Pretraživanje tekstova
Čuvanje jezgrastog voća, kome pripada i orah, nešto je lakše od čuvanja jabučastog i koštičavog voća.
Čuvanje jezgrastog voća, kome pripada i orah, nešto je lakše od čuvanja jabučastog i koštičavog voća. Ono što može da se desi na višim temperaturama jeste da nezasićene masne kiseline, koje su osnovni sastav velike količine ulja u jezgru (od 50%-70%), oksidišu do užegnuća, jezgrа gube ukus i postaju neupotrebljive za jelo.
"Zato plodove oraha treba čuvati u tamnim i hladnim prostorijama ili hladnjačama na temperaturi od 1-4 stepena i pri relativnoj vlažnosti vazduha od 60%-65%. Plodovi oraha treba da sadrže 10%-12% vode. Pri ovom režimu mogu da se čuvaju od 12-24 meseca. Ukoliko plodovi nisu prethodno osušeni i kod kojih sadržaj vode nije sveden na 12%, mogu se uspešno čuvati na temperaturi od 0 stepeni i relativnoj vlažnosti od 70%", objašnjava dipl. inž. Živomir Nikolić iz PSSS Kruševac.
Dodaje da je važno ostaviti prostor između ambalaže, kako bi vazduh lakše cirkulisao.
Čuvanje jezgra je nešto složenije. Faktori koji utiču na kvarenje i kvalitet jezgra su: vlaga, toplota, svetlost i vazduh. Najbolji ukus jezgrа i stabilnost boje postiže se čuvanjem jezgra koja sadrže od 3% -3,5% vode.
"Jezgra je najbolje čuvati u hladnjačama na temperaturi od 1-4 stepena u tami i na taj način se postiže duža stabilnost nezasićenih masnih kiselina, nego kad se jezgra čuvaju na prirodnoj svetlosti", ističe Nikolić.
Povezana biljna vrsta
Izvori
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Tagovi
Orah Plod Jezgro Čuvanje oraha Živomir Nikolić PSSS Kruševac
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Da li ste pročitali tekst o tome kako da Vam slavski kolač uvek uspe?
Dinka Bogunović
pre 1 nedelju
Više čitajte ovde Više [+] https://www.agroklub.rs/prehrambena-industrija/priprema-slavskog-kolaca-zahteva-vreme-i-strpljenje-a-kako-da-ne-pukne-prilikom-pecenja/108500/ :)