma

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃